bebek kilosu, bebek ağırlığı, çocuk doktoru, pediatrist, pediayri doktoru, çocuk hekimi, klinik, beyaz

Pediatri diyetisyeni kimdir?

Beslenmenin çocuk gelişiminde son derece önemli olduğu biliniyor. Yeterli ve dengeli beslenme, çocuk sağlığına doğrudan katkı sağlıyorken hatalı beslenme alışkanlıkları; obezite, diyabet, çölyak ve besin alerjileri gibi tıbbi durumlarda çocuk sağlığını geri dönüşsüz olarak bozabiliyor. Gebelik planlayan anne adayından başlayarak adölesanlara kadar uzanan geniş bir alanda hizmet veren pediatri diyetisyenleri, Devamı…

kaşık, highchairs, bebek mama sandalyesi, yemek yiyen çocuk,

Bebeğim için tamamlayıcı beslenmeye ne zaman başlamalıyım?

Bebeğinizi ilk altı ayında sadece anne sütüyle beslediniz. Altıncı ayından sonra bebeğinizin besin ögesi ve enerji gereksinimleri artacaktır. Bu da tamamlayıcı beslenme hakkında bilgi edinme zamanınızın geldiğini gösteriyor. Tamamlayıcı beslenmeye bebeğiniz fizyolojik açıdan gelişimini tamamlandığında¹, destekle veya desteksiz oturabildiğine, başını rahatça tutabildiğinde, el-ağız-göz koordinasyonu gelişmeye başladığında ve katı besinleri yutabildiğinde² Devamı…

yemek, öğün, öğle yemeği, akşam yemeği, çatal, limon, nohut, yeşillik, kızartma, ejder meyvesi, masa

Ergenlik çağındaki çocuğunuz ara öğün yapmalı mı?

Çocukluk ile yetişkinlik arasındaki geçiş dönemini ifade eden ergenlikte fiziksel, cinsel, duygusal ve zihinsel değişiklikler görülüyor. Genellikle 10-20 yaşlarını kapsayan bu dönemde büyüme ve gelişmenin hızlanması beslenmenin önemini ortaya koyuyor. Yeterli ve dengeli beslenmenin önemli bir unsuru olan ara öğünler iştah yönetimini ve enerji alımını düzenliyor. Ergenlik döneminde ara öğünler, Devamı…

Yumurta, sağlıklı tabak, haşlanmış yumurta

Bebeğim için ek besine başlıyorum: Yumurtalı kahvaltı menüsü

Yumurta kaliteli protein, fosfor, selenyum, demir, çinko, kolin, A, D, B2 ve B12 vitaminleri içeriyor. Bu besin ögeleri büyüme-gelişmeyi hızlandırıyor ve bağışıklık sistemini koruyor. Altıncı ayını dolduran bebeğinize yumurtanın sarısını vermeye başlayabilirsiniz. Yumurtanın beyazını ise 9-12. aylara ertelemelisiniz. Yumurtalı kahvaltı menüsü Yumurtalı kahvaltı menüsü için gereken besinler ve miktarları şöyle: Devamı…

çocuk, kahvaltı, yeşillik, anne, çocuk beslenmesi, ekmek, sofra, bakım verme

Çocuğunuz sebze yemek istemiyor mu?

Çocukların sebze tüketmek istememesi birden çok nedene bağlı olabiliyor. Hazırsanız bunlara tek tek göz atalım. Anne-babaların sebzeler hakkında olumsuz tutumları, çocukların sebzeleri reddetmelerine neden olabiliyor. Çocuğunuza sebzelerin önemini ve sağlığa katkılarını anlatarak daha fazla sebze tüketmesi için çocuğunuzu teşvik edin. Bu konuda bir diyetisyenden yardım alın. Çocuklar daha tatlı, tuzlu Devamı…

hamile, gebe, hamileler için diyet, gebelikte beslenme

Gebelikte siyah çay ve kahve yerine neler içilebilirsiniz?

Gebelikte kafein alımını sınırlandırmak gerekiyor. Bu miktarın günde 200 mg’ı geçmemesi öneriliyor. Gebelikte siyah çay ve kahve yerine tüketilebileceğiniz 5 sağlıklı içeceği paylaşıyoruz. Hazırsanız başlayalım! Gebelikte siyah çay ve kahve yerine: Su Gebelikte su tüketimi önemli olduğunu sanırım özellikle vurgulamak gerekiyor. Günde en az 8-10 bardak su içmek, vücudun sağlıklı Devamı…

kadın, gebe, hamile, düşünce, düşünme

Hamilelikte şeker yüklemesi kimlere yapılıyor?

Hamilelikte şeker yüklemesi gebelik şekeri olarak bilinen gestasyonel diyabet riski taşıyan kadınlara yapılıyor. Gebelik sırasında ortaya çıkan, bebeğe ve anneye zarar veren gestasyonel diyabeti tespit etmek için şeker yüklemesi testi yapılıyor. Şeker yüklemesi genellikle gebeliğin 24 ila 28’inci haftalarında yapılıyor. Hamileliğin erken dönemlerinde veya risk faktörlerinin bulunması durumunda bu test Devamı…

hamile, kadın, gebe, elma, karın

Preeklampside tıbbi beslenme tedavisi

Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), gebelik döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyon ve idrarda protein seviyelerinin yükselmesi olarak tanımlanıyor. Protein seviyelerinin yükselmesi başta böbrek olmak üzere diğer iç organlarda hasara yol açabiliyor. Preeklampsi belirtileri nelerdir? En karakteristik belirtisi hipertansiyon olan preeklampsi durumunda vücut geneline yayılmış ödem (şişlik) eşlik edebiliyor. Diğer preeklampsi belirtileri ise: Devamı…

okul çocuğu, okula gitmek istemeyen çocuk, evden çıkmak isteyen çocuk, sınıfa girmeyen çocuk

Rotavirüs bulaşan çocuğunuzun beslenmesinde bunlara dikkat edin

Çocuklarda sık görülen bir gastrointestinal sistem enfeksiyonu olan rotavirüs tedavisinde beslenme önemli bir yer tutuyor. Rotavirüs enfeksiyonu, ishal ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Vücut sıvılarının kaybedilmesine yol açan bu durum çocuğunuza bol miktarda sıvı vermenizi gerektiriyor. Bebekler için anne sütü veya formül sütü; büyük çocuklar için ise su, çorba ve taze Devamı…

anne, bebek, emzirme, emzikli kadın

Anne sütü hakkında 3 önemli bilgi

Bebekler için en önemli besin kaynağı olan anne sütü hakkında üç önemli sağlık bilgisini paylaşıyoruz. Anne sütü çok sayıda besin ögesi içeriyor Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gereksinim duyduğu tüm besin ögelerini içeriyor. Örneğin, sütün içindeki protein, yağ, karbonhidrat ve vitaminler bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı Devamı…

hamile, kadın, gebe, elma, karın

Hamilelikte kalori ihtiyacı artıyor mu?

Hamilelik sırasında vücudun ihtiyacı olan enerji miktarı artıyor. Bu artış, bebeğin büyümesi, annenin metabolizmasındaki değişiklikler ve gebelikle ilişkili diğer fizyolojik faktörlerden kaynaklanıyor. Gebeliğin ilk trimesterinde (üç aylık döneminde) normalden daha az kaloriye ihtiyaç duyuluyor. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ise enerji ihtiyacı artıyor. Gebelik sırasında anne adayının sağlıklı beslenerek yeterli miktarda kalori Devamı…

çocuk, kahvaltı, yeşillik, anne, çocuk beslenmesi, ekmek, sofra, bakım verme

Yeme bozuklukları çocuklarda da görülüyor mu?

Yeme bozuklukları çocuklarda da görülebiliyor. Bunlar, özellikle ergenlik dönemi gibi yaşamın çeşitli aşamalarında ortaya çıkabilen ciddi psikiyatrik bozuklukları ifade ediyor. Anoreksiya nervosa, çocuklarda en sık görülen yeme bozukluğunu oluşturuyor. Özellikle genç kızlarda görülen anoreksiya nervosa, kendini aç bırakma veya az yemek yeme davranışı ile karakterize ediliyor. Bunun dışında bulimia nervosa ve Devamı…