sebze konserve, yeşil fasulye, mısır

Botilinum tehlikesini göz ardı etmeyin

Botilinum, Latince sosis anlamına gelen botulus sözcüğünden türüyor. Clostridium botilinum isimli bakterinin oksijensiz ve düşük asiditeli ortamda ürettiği botülin toksininin kobra zehrinden 7 milyon kat daha zehirleyici olduğu¹ belirtiliyor. Botülin asetilkolin nörotransmitterini işlevsiz kılarak yutma zorluğuna, çift görmeye, felce ve ölüme neden oluyor. Sosis, salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş et Devamı…

su,lavabo,musluk,su israfı

Musluk suyu içmeden önce bu yazıyı okuyun

Çeşme suyunun kalitesi, su kaynağına ve işleme süreçlerine bağlı olarak değişiyor. Musluk suyu içmek genellikle güvenli olsa da kimi durumlarda bazı riskler barındırabiliyor. Bazı bölgelerde su arıtma tesisleri eksik veya etkisiz olabilir. Bu durumda, çeşme suyunun kalitesi düşebiliyor. Eğer içme suyu yeterince temizlenmemişse su içinde bakteri, virüs gibi mikroorganizmalar bulunabiliyor. Devamı…

salatalık, dereotu, limon, file, vegan, yeşillik, alışveriş, torba, file, bez poşet, sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilir beslenme

Sürdürülebilir beslenme: Besin israfıyla mücadelede küresel çaba

Bazı gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkeler açlıkla mücadele ediyorken muasır ülkeler besin israfıyla boğuşuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP): Besin israfını önlemek, yoksulluğu azaltmak, güvenilir besinlere herkesin ulaşabilmesini sağlamak, gelecek nesillere daha yaşanabilir çevre bırakabilmek amacıyla Sürdürülebilir Beslenme ve Gıda Güvenliği etkinliğini Devamı…

hamburger, sebze, ekmek arası, ara öğün, mcdonalds, burger, vegan, vejetaryen

Alternatif protein kaynağı arayışı ve geleceğin gıda trendleri: Hücre bazlı et

Dünya nüfusunun artması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi, alternatif besinlerin ve protein kaynaklarının araştırılmasını gerektiriyor. Deniz yosunları, böcekler ve GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) içeren gıdaların yanında bitki bazlı ve hücre bazlı (in vitro) etler, alternatif protein kaynakları² olarak öne çıkıyor. Bitki bazlı et Patates ve buğday gibi bitkisel besinlere katkı maddeleri eklenerek üretilen bitki Devamı…

badem, tarif, tatlı, kakao, el, yemek, atıştırmalık

4 soruda nişasta bazlı şeker

Ülkemizde yüksek fruktozlu mısır şurubu olarak da isimlendirilen nişasta bazlı şeker (NBŞ, HFCS) mısır, buğday veya patatesten üretilen gıda katkısı olarak tanımlanıyor. 1 • Nişasta bazlı şeker hangi besin ögelerini içeriyor? %76 oranında karbonhidrat (glikoz ve fruktoz), %24 oranında su içeren nişasta bazlı şekerin 100 gramı 280 Kcal enerji veriyor. 2 • Nişasta Devamı…

boza, kış içeceği,

Bozayı nasıl muhafaza etmelisiniz?

Buğday, arpa ya da mısır gibi tahılların mayalanmasıyla hazırlanan geleneksel içeceğe boza deniyor. Tatlı ve ekşimsi lezzeti bulunan bozanın hem tadını ve aromasını koruması hem de bozulmaması için saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Bozayı serin bir ortamda muhafaza edin. +4ºC’lik buzdolabı bozayı saklamak için son derece uygun görünüyor. Yüksek sıcaklık Devamı…

araba, araç, trafik, köpek, hız, sürücü

Antifriz kullanımı ve sağlık: Dikkat etmeniz gereken noktalar

Antifriz, otomobillerin radyatör suyuna katılarak hassas parçaların donmasını önleyen kimyasal maddeye deniyor. Bir di-alkol (dihidrik alkol) türü olan etilen glikol (etandiol) ve propilen glikol (propandiol) isimli maddelerin iyi birer antifriz oldukları biliniyor. Ekstrem hava koşullarında motorun donmasını ya da aşırı ısınmasını engelleyen antifrizler, paslanmayı önlemek ve soğutma sisteminin içindeki metal Devamı…

kestane

Çin kestanesi hakkında neler biliyorsunuz?

Castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına kestane deniyor. Kış mevsimiyle birlikte pazar tezgâhları kestane ile süsleniyor. Bu sene hem az mahsul bulunuyor hem de fiyatı tüketicilere pahalı geliyor. Hâl böyle olunca besin taklidi ve tağşişi gündeme geliyor. Yerli kestanelerden ayırt edilmesi epey zor olan Çin kestanesi bu anlamda Devamı…

ofis içme suyu, 1 bardak su, çalışan kadın, iş yeri

Suyun kalitesini belirlemede önemli bir ölçüm: TDS

Suyun içinde mineral, tuz, iyon, organik ve inorganik maddeler bulunuyor. Suda çözünen bu bileşenlere katı madde deniyor. Bu maddelerin ölçümü TDS (total fissolved solids) şeklinde kısaltılıyor. TDS ölçümü genellikle ppm birimiyle ifade ediliyor. Bu değer içme suyunun kalitesini belirlemede su arıtma sistemlerinin etkinliğini kontrol etmede ve tarım sulamasının uygunluğunu değerlendirmede Devamı…

yumurta, 2, iki, sarı yumurta, tavuk yumurtası

Yumurta kabuğunu yıkamalı mısınız?

Farklı ülkelerde farklı besin güvenliği standartları uygulanıyor. Bu nedenle yumurtanın kabuğu yıkanmalı mı sorusunun yanıtı ülkeden ülkeye değişiyor. Yumurta kabuğunun üzerinde kütikula (bloom) adı verilen koruyucu tabaka bulunuyor. Kütikula, yumurta kabuğunda bulunan gözeneklerden (porlardan) mikroorganizma geçişini engelliyor. Taze yumurtanın iç kısmı steril kabul ediliyor. Uygunsuz depolama koşullarında kabuğun dış yüzeyinde Devamı…

altın, pasta

Altınla süslenen gıdalar: Lüks tüketim ve gösterişin yansımaları

Sosyal medya aracılığıyla lüks tüketimin ve gösterişin ön plana çıktığı biliniyor. Bu platformlarda paylaşılan görkemli hayatlar epey uç pratikler içerebiliyor. Bunlar arasında yenilebilir altın da bulunuyor. Kendine has görünümü ve maddi değeriyle öne çıkan altın metali yaprak, pul ya da toz formlarında gıda katkı maddesi ve gıda boyası olarak kullanılıyor. Devamı…

çilek, domates, pazar, market, sebze, manav

Artıları ve eksileriyle genetiği değiştirilmiş organizmalar

Genetiği değiştirilmiş organizmalar, rekombinant DNA adı verilen genetik mühendisliği teknolojisi kullanılarak kalıtımsal materyali değiştirilmiş herhangi bir organizmayı ifade ediyor. GDO, genetik modifiye organizmalar (GMO) veya biyo-mühendislik ürünleri olarak da isimlendirilebiliyor. Bu uygulama ürünün tarım zararlılarından korunması, dayanıklılığının ve veriminin artması amacıyla uygulanıyor. Genetiği değiştirilmiş organizmaların artıları GDO sayesinde besinlerin zenginleştirilmesi yoluyla Devamı…

su, şişe, cam, beyaz sirke

Ev temizliğinden sağlığa: Beyaz sirkeye dair bilmeniz gerekenler

Suyla seyreltilen asetik aside beyaz sirke deniyor. Başka bir deyişle yoğunluğu azaltılan sirke ruhuna beyaz sirke ismi veriliyor. Genellikle ev temizliğinde kullanılan beyaz sirke meyve ve sebzelerin temizlenmesinde de tercih edilebiliyor. Beyaz sirke %4-7 oranında asetik asit içeriyor. Hem kalorisi hem de besin değeri düşük olan beyaz sirke yapısında karbonhidrat, Devamı…