fennel, rezene

Doğal destekleyici: Rezene

Tıbbi ve aromatik bir bitki olan rezene (Foeniculum vulgare) ilaç, çay ve esans olarak kullanılıyor. Rezene trans anetol, kumarin ve flavonoit içeriyor. Rezenenin meyvesi, tohumları ve aromatik yağı kullanılıyor. Gaz şikayetine karşı kullanılan rezene soğuk algınlığında balgam söktürücü¹ özellik gösteriyor. Hazmı kolaylaştırması nedeniyle oruç tutan bireyler, sahur ve iftar öğünlerinde rezene tüketiyor. Öte yandan rezene emziklilikte süt kalitesini artırıyor. Devamı…

kireç otu, alçı otu, çöven, çöğen

Türkiye’nin zengin bitki çeşitliliği içinde pek de konuşulmayan hazine: Çöven otu

Çöğen veya alçı otu adlarıyla da bilinen çöven otu, yüze yakın türden oluşuyor. Türkiye’de 50 türü bilinen çöven otunun yaygın ve ekonomik değer taşıyan tek ya da çok yıllık otsu bir bitki olduğu belirtiliyor. Odunsu kökleri kullanılan çöven otu etken madde olarak %15-25 oranında saponin içeriyor. Saponinler bitkilerin savunma mekanizmalarında rol Devamı…

şerbetçiotu, şerbetçi otu, hops bitkisi, bira çiçeği, şerbetçi kozalağı, maya otu

Şerbetçi otu: Bira üretiminden sağlık yararlarına ve kullanım önerilerine geniş bir bakış

Çok yıllık otsu bir bitki olan ve ömer otu, hops, bira çiçeği, maya otu isimleriyle de bilinen şerbetçi otunun (Humulus lupulus) kozalakları bira üretiminde¹ kullanılıyor. Bu alanda endüstriyel kullanımı nedeniyle şerbetçi otunun kültürü yaygın² şekilde yapılıyor. 1 • Şerbetçi otu hangi bileşenler içeriyor? Şerbetçi otu yapısında kersetin, rutin, prenil-flavonoit ve epikateşin Devamı…

oregano bitkisi, kekik cinsleri, kekiğin türleri,

5 soruda oregano

Tıbbi ve aromatik bitki olan oregano ilaç, çay, baharat, esans olarak kullanılıyor. Oregano,  bilimsel sınıflandırmaya göre farklı çeşitlerde¹ olabiliyor: Origanum vulgare Origanum onites Origanum minutiflorum Origanum majorana Origanum syriacum 1 • Oregano bitkisinin içinde hangi bileşenler bulunuyor? Oregano karvakrol ve timol başta olmak üzere %2,5-4 oranında uçucu yağ içeriyor. Oregano bitkisinin Devamı…

zahter bitkisi, zahter kekiği, zahter otu

Zahter: Özellikleri, kullanım alanları ve sağlık etkileri

Keskin kokusu ve hafif acımsı tadıyla kekiği anımsatan zahter (Thymbra spicata); ilaç, çay, baharat, esans olarak kullanılıyor. 1 • Zahterin içinde hangi bileşenler bulunuyor? Dağ kekiği olarak da bilinen zahter karvakrol ve tanen içeriyor. 2 • Zahterin hangi kısımları kullanılıyor? Zahterin gövdesi, yaprakları ve uçucu yağı kullanılıyor. 3 • Zahterin tıbbi Devamı…

kenger, genger, kenker

Kenger: Doğal şifa ve lezzet kaynağı

Çok yıllık, dikenli ve otsu bitki olan kenger (Gundelia tournefortii), kenker adıyla da biliniyor. Mor-kırmızı renkli çiçekler açan bu bitkinin taze dallarının kabukları soyularak tüketiliyor. Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanıyor. Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılıyor. Baharın müjdecisi¹ olarak kabul edilen kenger bitkisinin diş Devamı…

Tarçın

Ağırlık kaybetmek isteyen bireyler hangi tarçını kullanmalı?

Antioksidan etkinliğinin yanında metilhidrosikalkon polimer (MHCP) içeriği nedeniyle kan şekerini düşürme özelliği bulunan tarçının ağırlık kaybı üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Tarçının Seylan, Vietnam ve Çin gibi çeşitleri bulunuyor. Peki ağırlık kaybetmek istiyorsanız hangi tarçını kullanmalısınız? Seylan tarçını Yaygın olarak tanınan Seylan tarçını besinlerde ve içeceklerde çoğunlukla lezzet verici olarak kullanılıyor. Devamı…

yeşil yapraklı sebzeler, evelik, efelek, labada, alabada, develik, Rumex

Efelek: Yol kenarlarını renklendiren, sağlığınıza katkıda bulunan bu bitkiyi keşfedin!

Efelek bitkisini daha önce duydunuz mu? Latince (Rumex patientia) kuzukulağı anlamına gelen bu açık yeşil ve pembe renkli bitkiyi evelik, develik ya da labada isimleriyle duymuş olabilirsiniz. Doğal olarak kuzey Avrupa’da yayılış gösteren, mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açan efelek bitkisini yol kenarında, yamaç ve tarlalarda görebilirsiniz. Latince emmek anlamına gelen rumo Devamı…

sibirya cinsengi, sibirya ginsengi, eleuthero

Güç deposu Sibirya ginsengi: Bağışıklığı desteklemek ve performansı artırmak için bilmeniz gerekenler!

Sibirya ginsengi (Eleuthero), yorgunluğu gidererek fiziksel performans düzeyini ve bağışıklık sistemini yükseltmek amacıyla kullanılıyor. 1 • Sibirya ginsenginin içeriği Sibirya ginsengi eloterozit B, eloterozit C ve polisakkarit içeriyor. 2 • Sibirya ginsengi egzersiz kapasitesini artırıyor Strese karşı koruyucu etkisi ile tanınan Sibirya ginsengi, mental ve fiziksel performansı artırarak egzersiz kapasitesini yükseltiyor. 3 • Devamı…

sarı kantaron, st johns word, st john's wort

Sarı kantaron: Doğal antidepresanın gücü ve menopozdaki rolü

Sarı kantaron (St. John’s wort, Hipericum perforatum), ülkemizde en sık kullanılan besin takviyelerinin başında geliyor. Sarı kantaron ne işe yarıyor? İçerdiği fenolik bileşikler nedeniyle sarı kantaron antioksidan etkinlik gösteriyor. Sarı kantaronun yapısında bulunan flavonoitler ve hiperforin, sedatif (sakinleştirici) özellik gösteriyor. Yapısında barındırdığı hiperisin nedeniyle sarı kantaron, hafif ve orta şiddetli Devamı…

marihuana, kenevir, ot, esrar, haşhaş

Efsane mi gerçek mi? Kenevirin tedavi potansiyeli ve bilimsel gerçekler

Ekonomik açıdan değeri otsu bir bitki olan kenevir, tropik ve ılıman bölgelerin çoğunda¹ yetişiyor. Merkezi sinir sistemine etki ederek beyin işlevlerini değiştiren maddelere psikoaktif bileşen deniyor. İçeriği psikoaktif maddeler nedeniyle üretimi ve ticareti küresel çapta2 sınırlandırılan kenevir, halk arasında esrar, kendir, marihuana, ot veya haşhaş olarak biliniyor. 1 · Kenevir Devamı…

kimyon, kimyonun faydaları, cumin, cummin, diyette kimyon faydaları

Kimyonun besin değeri ve sağlık üzerindeki etkileri

Ana vatanı Akdeniz ile Orta Doğu olan ve dünya mutfağında yaygın şekilde kullanılan kimyon, 100’den fazla fitokimyasal bileşen içeriyor. İslam inancında kimyonun ölüm dışındaki hastalıkların tamamına şifa verdiğine inanılıyor. 1 • Kimyonun besin değeri Kimyon bitkisel protein, yağ, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, demir, piridoksin, A, C, D ve E vitaminleri içeriyor. 2 • Kimyonun fizyolojik etkileri ve Devamı…

aloe vera, aloe vera bitkisi

Aloe vera bitkisinin yara iyileştirici, nemlendirici ve laksatif etkileriyle tanışın

Ürettiği jelle ve lateksle tanınan Aloe vera dünya genelinde yara iyileştirici, nemlendirici ve laksatif (kabızlık giderici) olarak kullanılıyor. 1 • Aloe vera bitkisinin yara iyileşmesindeki etkisi Aloe vera cilt yanıklarını ve yaraları iyileştiriyor. Ayrıca bu bitki dejeneratif eklem hastalığına (osteoartrit) karşı koruyucu olarak pek çok ülkede kullanılıyor. 2 • Aloe vera bitkisinin Devamı…