diş fırçalama, sarı, kadın, kız, ağız hijyeni

Dişlerinizi fırçalarken bunlara dikkat edin

Diş fırçalarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu noktaların bilinmemesi sebebiyle fırçalama ile diş çürüklerinin önüne geçilemiyor. Diş nasıl fırçalanır? Bu sorunun cevabı olabilecek farklı yöntemler var. Bunun için benim önerim diş hekimi muayenesi sonucu size önerdiği diş fırçalama tekniğini uygulamanızdır. Bununla beraber sağlıklı bir ağızda olması gereken fırçalama Devamı…

şema, şema terapi, bebek, çocuk, sarılma, öpme, mutlu çocuk, kardeş

Diş macunundaki flor çocuğuma zarar verir mi?

Hayatın her alanında olduğu gibi bir maddenin de ilaç mı zehir mi olduğunu anlamanın yolu uygulanan doz miktarında gizlidir. Uygun dozda alınan flor dostumuzdur. Flor dişte yüzeye en yakın tabaka olan minede oluşan çürüklerin ilerlemesini durdurur, yeni çürük oluşmasını engeller. Unutulmamalıdır ki yeni sürecek dişlerin sağlıklı olmasının koşullarından biri de Devamı…

diş, süt dişi, kız, çocuk, kız çocuğu, süt içme

Tatlı olmayan tehlike: Şeker tüketimine bağlı diş çürükleri

Çocukluk çağında şeker tüketimi aslında birçok farklı görüşle çevrili bir konu… Bir kısım ebeveynler kesinlikle şeker karşıtı iken bir kısım ebeveynler ise bazı durumlarda çocukları yatıştırmak veya ödüllendirmek için kabul edilebilir bir seçenek olduğu görüşünde. Bana göre ise bu iki grubun görüşleri arasında bir denge sağlanabilir. Bununla birlikte, çocukların çoğu Devamı…

siyah, beyaz, diş beyazlatma, ön dişler

İyi bir ağız bakımı nasıl yapılmalı?

Ağız bakımını üç alt gruba ayırıp anlatmak istiyorum. Bu başlıklarda diş fırçası ile temizleme, diş ipi kullanımı ve gargara olmak üzere kullanılan yaygın oral temizlik tekniklerini en temelden doğru şekilde açıklayacağım. Buna ek olarak diş fırçası seçimi konusunda da ve diş ipi konusunda doğru bilinen yanlışları da açıklayacağım. Dişlerimizi fırçalamamızın Devamı…

ağız ve diş sağlığı, hasta, kadın, dişler, diş uygulama, pembe, diş kliniği

Dişlerde erozyon

Erozyon diş yüzeylerinde kimyasal olaylara bağlı olarak geri dönüşümsüz madde kaybıdır. Dişlerin ağız ortamının pH’nı değiştiren asidik maddelere sürekli maruz kalması erozyona uğramalarına neden olabilir. Erozyonda dişin yüzeyi matlaşır, bazı bölgerinde düzensizlikler görülebilir, daha ileri durumlarda ise düzensizlikler derinleşip sarı-kahverengi gözükebilir. Ağız ortamına asidik madde iç ortam ya da dış Devamı…

fistür dil, çatlak dil, yarık dil

Neden dil temizliği?

Hepimiz için günlük kişisel bakım rutinimizin vazgeçilmez basamaklarından biri dişlerimizi fırçalamaktır . Ancak her ne kadar dişlerimizi fırçalamak ağız hijyeni için oldukça önemli olsa da tek başına yeterli olamamaktadır. İdeal bir ağız hijyeni için dil temizliği de oldukça önemlidir. Unutmayalım ki sağıklı bir ağız florası, sadece ağız diş sağlığımız için Devamı…

beyaz dişler, gülme, gülümseme, mutlu, kadın

Sigaranın ağız sağlığına olumsuz etkileri nelerdir?

Sigaranın içeriğindeki en bilinen etkin maddelerden birisi şüphesiz nikotin. Nikotin, sinir sistemine etki ederek uyarır. Sonucunda ise tükürük akışı azalır. Tükürük ağız başta olmak üzere vücut için çok önemli bir sıvıdır. Tükürüğün azalması diş ve dişetleri üzerinde bakteri plaklarının yerleşmesini kolaylaştırır. Buna ek olarak tükürüğün azalışı dişlerdeki çürüklerin sayısını ve Devamı…

kişilik, kişilik bozukluğu, erkek, katı, siyah beyaz, öfke

Diş avülsiyonu nedir?

Diş avülsiyonu, dişin alveolar kemikteki yuvasından tamamen çıkması olarak tanımlanıyor. Dişin kökünü çevreleyen hücrelerin dış ortama maruz kalmasına ve diş pulpasının kan ile beslenerek bozulmasına neden olan en travmatik diş yaralanmalarından birini oluşturuyor. Pulpa dokusunda ve periodontal ligament dokusunda iskemik bir hasara neden olan daimi dişlerin avülsiyonu, çalışmalara bağlı olarak Devamı…

arayüz fırçası

Arayüz fırçası mı, diş ipi mi?

Arayüz fırçası mı, diş ipi mi, sorusunu sizler için cevaplamak istedim. Dişlerin ön ve arka yüzeylerini fırçalarken diş fırçası kullanmaktayız. Bunun yanında dişlerin yan yüzeylerini temizlemek için kullanılan kürdan, diş ipi, arayüz fırçası ve tek demet diş fırçası gibi çeşitli seçenekler var. Bu seçeneklerin hangisinin daha uygun olduğuna karar verirken bazı Devamı…

diş ağrısı, tatlı sonrası dişte şiddetli ağrı, kadın, ağız sağlığı, acı

Tatlı yediğimde dişim neden ağrıyor?

Tatlı besinler tüketildiğinde dişinde ağrı olduğunu söyleyen pek çok kişi vardır. Tatlı ve soğuk gibi etkenlere bağlı oluşan hassasiyetler dişte hiperemi (reversible pulpitis) denilen bir hassasiyeti göstermektedir. Hiperemi dişin pulpasının şiddetli olmayan lokalize inflamasyonudur. Hiperemi görülen dişlerde problemin sebepleri: Kök yüzeylerinin açığa çıkmış olması (diş eti çekilmesi gibi sebeplerle) dişte Devamı…

Mine dokusu kaybı sebebiyle aşırı derecede renklenmiş şiddetli dental florozis

Dental florozis

Flor çay, balık, tahıllar gibi pek çok besinde bulunan bir elementtir. Düşük dozlarda alınan bu florun herhangi bir zararı olmazken alınan flor miktarı arttığında akut veya kronik toksisite (zehirlenme) meydana gelebilmektedir. Akut flor toksisitesi daha önce bahsettiğimiz gibi bir anda çok fazla flor yutulması sonucu oluşuyor. Florun değişik dozlarda sürekli Devamı…

çocuk, diş fırçalama, fırça, ayna, macun, ahşap, siyahi, lavabo, anne, ebeveyn, ağız ve diş sağlığı

Akut flor zehirlenmesi

Diş hekimliğinde çürük önleme amaçlı kullanılan bir element olan floru çaydan, konservelerden, derin kuyu sularından, tahıllardan ve hamsi gibi bazı balıklardan alıyoruz. Normal dozlarda alınan flor herhangi bir yan etki oluşturmuyorken yüksek dozlarda (5 mg/kg üzerinde) toksisiteye sebep oluyor. Akut flor zehirlenmesi ismi verilen bu toksisitede aşağıdaki bulgular görülüyor: hipersalivasyon Devamı…

anne, kız, gözlük, 3b gözlük, 3d gözlük

Renk yanılsamaları

Renklerin cisimlerden yansıyan ışığın gözümüzde oluşturduğu yansımalar olduğundan daha önce şu yazımda bahsetmiştim. Renklerin bu algılanma biçimleri zaman zaman bazı yanılsamalara da sebep olabiliyor. İçeriğimde renklerin bu algılanma farklılıklarının bazılarından bahsedeceğim. Daha önce mağazadan aldığınız bir tişörtün eve geldiğinizde mağazadakinden çok daha farklı renkte göründüğünü düşündüğünüz oldu mu? Metamerizm kavramı Devamı…