iPhone, telefon, sosyal medya, online diyet

FOMO: Kaçırma korkusu hayatı nasıl esir alıyor?

Bir şeyleri kaçırma korkusu olarak bilinen FOMO (fear of missing out), modern yaşamla beraber yaygınlaşıyor. FOMO, kişinin sosyal medya veya diğer platformlarda başkalarının yaptıklarını görerek kendisinin eksik kaldığını hissetmesine yol açıyor. Bu sürekli karşılaştırma ve endişe, hem ruhsal hem de fiziksel sağlığı olumsuz etkiliyor. FOMO, kronik stres düzeylerini artırarak vücutta Devamı…

airfryer, air fryer, hava fritözü, philips

Airfryer sağlıklı bir pişirme ekipmanı mı?

Türkçeye hava fritözü olarak çevirebileceğimiz airfryer, az miktarda yağ kullanılarak derin kızartma yapılmasını sağlayan konveksiyonel fırına deniyor. Airfryer, küçük hacmi sayesinde tezgâh üstünde kullanılabiliyor. Besinleri yağa batırmadan derin kızartma yapılmasını olanaklı kılan hava fritözü köfte, tavuk kanadı, balık fileto, brokoli, patates kızartması, börek ve kek başta olmak üzere çok sayıda Devamı…

ardıç meyvesi

Ardıç rakısı: Cin

Ardıç meyvelerinden elde edilen ve cin olarak bilinen aromatik içkiye ardıç rakısı deniyor. Cin, kendine has bitkisel aromasıyla biliniyor ve kokteyllerde sıkça kullanılıyor. Ardıç rakısının bileşiminde ardıç meyveleri, çeşitli otlar ve baharatlar yer alıyor. Cin, içeriğindeki bitkisel maddeler sayesinde sindirime yardımcı oluyorken aşırı tüketimi alkol bağımlılığına ve karaciğer sorunlarına yol açabiliyor. Devamı…

pekmez, nane, bardak

Pekmezle pişirilen ürünler sağlığa zararlı mı?

Üzüm, dut, hurma, kuşburnu, incir, keçiboynuzu, elma, karpuz, şeker pancarı ya da ardıç meyvesi gibi besinlerin ezilerek kaynatılması ile üretilen yoğun ve tatlı şuruba pekmez adı veriliyor.  Genellikle olgunlaşan meyveleri değerlendirmek amacıyla yapılan pekmez, yöresel olarak katı veya sıvı formda olabiliyor. Ev koşullarında hazırlanabilen pekmez endüstriyel olarak da üretilebiliyor. Isıl işleme tabi tutulan pekmezde monosakkaritler ile azotlu maddeler arasında maylart tepkimesi Devamı…

cilt, yüz, deri, e vitamini

Osmanlı’dan günümüze: Tutya ve çinko oksidin şifa dolu yolculuğu

Osmanlı döneminde metallere verilen genel bir isim olan tutya, çinko elementinin kullanıldığı alanlara işaret ediyor. Çinko oksit (ZnO) bileşiği için kullanılan eski bir isim olan tutya, tıbbi ve kozmetik amaçlarla yaygın şekilde kullanılıyor. Çinko oksit ciltteki tahrişlerin, yanıkların ve yaraların tedavisinde yatıştırıcı etki gösteriyor. Öte yandan güneş kremlerinde ve bazı kozmetik Devamı…

Borago officinalis, hodan (2)

Hodan: Sağlığın ve güzelliğin sırrı olabilir mi?

Tıbbi ve aromatik bitki olan hodan (Borago officinalis) ilaç ve çay olarak kullanılıyor. Hodan pembe, mavi ya da beyaz çiçekler açıyor. 1 • Hodan bitkisinin hangi kısımları kullanılıyor? Hodan bitkisinin yağı ve gövdesi kullanılıyor. Bitkinin taze ya da kurutulmuş gövdesi salatalara ve garnitürlere ekleniyor. 2 • Hodan bitkisinin içinde hangi bileşenler Devamı…

Ekim, kabak, bal kabağı, balkabağı, cadılar bayramı

Ekim ayında hangi meyveleri ve sebzeleri tüketmelisiniz?

Ekim ayında sağlıklı beslenmek için lezzetli ve besin açısından zengin aynı zamanda tarım ilaçları ve hormonlardan arındırılmış besinleri tercih edin. Doğal tarım kaynaklarının değişmesi, seracılığın gelişmesi, ithal ürünlerin artması ve besinleri işleme yöntemlerinin gelişmesi; ekolojik tarımı, hangi meyvenin ve sebzenin hangi mevsime ait olduğunu bile ne yazık ki unutturmuş durumda… Devamı…

kahve, kitaplar, biblo, kitap tutucu, not defteri, evden çalışma, ödev, kahve fincanı, beyaz

Çay ve kahve yerine ofiste tüketebileceğiniz 10 içecek!

Eğer siz de benim gibi ofis ortamında çalışıyorsanız hem lezzeti hem de enerji veren bileşimi nedeniyle molalarınızda kahveyi severek tüketiyor olabilirsiniz. Çalışmalar fazla miktarda çay ve kahvenin stres hormonlarını artırdığını, kemik mineral yoğunluğunu düşürdüğünü, uyku kalitesini kötüleştirdiğini, hâlsizliği ve yorgunluğu tetiklediğini gösteriyor. Bu durum çay ve kahve yerine tüketebilecek alternatifler Devamı…

Dissosiyasyon, çözülme, ayrışma, Dissosiyatif, Dissosiyatif bozukluk, şok, uzaklaşma,kaçma,

Hava durumu psikolojimizi nasıl etkiliyor?

Birçok kişi yağmurlu günlerde sıkıntılı hissettiğini ifade ediyor. Kış mevsimi sıklıkla depresyonla ilişkilendiriliyor. Bazılarımız havanın her zaman sıcak ve güneşli olmasını isteyebiliyor. Peki hava durumu psikolojimizi nasıl etkiliyor? Mevsim değişiklikleri psikolojik sağlığımızı etkileyebiliyor. Bazı depresyon belirtileri sonbaharda ortaya çıkmaya başlıyor ve kışın¹ yoğunlaşabiliyor. Bu belirtiler kışın sıcaklık düştüğü için değil Devamı…

molehiya bitkisi

Orta Doğu mutfağının şifalı bitkisi: Molehiya

Orta Doğu mutfağına özgü bir bitki olan molehiya (Corchorus olitorius), Türkiye’de Kıbrıs otu adıyla biliniyor. Bol miktarda A, C ve E vitamini, demir, kalsiyum ve magnezyum içeren molehiya, hücre hasarını önlüyor, bağışıklık ve sindirim sistemlerini destekliyor. Geleneksel tıpta hatırı sayılır yeri bulunan bu bitki cilt ve sindirim sorunlarında kullanılıyor. Jüt bitkisi Devamı…

şişman, şişman filmleri, şişman şakası, şişman spor, yoga, obez, önyargı

Vücudun sessiz düşmanı: Cushing sendromu

Cushing sendromu, vücutta aşırı kortizol hormonu üretiminden kaynaklanıyor. Bu durum, ağırlık artışı, cilt problemleri ve kas zayıflığı gibi belirtilere yol açıyor. Sendromun nedeni, genellikle vücutta kortizol hormonunun aşırı üretimine yol açan adrenal bez tümörleri veya uzun süreli kortikosteroit kullanımı oluyor. Aynı zamanda hipofiz bezindeki sorunlar da bu cushing sendromuna yol Devamı…

kabuklu fıstık ve kabuksuz fıstık, yer fıstığı

Yer fıstığını zarfıyla beraber yiyin

Ceviz, badem ve yer fıstığı gibi yağlı tohumlar, dış kabuklarının altında zarf barındırıyor. Pek çok birey bu besinleri zarflarını soyarak tüketiyor. Çalışmalar yer fıstığının kırmızı renkli zarfının sağlığa katkılarını ortaya koyuyor. Bu zarf kateşin ve prosiyanidin (tip A ve B prosiyanidin oligomerleri) gibi güçlü antioksidan bileşenler içeriyor. Deneysel çalışmalar yer fıstığı Devamı…

kalori, donut, donat, şeker, tatlı, atıştırma, pasta, kakaolu tatlılar, kaçamak

3 maddede yüksek fruktozlu mısır şurubu

Diyetetikte sükroz ya da sakkaroz adıyla bilinen çay şekerine alternatif sıvı bir tatlandırıcı olan yüksek fruktozlu mısır şurubu (YFMŞ, izoglikoz, HFCS, high-fructose corn syrup) mısır nişastasının enzimatik hidroliziyle üretiliyor. 1 • Yüksek fruktozlu mısır şurubunun çeşitleri Yüksek fruktozlu mısır şurubunun üç türü bulunuyor: HFCS 42: Kuru ağırlığının %42’si fruktoz isimli basit şekerden %58’i glikozdan oluşuyor. Devamı…