Kategori: Tıp tarihi ve etik
-
Türkiye’deki diyetisyenlerin artıları ve eksileri neler?
•
Türkiye’deki diyetisyenler, sağlık sektörünün önemli bir parçası olarak giderek daha fazla tanınıyor. Birçok diyetisyen, bilimsel temelli yaklaşımlarla danışanlarına sağlıklı bir yaşam tarzı sunmaya çalışıyor. Ancak mesleğin gelişimi açısından bazı güçlü yönlerin yanı sıra zayıf noktalar da dikkat çekiyor. Artıları Türkiye’deki diyetisyenler, genellikle mesleklerine büyük bir bağlılıkla yaklaşıyor ve akademik temelli bilgi birikimlerini danışanlarına aktarıyor. Örneğin…
-
Diyetisyenler sağlık ekibi için neden önemli?
•
Diyetisyenler, beslenme bilimini herkesin anlayabileceği dile dönüştürerek nitelikli sağlık danışmanlığı hizmeti sunuyor. Hekim, cerrah, eczacı, hemşire, fizyoterapist ve klinik psikolog gibi unvanlardan oluşan sağlık ekibinin kilit üyeleri olan diyetisyenler klinisyen, uygulayıcı, eğitimci, araştırmacı ve takım lideri olarak çok çeşitli pozisyonlarda¹ hizmet sunuyor. Kronik hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde diyetisyen tarafından verilen beslenme danışmanlığının sözel olarak verilen…
-
Optisyen kimdir?
•
Üniversitelerin sağlık meslek yüksekokullarındaki optisyenlik ön lisans programını başarıyla tamamlayanlara optisyen unvanı veriliyor. Optisyenlerin görevleri Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik‘te tanımlanıyor. Yönetmeliğe göre optisyen: Uzman tabip tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarının, her türlü lenslerin, optik görme gereçlerinin ve gözlük çerçevelerinin hastaya sunulmasını…
-
Hastalıkların tarih öncesi seyri: Paleopatologların geçmişten geleceğe yolculuğu
•
Hastalıkların geçmişteki seyrine bakarak gelecekte nasıl ilerleyeceğini anlamaya çalışan, paleopatoloji bilim dalında uzmanlaşan bilim insanlarına paleopatolog deniyor. Tarih öncesi dönemlerde yaşamış canlıların kalıntıları üzerinde hastalıkları inceleyen paleopatologlar, arkeolojik kazılarda bulunan kemik ve diğer kalıntıları analiz ederek o dönemde yaşamış canlıların sağlık durumu hakkında bilgi ediniyor. Paleopatologlar arkeolojik kazılarda bulunan kemikler, dişler ve diğer kalıntıları detaylı…
-
Şişmanlık ve toplumsal etkileşim: Obezite sosyolojisinin derinlikleri
•
Obezite sosyolojisi, bireylerin ve toplulukların şişmanlığa yatkınlığını, obezite ile mücadeledeki sosyal etkenleri ve toplumsal normların şişmanlık üzerindeki etkilerini inceleyen multidisipliner bir alanı ifade ediyor. Tıbbi ve diyetetik açıdan obezite bireyin yaşam biçimi, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyi ve kalıtımsal etmenler gibi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkıyor. Sosyoloji bakış açısıyla ise şişmanlık sosyal çevre, ekonomik…
-
Koruyucu hekimlik
•
Bireylerin sağlıklarını korumaya odaklanan koruyucu hekimlik, önleyici sağlık hizmetlerini kapsıyor. Toplumun genel sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan koruyucu hekimlik, bireylerin sağlıklı yaşam biçimleri benimsemelerine, hastalıkları önlemelerine ve sağlıklarını sürdürebilmelerine yardımcı olacak çeşitli stratejileri içeriyor. Koruyucu hekimlik hem hastalıkların oluşmasını önlemeyi hem de erken dönemde tanı koyarak tedavi sürecini iyileştirmeyi amaçlıyor. Koruyucu hekimlik rutin sağlık kontrollerini, aşılama programlarını,…
-
İnfodemi nedir?
•
İnfodemi, bilgi anlamına gelen info ile salgın (epidemic) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. İnfodemi, internet üzerindeki hatalı ve yanıltıcı bilgilerin hızla yayılarak toplumlar üzerinde olumsuz etkiler yaratmasını ifade ediyor. İçinde bulunduğumuz ve bilgiye erişimin kolaylaştığı dijital çağda, yanlış ve yanıltıcı bilgi kaynaklarının hızla çoğalması ve yayılmasını tanımlamak amacıyla kullanılan infodemi özellikle sosyal medya platformları üzerinde bilgi paylaşımının…
-
Demedikalizasyon nedir?
•
Sağlık sorunlarının tıbbi müdahalelerle değil, daha geniş bir sosyal, psikolojik ve kültürel bağlam içinde ele alınması gerektiğini savunan demedikalizasyon, tıbbi uygulamaların azaltılması veya sınırlanması anlamına geliyor. Tıp endüstrisinin aşırı teşhis ve tedaviye karşı bir eleştiri olarak da görülen bu yaklaşım sağlık sorunlarının yalnızca tıbbi etmenlerle değil toplumsal, ekonomik, kültürel ve psikolojik durumlarla beraber ele alınması…