gut, bağırsak, ikinci beyin, sindirim, barsak, probiyotik

Probiyotik besinler ve sağlıklı yaşam: Gerçekler ve yanılgılar

İnsan bağırsağında 100 trilyon kadar yararlı ve zararlı bakteri yaşıyor. Yararlı bakterilerden ve mayalardan oluşan mikroorganizmalara probiyotik deniyor. Probiyotikler kabaca laktobasillus, laktokokus ve bifidobakteriyum olarak üçe ayrılıyor. Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları, kanser türleri ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere probiyotikler geliştirilmeye devam ediyor. Probiyotik besinler nelerdir? Kefir, yoğurt ve ayran Devamı…

şema, şema terapi, bebek, çocuk, sarılma, öpme, mutlu çocuk, kardeş

Diş macunundaki flor çocuğuma zarar verir mi?

Hayatın her alanında olduğu gibi bir maddenin de ilaç mı zehir mi olduğunu anlamanın yolu uygulanan doz miktarında gizlidir. Uygun dozda alınan flor dostumuzdur. Flor dişte yüzeye en yakın tabaka olan minede oluşan çürüklerin ilerlemesini durdurur, yeni çürük oluşmasını engeller. Unutulmamalıdır ki yeni sürecek dişlerin sağlıklı olmasının koşullarından biri de Devamı…

refleksoloji, ayak, podoloji, ayak masajı, ayak bakımı

Ayak mantarı: Oluşumu, yayılma yolları ve tedavisi

Tinea pedis, yaygın olarak bilinen adıyla ayak mantarı, ayakların sıcak, nemli ortamlarda mantar enfeksiyonu geçirmesi sonucu ortaya çıkıyor. Dermatofit adı verilen mantar türleri tarafından oluşturulan enfeksiyonlar özellikle sıcak, nemli ortamlarda, kapalı ayakkabılar içinde veya ortak kullanılan yüzme havuzları, saunalar gibi yerlerde hızla yayılıyor. Ayak mantarı genellikle cildin keratin adı verilen Devamı…

doktor, kadın fizyoterapist, kadın danışan, fizyoterapi seansı

Smear testi ile kanser öncesi değişiklikleri erken tanıma yolculuğu

Rahim ağzındaki hücresel değişiklikleri ve kanser öncüsü durumları belirlemek amacıyla yapılan tıbbi araştırmaya smear  (smear pap) testi deniyor. Tam adı papanicolaou smear testi olan bu test, rahim ağzındaki hücre örneklerinin mikroskop altında incelenmesini içeriyor. Smear testi, rahim ağzındaki anormal hücre değişikliklerini tespit edebiliyor. Erken evrede saptanan bu değişikliklerin tedavi edilmesi, Devamı…

panik-kaygi-korku-atak-panik-atak-kadin-goz-yesil

Kırmızı gözün nedenleri ve korunma yolları

Göz kapaklarının içinde yer alan ve sklera denen göz akını örten dokuya konjonktiva adı veriliyor. Sklera dokusunun ve göz kapaklarının iç kısmını örten şeffaf dokunun iltihaplanmasına ise konjonktivit ismi veriliyor. İltihaplanma sonucunda gözde, gözle görülür kanlanma ve kızarıklık meydana geliyor. Bu sebeple hastalığı kırmızı göz adı veriliyor. Enfeksiyon veya alerjik Devamı…

şema, şema terapi, bebek, çocuk, sarılma, öpme, mutlu çocuk, kardeş

Somatomedin-c

Kandaki protein yapılı bir moleküllerden biri olan somatomedin-C, IGF-1 isimli insülin benzeri büyüme faktörü 1 düzeyine atıfta bulunuyor. IGF-1, büyüme hormonu (GH) tarafından uyarılıyor. IGF-1, hücre büyümesi ve çoğalması üzerindeki etkileri bulunuyor: Çocuklarda büyüme ve gelişme sürecinde önemli bir rol oynuyorken yetişkinlerde de metabolizma, enerji dengesi ve doku onarımı gibi Devamı…

sebze konserve, yeşil fasulye, mısır

Konserveler yüzünden canınızdan olmayın!

Mevsiminde alınan sebze ve meyveleri farklı zamanlarda da tüketebilmek için en çok tercih edilen saklama koşullarından biri, yazın ortasında başlayıp sonuna kadar süren konserve hazırlama yöntemidir. Ancak sağlığımız için konserve yaparken dikkatli olmamız gereken bazı noktalar var. Bu içeriğimde kış hazırlıkların belki de en lezzetlisi olan konserveler hakkındaki bilgileri sizler Devamı…

dinleme, bebek, erkek bebeği

ROP muayenesi nedir?

38 haftadan önce doğan prematüre bebekler erken doğduklarından bazı sağlık sorunları ile dünyaya geliyorlar. ROP olarak bilinen prematüre retinopatisi bu sağlık problemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Gebelik sürecinde anne karnındaki oksijen seviyesinin dış ortamdan daha düşük olduğu biliniyor. Gelişimini düşük oksijenli şartlarda gerçekleştirmeye çalışan bebeğin göz katmanları dıştan içe doğru Devamı…

öfkeli kedi

Tereyağlı kedi paradoksu

Şaka temelli bir düşünce deneyi olan tereyağlı kedi paradoksu gözlenen bir doğa olayı ile Murphy yasasından oluşuyor. Kediler her zaman dört ayak üstüne düşer! Yere düşen tereyağlı ekmeğin yağlı kısmı daima halıya denk gelir! Bu paradoksta bir kedinin sırtına yağlı kısmı yukarı bakan bir dilim tereyağlı ekmek bağlanıyor. Sonra ise Devamı…

tren-agorafobi-agorafobik-alan-korkusu-acik-alan-korkusu-kapali-alan-korkusu-erkek-is-is-adamimavi-metro

Murphy yasası

Şayet bir olayın gerçekleşmesinde birden çok olasılık varsa bu olay kesinlikle istenmeyen ihtimal yönünde gerçekleşir ilkesine dayanan Murphy yasası beklenmeyen olayların ortaya çıkmasıyla ilgili bir mizahî anlayış sunuyor. Murphy yasası planların ve sistemlerin daima hatalara karşı hazırlıklı olması gerektiğini aksi hâlde pek çok şeyin yolunda gitmeyebileceğini vurguluyor. Birçok kültürde benimsenen Devamı…

diz, eklem, kot, jean, kadın, yere oturma, yorulma

Ganglion kisti nedir, neden olur?

Eklemlerle ilişkili bir tür yumuşak doku rahatsızlığı olan ganglion kisti, eklem kapsülü veya tendonlar arasında bulunan ve sinoviyal sıvı adı verilen bir kese tarafından oluşturuluyor. Ganglion kistleri genellikle bilek, el, ayak veya diz gibi eklem bölgelerinde görülüyor. Öte yandan omuz, dirsek, kalça ve diz gibi bölgeler de ganglion kistinden nasibini Devamı…

ateş, vücut sıcaklığı, soğuk algınlığı, nezle, grip, humma, ateşli, üşütme, hastalanma, akut hastalık, iltihap,

İnfluenza nedir, grip aşısı olmalı mısınız?

Gribi temsil eden viral enfeksiyona influenza adı veriliyor. RNA tabanlı bir virüs olan influenza, A ve B olmak üzere iki ana tipten oluşuyor. Bu tipler sıklıkla grip salgınlarına neden olan virüs suşlarını ifade ediyor Genellikle solunum yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olan influenza, taşıyıcının öksürmesi veya hapşırması sonucu havaya karışan damlacıklar Devamı…

diyetisyen, hasta, kadın, doktor, tansiyon, tansiyon ölçüm aleti

Koruyucu hekimlik

Bireylerin sağlıklarını korumaya odaklanan koruyucu hekimlik, önleyici sağlık hizmetlerini kapsıyor. Toplumun genel sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan koruyucu hekimlik, bireylerin sağlıklı yaşam biçimleri benimsemelerine, hastalıkları önlemelerine ve sağlıklarını sürdürebilmelerine yardımcı olacak çeşitli stratejileri içeriyor. Koruyucu hekimlik hem hastalıkların oluşmasını önlemeyi hem de erken dönemde tanı koyarak tedavi sürecini iyileştirmeyi amaçlıyor. Koruyucu hekimlik Devamı…