şeker, şekerleme, sugar, sweet, toz şeker, rafine şeker

7 maddede alüloz

Monosakkarit (basit şeker) yapısında bir tatlandırıcı olan ve d-psikoz olarak da adlandırılan alüloz, az sayıdaki besinde bulunması nedeniyle nadir şeker olarak sınıflandırılıyor. 1 · Alüloz üretimi Son yıllarda fruktozun alüloza dönüştürülmesi suretiyle mısırdan ve diğer bazı bitkilerden¹ alüloz elde ediliyor. 2 · Alülozun biyokimyasal yapısı Allülozun fruktoz ile aynı kimyasal Devamı…

şeker, şekerleme, sugar, sweet, toz şeker, rafine şeker

Şeker zehir mi?

Beyaz veya rafine şeker olarak da isimlendirilen sofra şekeri, şeker kamışından ya da pancarından üretiliyor. Sofra şekeri, glikoz ve fruktozdan oluşuyor. Şeker en çok bu besinlerde bulunuyor: Bisküvi, kek, kurabiye, çikolata, gofret ve şekerlemeler Gazlı içecekler, hazır meyve suları ve enerji içecekleri Bal, pekmez, reçel ve marmelat Hamur tatlıları Makarna Devamı…

yulaf, yulaf ezmesi, yulaf kepeği, ara öğün, ekmek yerine yulaf

Beta glukan nedir?

Çözünür bir lif türü olan beta glukan suyla temas ettiğinde jel oluşturuyor. Yulaf kepeği, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bu bileşeni mantar türleri ve deniz yosunları da yapılarında barındırabiliyor. Beta glukan midede şişerek tokluk hissini artırıyor, bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin gelişimini destekliyor, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor, kolesterol seviyelerini düşürüyor Devamı…

hububat, baklagiller, tahıllar

Posa

Besinlerin sindirilmeyen kısımlarına posa adı veriliyor. Bağırsakların etkili bir şekilde çalışmasında ve tokluk hissinin oluşması önemli rol oynayan posa taze sebzelerde, meyvelerde, tam tahıllı ürünlerde ve kuru baklagillerde bulunuyor. Posa içeriği yüksek olan besinler kan yağlarının ve kan şekerinin normal seviyelerde olmasını sağlıyor. Posa kalp-damar hastalıkları, obezite ve tip 2 Devamı…

köfte, ekmek, havuç, çorba, mercimek çorbası, patates, yemek, yeşillik, öğün, menü

Kompleks karbonhidratlar

Kompleks karbonhidratlar kimyasal açıdan uzun ve karmaşık zincirler hâlinde dizilmiş şeker moleküllerinden oluşuyor. Kompleks karbonhidratlar bezelyede, fasulyede, mercimekte, kepekli tahıllarda, patateste, yulafta, kinoada ve sebzelerde bulunuyor. Hem basit karbonhidratlar hem de kompleks karbonhidratlar vücutta glikoza yani şekere dönüştürülerek enerji elde edilmesinde kullanılıyor. Glikoz vücut hücrelerinde ve beyinde kullanılıyor. Harcanmayan glikoz Devamı…

ekmek, kahverengi, posa, lif, buğday, kahverengi, ağaç

Diyet lifi nedir?

Bitki hücrelerini çepeçevre saran koruyucu katmana hücre duvarı ismi veriliyor. Hücre duvarını oluşturan bileşiklere ise posa ya da diyet lifi deniyor. Hücre duvarı lignin, dirençli nişasta, nişasta olmayan polisakkarit ve sindirilmeyen oligosakkarit gibi bileşenlerden oluşuyor. Diyet lifi içeriği en yüksek besinlerin başında baklagiller geliyor. Baklagilleri kepekli tahıllar, sebzeler ve meyveler Devamı…