çaresizlik, öğrenilmiş çaresizlik, mutsuz, üzüntü, düşünmei karar, odak

Öğrenilmiş çaresizlik nasıl gelişiyor?

Öğrenilmiş çaresizlik, tekrarlanan zorluklarla karşısında koşulları değiştirecek gücümüzün olmadığına inanmamız olarak tanımlanıyor. Öğrenilmiş çaresizliği deneyimlediğimizde var olan olumsuz koşulları değiştirme olasılığımız olsa bile harekete geçmekten vazgeçerek kaderimizi kabul ediyoruz. Öğrenilmiş çaresizlik, psikolog olan Seligman ve Overmier‘in 1967 yılında hayvanlarla yaptığı çalışmada keşfediliyor. Çalışmada, köpekler bulundukları zemin üzerinden kaçamayacakları bir dizi Devamı…

sisli beyin, beyin sisi, brain fog, foggy brain, hafıza

Duygudurum bozukluğu nedir?

Duygularımızın olaylara, düşüncelerimize ve davranışlarımıza göre değişmesi doğal kabul ediliyor. Bu nedenle bir gün boyunca öfke, üzüntü, sevinç, pişmanlık ve kaygı gibi duyguların birkaçını deneyimleyebiliyoruz. Duygudurum bozukluğuna sahip bireyler ise bazı duyguların etkisi altında  uzun süre kalıyorlar. Depresyon ve bipolar bozukluk en yaygın iki duygudurum bozukluğu olarak karşımıza çıkıyor. Depresyonu olan Devamı…

çocuk, okul, okul fobisi, okula gitmek istemiyor, psikolog, çocuk psikolojisi

Çocuklar depresyon yaşar mı?

En yaygın psikolojik sorunlardan biri olan depresyon, yetişkin problemi olarak bilinse de çocuklarda da görülebiliyor. Çocuklarda depresyon  görülme sıklığı yaş ilerledikçe artıyor. Bakım veren ile bebek arasındaki bağlanma şeklinin depresyonla ilişkili olduğu biliniyor. Özellikle ilk 18 aylık dönemde göz teması, fiziksel temas ve sıcaklık ile oluşan bağlanmanın güvenli şekilde gerçekleşmemesi Devamı…

depresyon, antidepresan, ilaç, haftalık,

Antidepresanlar ne işe yarıyor?

Antidepresanlar çoğunlukla depresyon tedavisinde kullanılan psikoaktif ilaçların ortak adıdır. Bu nedenle antidepresan adında tek bir ilaç bulunmuyor. Depresyonun yanı sıra OKB, TSSB ve yaygın anksiyete bozukluğu gibi kaygı bozukluklarının tedavisinde de kullanılan antidepresanlar ağrı sorunlarıyla baş etmek için kullanılabiliyor. Antidepresanların nasıl iyileştirdiği tam olarak bilinmese de beynimizde yer alan ve Devamı…

depresyon, bunalım, kadın, poşet, eğik, beyaz, genç

Depresyonda olabilirsiniz!

Kendinizi zaman zaman çok mutsuz, çaresiz ve yorgun hissettiğiniz oluyordur. Böyle durumlarda kendinizi “depresyonda” olan biri olarak mı tanımlıyorsunuz? Depresyon tek başına bir mutsuzluk ve çaresizlik durumu değildir. Herkes bazı zamanlarda böyle hissedebilir, bu çok doğaldır.  O zaman depresyonun ne olduğundan bahsedelim. Umutsuzluk, karamsarlık ve çaresizliğin yoğun şekilde hissedildiği depresif Devamı…