Spor, kadın sporcu, boks, idman, pembe, fiziksel aktivite, spor

Yaptığınız spora uygun besleniyor musunuz?

Kişinin atletik becerilerine uygun beslenme uygulamalarını ifade eden spor beslenmesi, sporcu sağlığını koruyarak performans gelişimini amaçlıyor. Uzman diyetisyen denetiminde spor beslenmesinin yararları neler? Spor beslenmesiyle sporcunun antrenman becerileri yükseliyor. Spor sonrasında toparlanma süresi en aza düşüyor. Sporcunun genel performansı yükseliyor. Sporcunun zorlu fiziksel performans gerektiren sporlarda daha sağlıklı kalması destekleniyor. Devamı…

spor, fitness, vücut geliştirme, spor salonu, ağırlık

4 soruda spor öncesi beslenme

Spor öncesinde nasıl beslenilmesi gerektiği, sporla uğraşan bireylerin ve danışanlarımın bana en sık sorduğu soruların başında geliyor.  1 • Sabah aç karnına spor yapmalı mıyım? Danışanlarıma aç karnına spor yapmamaları gerektiğini ifade ediyorum. Eğer spor yaptıktan sonra kahvaltı yapmak istiyorsanız, sporunuzu mutlaka sağlıklı bir ara öğünün ardından yapmalısınız. 2 • Spordan kaç Devamı…

pedometre, adım ölçer, adım sayar, adımsayar

Kalp atım hızınızı hesaplayarak yağ yakmaya başlayın!

Kalp, sürekli olarak kasılıp gevşeyerek çalışıyor. Kalbin kan damarlarına uyguladığı güce kalp atım hızı ya da nabız deniyor. Kalbin bir dakika içinde kaç defa kasıldığı nabız değerini ifade ediyor. Nabız cinsiyet, yaş, vücut sıcaklığı, fizyolojik değişiklikler, hastalık durumu, fiziksel aktivite düzeyi, duygusal değişiklikler, ilaç kullanımı ve stres nedenleriyle değişebiliyor. Nabız Devamı…

skuat, squat, kadın sporcy, fitness, egzersiz, dumbell

Sporcular için proteinler dostken karbonhidratlar düşman mı?

Enerji gereksiniminin büyük bir kısmını karşılayan karbonhidratlar, sporcular için temel enerji kaynağını oluşturuyor. Diyet lifi (posa) olarak adlandırılan ve sindirilemeyen karbonhidratlar, kalın bağırsağın düzenli olarak çalışmasını sağlayarak zararlı maddelerin bağırsaklarda uzun süre kalmasını engelliyor. Proteinler ise hücrelerin esas yapısını oluşturan amino asitlerin üretilmesini sağlıyor. Spora başlayan bireylerin pek çoğu diyetlerinden karbonhidratı Devamı…

mide, bulantı, kusma, mide ağrısı, karın, kadın

Siz de “bu göbek nasıl gidecek” diyenlerden misiniz?

Pek çok danışanımın sorduğu aynı zamanda medyada sıkça konuşulan göbek eritme, yağ yakma ve karın kaslarını ortaya çıkarma konularını birlikte inceleyelim. Karın yağlarını azaltmanın iki yolu bulunuyor Daha az enerji almak Metabolizma hızını artırmak Karın yağlarınızı azaltmanız için ya günlük aldığınız enerji miktarını azaltmalı ya da metabolizmanızı hızlandırmalısınız. Daha az Devamı…

kadın, spor, fitness, mutfak, besin desteği, protein tozu, yemek hazırlama, pişirme, ortoreksiya

Yağ kaybı için egzersizlerinizi doğru planlayın

Diyet uygularken yapılması gereken egzersizler, okuyucularımın ve danışanlarımın bana en sık sorduğu soruların başında geliyor. Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla gerçekleştirilen yapılandırılmış fiziksel aktiviteler egzersiz olarak tanımlanıyor. Kardiyovasküler (kalp ve damar) teriminin kısaltılmış biçimi olan kardiyo kalbin, damarların ve akciğerin yoğun olarak çalışmasına odaklanan ve bu organları Devamı…

kadın, spor, fitness, mutfak, besin desteği, protein tozu, yemek hazırlama, pişirme, ortoreksiya

Whey proteininin 5 yararlı etkisi!

Peynir altı suyu veya süt kesiği suyu olarak bilinen whey proteini, α-lakto albümin ve ß-lakto globulin gibi yararlı bileşenler içeriyor. 1 • Yaşlılıkta whey proteinleri Whey proteininin yaşla birlikte gerçekleşen kas kaybının önlenmesinde yararlı etkileri bulunuyor. 2 • Kalp ve damar hastalıklarında whey proteinleri Whey proteininin kolesterol ve trigliserit gibi Devamı…

erkek sporcu, dumbell, kol, biceps, damar

Kas kaybını önlemek için hangi besin takviyeleri kullanılmalı?

Yeterli ve dengeli beslenemediğinizde, fiziksel açıdan inaktif kaldığınızda, hastalandığınızda, stres düzeyiniz arttığında ve yaşınız ilerledikçe kas kütlenizde kayıplar meydana gelecektir. Bu gibi durumlarda kas kaybını önlemek için uzman diyetisyeninize ve hekiminize danışarak besin takviyesi kullanabilirsiniz. 1 • Protein Diyette proteinlere yeterince yer vermemek, kas kaybının ve kas güçsüzlüğünün en önemli Devamı…

kadın sporcu, fitness, mat, mekik, karın, turuncu, abs

Spor yaparken yağ yakıcı takviye kullanılmalı mı?

Spor beslenmesi, sporcunun atletik performansına uygun beslenme uygulamalarını ifade ediyor. Protein, taurin, amino asit karışımları, L-karnitin, CLA ve yeşil kahve gibi destekler, sporcular tarafından sıklıkla kullanılıyor. Sporcunun atletik performansını artırmak amacıyla kullanmak zorunda olduğu hiçbir besin takviyesi bulunmuyor. Öte yandan bazı takviyelerin uzun dönem etkinlikleri hakkında soru işaretleri bulunuyor. Besin Devamı…

kadın, spor, fitness, mutfak, besin desteği, protein tozu, yemek hazırlama, pişirme, ortoreksiya

Sporcu gıdaları nelerdir?

Sporcuların özel beslenme gereksinimlerini karşılayan veya performanslarını destekleyen gıdalar, Türk Gıda Kodeksi Sporcu Gıdaları Tebliği‘ne göre sporcu gıdaları olarak tanımlanıyor. Sporcu gıdaları ana öğün yerine kullanıldıklarında vücudun gereksinim duyduğu 50’den fazla besin ögesinin tamamını karşılayamıyorken sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye ek olarak kullanılabiliyor. Sporcunun müsabaka sırasında verimini artırmak amacıyla kullanılan, Devamı…

bigoreksiya, egzersiz bağımlılığı, dismorfi, fitnes, spor, kas, egzersiz, erkek, ağırlık, dumble

Beta alanin

Vücutta üretilen, elzem olmayan aminoasitlerden biri olan beta-alanin; atletik performansı artırmak, genç yetişkinlerde yağsız kas kütlesini yükseltmek, yaşlı bireylerde fiziksel performansı iyileştirmek ve kas yorgunluğunu azaltmak amaçlarıyla kullanılıyor. Atletik performans için 10 haftaya kadar günlük 2,4-6,4 gram beta-alanin kullanılabiliyor. Yaşlı bireylerde fiziksel performansı artırmaya yönelik 28 güne kadar günde 3 Devamı…

sporcu, fitness, erkek, kas gelişimi, biceps, kol

Kas gelişimi için protein tozu mutlaka kullanılmalı mı?

Kaslarını geliştirmeyi hedefleyen bireyler, uzman bir diyetisyenden yardım almak yerine çoğunlukla protein takviyelerini araştırmaya başlıyorlar. Sporcuya özgü, karbonhidrat ve protein örüntüsü bakımından dengeli bir beslenme programı, kas gelişimi açısından çoğunlukla tek başına yeterli oluyor. Spora yeni başlayan bireylerin vücut ağırlıkları ile orantılı miktarda kırmızı et, tavuk, hindi, balık, baklagil, yumurta, yoğurt, Devamı…

Egzersiz, öne adım, öne hamle, lunge, dambıl, mat, antrenör, şapka, kısa saçlı kız, spor kıyafet

Spor diyetisyeni kimdir?

Sporcuların iyi beslenme stratejileri geliştirmelerine destek olan spor diyetisyenliği, spor beslenmesi alanında çalışan, sertifika programlarına katılan veya lisansüstü eğitimini bu alanda tamamlayan diyetisyenlerin uzmanlık alanını ifade ediyor. Beslenmenin spor performansını artırdığını gösteren çok sayıda bilimsel kanıt bulunuyor. Spor diyetisyeni, çeşitli spor dallarında sporcularla birlikte çalışarak sporcunun antrenman yapmasına, rekabet etmesine ve iyileşmesine Devamı…