erkek, adam, yalnız, tek, yeşil, hayal, yoksunluk, ilaç

Bağımlılık nedir?

Bağımlılık; yaşamınızı kısıtlamasına rağmen sürekli ve ısrarlı biçimde bir maddeyi kullanmanız ya da bir davranışı sürdürmeniz olarak tanımlanıyor.  Bağımlılık devam ettikçe beyninizin yapısında meydana gelen değişiklikler, madde veya davranış üzerindeki kontrolünüzü kaybetmenize neden oluyor. Kimler bağımlı olur? Koşullarınız sebebiyle bazılarınızın bağımlı olma riski yüksek olsa da herkesin bağımlı olma ihtimali Devamı…

çocuk ve teknoloji, bebek ve internet, sosyal ağ, telefon, mavi, siyah

Teknoloji kullanımında ailelere öneriler

Çocuğunuzun, internet ve teknolojiye gereğinden fazla zaman ayırdığını düşünüyor olabilirsiniz. Hatta çocuğunuzun teknolojiyi kullanma süresi ve şekli sizi kaygılandırıyor olabilir. Çocuğunuzun fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan zarar görmesini istemediğiniz için çocuğunuza yasaklar koymuş olabilirsiniz. İnternet ve teknoloji kullanımı ile ilgili yasak ve cezalar yerine hem çocuğunuzu hem de sizi daha Devamı…

trafik, araba, taşıt, erkek, sürücü, direks,yon, zaman, iş, yol

Alkol sürücüleri nasıl etkiliyor?

Bilişsel ve psikomotor becerileri bozan alkol sürücülük davranışlarını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle alkol miktarının artmasıyla kazaya yapma riski de artıyor. Trafikte uyumlu ve sağlıklı şekilde araç kullanmanız için gerekli olan bilişsel ve psikomotor beceriler; dikkat, algı, bellek (hafıza), muhakeme (karar verme), tepki hızı (reaksiyon zamanı) gibi süreçlerden oluşuyor. Dikkat Dikkat Devamı…

İlaç, hap, zayıflama hapları, kapsül, akılcı ilaç kullanımı

Antidepresanlar bağımlılık yapıyor mu?

Bazı danışanlarım, “bağımlılık yapan ve hasta olmaktan daha kötü duruma getiren psikiyatrik ilaçları kullanmak istemedikleri için” bana başvurduklarını ifade etseler de ilaç tedavisini gerektiren durumlar vardır. Psikolojik bozukluklar kısa sürede ortaya çıkmadığı gibi tedavileri de belli bir zaman alır. Bu süre kişiden kişiye ve bozukluğun niteliğine göre değişir. Beyindeki kimyasalların Devamı…

kadın, doğa, huzur, ağaç pozu, yoga, denge, tek ayak, dik durma, zorluk, mücadele,

Pasif içicilikten korunmak neden önemli?

Sigaradan ve sigarayı içen kişinin ciğerlerinden çıkan dumanı solumanıza pasif içicilik deniyor. Pasif içicilikle beraber aldığınız nikotin miktarı iki katına çıkıyor. Pasif içicilik bebeğinizi ve çocuğunuzu size oranla daha çok olumsuz yönde etkiliyor. Gebelikte maruz kaldığınız sigara dumanı, bebeğinizin kronik hastalıklara yakalanma riskini artırabiliyor. Göz kızarıklığına, boğaz tahrişine, baş ağrısına Devamı…

antep fıstığı, şam fıstıklı tatlı

Şeker bağımlılık yapar mı?

Şekerin zararlı olduğunu düşündüğünüz hâlde çikolata, pasta ve baklava gibi şekerli besinleri tüketmekten vazgeçemiyor olabilirsiniz. Hatta şekerli besinlere karşı koymak size imkânsız geliyor olabilir. Bu durumda şekerin bağımlılık yaptığını söyleyebilir miyiz? Ödül mekanizması Beynimizin ventral tegmental alan isimli ödül mekanizması, hangi davranışı tekrar edeceğimizi belirliyor. Buna bağlı olarak bize haz Devamı…

sigara, küllük, sigara bırakma, duman

“Sigarayı Bırakmak İstiyorum” e-kitabımız çıktı!

Sigara kullanan biri olarak sigarayı bırakmayı düşünmüş, hatta defalarca denemiş olabilirsiniz. Bırakma girişimlerinizin olumsuz sonuçlanması büyük ihtimalle sizde bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Sigarayı hayatınızdan çıkarmayı zaten çok zor buluyorken bu hayal kırıklıkları motivasyonunuzu giderek azaltmış olabilir. Sigara ile aranızdaki ilişkiyi değiştirmeye çalışmadan önce bu konuda bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Devamı…

diyet, beslenme, diyete uyum, düşünce hataları, kadın, gece

Sigara içme isteği geldiğinde yapılabilecekler

Sigarayı bırakırken yaşayacağınız yoksunluk belirtilerinden biri olan ve sadece birkaç dakika süren sigara içme isteği ile nasıl baş edebileceğinize göz atalım. [divider] Sigara içme isteği geldiğinde: Sorunu fark edin! Eskiden stresli zamanlarınızda çözümü sigara içmekte bulduysanız, stres belirtileri ile yoksunluk tepkilerini birbirine karıştırıyor olabilirsiniz. Bu nedenle şu an hissettiklerinizin kaynağına Devamı…

obsesyon, ızdırap, dert, kaygı, sıkıntı, OKB, adam, erkek, üzülmek, varoluşçu, psikoterapi, varoluşçuluk, varoluşçu psikoterapi

Sigarayı bırakırken yaşadığınız zorluklar geçicidir

Sigara kullanımının bir bağımlılık olduğunu artık biliyorsunuz. Uzun yıllar sigara kullandıysanız, bağımlılığa yol açan nikotin vücudunuz için temel bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu nedenle sigarayı bıraktığınızda, yani nikotin almadığınızda, vücudunuz buna tepki verir. Hem fizyolojik hem de psikolojik sonuçları olan bu tepkilere yoksunluk belirtisi denir: Baş dönmesi Huzursuzluk Açlık hissi Devamı…

sigara-bırakma-karar-verme-artı-eksi

Sigarayı bırakmak istiyorum ama nasıl?

Sigarayı bırakma sürecini nasıl yöneteceğinize dair plan yapmanız, sigarayı bırakmaya karar vermeniz kadar önemlidir. Sigarayı bırakmaya ne kadar kararlı ve hazır olduğunuzu gözlemlemeniz için yazmış olduğum yazımı buradan okuyabilirsiniz. Eğer bugün sigarayı hayatınızdan çıkarmaya karar verdiyseniz, 10-15 gün sonrası için bir sigara bırakma günü belirleyin ve o gün geldiğinde sigara Devamı…

sigara-bırakma-karar-seçenekler

Sigara bırakmaya ne kadar kararlısınız?

Daha önceki yazılarımızda sigara kullanımının bağımlılık mı yoksa alışkanlık mı olduğundan ve sigara bırakma yöntemlerinden bahsetmiştik. İlgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi ise sigarayı bırakma sürecine nasıl hazırlanabileceğinizden bahsedelim. Sigarayı bırakırken yapılacak davranış değişikliklerinden veya çevre düzenlemelerinden önce bırakma sürecine girme konusunda ne kadar kararlı ve istekli olduğunuzu bilmelisiniz. Ne kadar Devamı…