sarı kantaron, st johns word, st john's wort

Sarı kantaron: Doğal antidepresanın gücü ve menopozdaki rolü

Sarı kantaron (St. John’s wort, Hipericum perforatum), ülkemizde en sık kullanılan besin takviyelerinin başında geliyor. Sarı kantaron ne işe yarıyor? İçerdiği fenolik bileşikler nedeniyle sarı kantaron antioksidan etkinlik gösteriyor. Sarı kantaronun yapısında bulunan flavonoitler ve hiperforin, sedatif (sakinleştirici) özellik gösteriyor. Yapısında barındırdığı hiperisin nedeniyle sarı kantaron, hafif ve orta şiddetli Devamı…

Carthamus tinctorius, aspir bitkisi, safflower (2)

Aspir yağı

Beslenmede çoğunlukla yağından yararlanılan aspir bitkisi (Carthamus tinctorius), haziran–temmuz aylarında beyaz-sarı-kırmızı çiçekler açıyor. Aspir boyacı aspiri, haspir, kır safranı, yalancı safran ya da papağan yemi olarak anılıyor. Aspir bitkisinin tohumları, %30-40 oranında doymamış yağ asidi içeriyor. Bu yağın ise %70-90’ı linoleik asitten oluşuyor. Bu durum aspir yağının sağlıklı-faydalı yağlar kategorisinde Devamı…

karnitin, l-carnitine, yağ yakıcı, yağ, takviye

7 maddede karnitin

Uzun zincirli yağ asitlerini mitokondrilere taşıyarak hücrelerde enerji üretilmesini sağlayan vitamin benzeri bir bileşik olan karnitin, hücrelerin tamamında bulunuyor. Kalp ve iskelet kaslarında yüksek miktarda bulunan karnitin, lizin ve metiyonin isimli amino asitlerden üretilebiliyor. Biyolojik olarak D formunda (D-karnitin) pasif olan karnitin, L formunda (L-karnitin) aktif formda bulunuyor. İnce bağırsaklardan Devamı…

üzüm çekirdeği,

Üzüm çekirdeği

Hipertansiyona (tansiyon yüksekliğine), ateroskleroza (damar sertliğine) ve hiperkolesterolemiye (kolesterol yüksekliğine) karşı kullanılan üzüm çekirdeği, güçlü antioksidan etkinlik gösteren proantosiyoidin içeriyor. Üzüm çekirdeğinin hafıza ve sinir hücreleri üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Öte yandan üzüm çekirdeğinin baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma ve saçlı deride kuruma gibi yan etkileri bulunabiliyor. Üzüm çekirdeği Devamı…

kadın, spor, fitness, mutfak, besin desteği, protein tozu, yemek hazırlama, pişirme, ortoreksiya

Whey proteininin 5 yararlı etkisi!

Peynir altı suyu veya süt kesiği suyu olarak bilinen whey proteini, α-lakto albümin ve ß-lakto globulin gibi yararlı bileşenler içeriyor. 1 • Yaşlılıkta whey proteinleri Whey proteininin yaşla birlikte gerçekleşen kas kaybının önlenmesinde yararlı etkileri bulunuyor. 2 • Kalp ve damar hastalıklarında whey proteinleri Whey proteininin kolesterol ve trigliserit gibi Devamı…

erkek sporcu, dumbell, kol, biceps, damar

Kas kaybını önlemek için hangi besin takviyeleri kullanılmalı?

Yeterli ve dengeli beslenemediğinizde, fiziksel açıdan inaktif kaldığınızda, hastalandığınızda, stres düzeyiniz arttığında ve yaşınız ilerledikçe kas kütlenizde kayıplar meydana gelecektir. Bu gibi durumlarda kas kaybını önlemek için uzman diyetisyeninize ve hekiminize danışarak besin takviyesi kullanabilirsiniz. 1 • Protein Diyette proteinlere yeterince yer vermemek, kas kaybının ve kas güçsüzlüğünün en önemli Devamı…

kadın, kahve, düşünme, düşünce, dalgınlık, yorgunluk, dinlenme, siyah beyaz

Yorgunlukla savaşan 6 besin ögesi!

Bedensel ve ruhsal açıdan kişinin verimliliğinin düşmesini ifade eden yorgunluk, hâlsizlik, bitkinlik ve enerji düşüklüğü olarak da isimlendiriliyor. Yorgunluk sağlıksız beslenme, iş-çalışma stresi, depresyon, kansızlık, tansiyon düşüklüğü ve diyabet gibi kronik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Sağlıksız beslenme, yorgunluğun en önemli nedeni olarak gösteriliyor. Eğer siz de yorgunluktan mustaripseniz beslenmenizi Devamı…

kadın, mutfak, protein tozu, blender, probiyotik, besin takviyesi, noel, yeni yıl, yılbaşı

Stresi alt eden bitkiler: Adaptojen nedir?

Stres düzeyini kontrol etmeye yardımcı olan bitkilere ve bunlardan elde edilen takviyelere adaptojen adı veriliyor. Adaptojenler, biyolojik ve kimyasal stres faktörlerine karşı vücudu daha dayanıklı hâle getiriyor. Şimdi adaptojenlerin sağlık ve beslenme yararlarına bakalım. Adaptojenler ve sağlık yararları Kore ginsengi: Panax olarak da bilinen Kore ginsengi enerji metabolizmasını düzenleyerek yorgunlukla Devamı…

ginkgo, mabet ağacı, ginko, gingko biloba

Ginkgo biloba

En eski ağaç türlerinden biri olan, mabet ağacı adıyla da bilinen ginkgo biloba, Çince gümüş kayısı anlamına geliyor. Botanik açıdan yakın hiçbir türü bulunmayan bu ağacın yapraklarının kapsül formuna getirilmesi ile ginkgo biloba takviyesi elde ediliyor. Ginkgo biloba ne işe yarıyor? Ginkgo biloba halsizlik, yorgunluk, kulak çınlaması, hafıza sorunları, demans, astım Devamı…

kadın, mutfak, protein tozu, blender, probiyotik, besin takviyesi, noel, yeni yıl, yılbaşı

DAO enzim takviyesi nedir?

Vücuttaki biyokimyasal reaksiyonları katalize eden enzimlerin eksikliğini veya yetersizliğini telafi etmek amacıyla kullanılan besin desteklerine enzim takviyeleri deniyor. DAO enzim takviyesi içeriğinde di-amin oksidaz isimli biyolojik katalizörü barındırıyor. Bağırsaklardan yeteri kadar di-amin oksidaz sentezlenmemesi histamin entoleransı ile ilişkilendiriliyor. Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle, eczacınızla ve uzman diyetisyeninizle görüşün. 210 Devamı…

kelp, su yosunu, deniz yosunu, deniz yeşilliği, deniz bitkileri

Asya mutfağından gelen bu lezzete kulak verin: Kelp

Kahverengi bir deniz yosunu olan kelp, sağlık yararlarıyla adeta Asya mutfağını temsil ediyor. Vitamin, mineral ve antioksidan bileşenler içeren kelp çiğ veya pişmiş olarak tüketilebildiği gibi besin takviyesi olarak da kullanılabiliyor. 30’dan fazla kelp çeşidi bulunuyor. Kelp hangi besin ögelerini içeriyor? Kelp kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, manganez, A, B5, B9 ve Devamı…

yumurta, avokado, omlet, kahvaltı

3 soruda glutamin

Proteinlerin yapı taşları olan ve birçok biyolojik süreçte görev alan biyokimyasal maddelere amino asit deniyor. Vücutta en fazla glutamin adlı aminoasit bulunuyor. 1 • Glutamin ne işe yarıyor? Kas dokusunu destekliyor. Sindirim sistemini düzenliyor. Savunma sistemini güçlendiriyor. Büyüme hormonunun salgılanmasını kolaylaştırıyor. 2 • Glutamin hangi besinlerde bulunuyor? Kırmızı et, sakatat, Devamı…

Tribulus terrestris, tribülüs, demir dikeni, çoban çökerten, deve çökerten besin takviyesi

Çobançökerten

Türkiye’de yaygın olarak yetişen çobançökerten (Tribulus terrestris); deveçökerten veya demirdikeni olarak biliniyor. Çobançökerten ilaç, çay ve besin takviyesi olarak kullanılıyor. 1 • Çobançökertenin içinde hangi bileşenler bulunuyor? Çobançökerten alkaloit, flavonoit, glikozit, reçine, sabit yağ ve steroidal saponin içeriyor. Çobançökertenin kökleri, meyveleri ve yaprakları kullanılıyor. 2 • Çobançökertenin tıbbi etkileri neler? Çobançökerten bitkisinin Devamı…