paleo diyeti, taş devri diyeti

Keto rehberi

Düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı bir beslenme biçimi olan ketojenik diyet, vücudun ketozis adı verilen bir metabolik duruma girmesine neden oluyor. Bu durumda vücut yağ depolarını enerji olarak kullanmaya başlıyor. İşte ketojenik diyet hakkında rehber niteliğinde bilgiler: Özellikle ağırlık kaybı için tercih edilen ketojenik diyet, vücut ketozis durumundayken yağ depolarının Devamı…

paleo diyeti, taş devri diyeti

Paleo diyeti, aslında nedir?

Taş devri diyeti olarak da isimlendirilen paleo diyeti, beslenme biçimi açısından modern insanın atalarına dönmesi fikrine dayanıyor. Bu diyet rafine gıdalar, şekerler ve genetiği değiştirilmiş tahıllar gibi modern gıdaları keserek avcı ve toplayıcı biçimde yaşayan ataların tükettiği doğal besinlerle beslenmeyi amaçlıyor. Kırmızı et, balık, tavuk, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar Devamı…

çilek, tatlı, pasta, kırmızı meyveler, şeker, kaçamak, atıştırma, beyaz

FODMAP rehberi! FODMAP diyetini uygulamalı mısınız?

Bir grup karbonhidratı ifade eden FODMAP, fermente edilemeyen oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve poliol isimli sindirilmesi zor şekerlerden oluşuyor. Şimdi FODMAP içeren besinleri ayrı ayrı ele alalım. Buğday, arpa, soğan, pırasa, sarımsak, kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye gibi besinler oligasakkarit içeriyor. Süt, yoğurt, dondurma disakkarit içeriyorken bal, karpuz, elma, armut, kayısı, şeftali, nektarin, Devamı…

sağlıklı beslenme, diyet, avokado, çay, kahvaltı, ara öğün

Akdeniz diyetini nasıl uygulayabilirim?

Akdeniz diyeti, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Orta Doğu’nun bazı bölgeleri dahil olmak üzere Akdeniz kıyılarındaki ülkelerde yaşayan bireylerin beslenme düzenini tanımlamak için kullanılıyor. Bu beslenme modelinin temelinde bitkisel besinler, tahıllar, meyve ve sebzeler, baklagiller, yağlı tohumlar yer alıyorken kırmızı etin sınırlı tüketimi ve orta düzeyde balık, deniz ürünleri ve süt Devamı…

sofra, öğün, yemek, sahur, et, tavuk

Akdeniz diyeti

Adını İspanya, İtalya, Türkiye, Fransa, Hırvatistan ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinin beslenme biçimlerinden alan Akdeniz diyeti; tahıl, meyve, sebze, baklagil ve yağlı tohum tüketimine dayanıyor. Dengeli miktarlarda kırmızı et ve alkol içeren bu diyette su ürünlerine geniş yer veriliyor. Yüksek oranlarda antioksidan bileşen ve posa, düşük miktarda kalori ve doymuş Devamı…

dondurulmuş tavuk, hindi, et

Helal gıda ve helal diyet kavramlarına göz atalım

İnanç sistemleri, günlük yaşamı düzenlemeye yönelik kurallar koyuyor. Bu kurallar içinde beslenme önemli bir yer tutuyor. İslam dininde tüketilmesine izin verilen besinler helal gıda adıyla anılıyor. Helal gıda, çiftlikten veya tarladan sofraya kadar tüm aşamalarda, İslami kurallara uygun olarak gelen besinleri ifade ediyor. İslam ilkelerine dayanan beslenme modeli olarak tanımlanan Devamı…

salata, çatal, bıçak, servis, sunum, diyet, yeşillik, domates

Daha önce makrobiyotik diyet duydunuz mu, bu diyeti uygulamalı mısınız?

Dengeyi ve uyumu vurgulayan bir yaşam tarzı sunduğu iddiasıyla ortaya çıkan makrobiyotik beslenme, sıkı bir diyet planını, hafif egzersizleri ve davranış değişikliklerini içeriyor. Doğal ve sakin bir yaşam biçimi elde etmeye yönelik tavsiyeler içeren bu diyet doğal ve organik besinlere odaklanıyor. Bu nedenle de temizlik ve hijyen ürünleri de dâhil Devamı…

Norveç, norway, norveç somonu, norveç bayrağı, huzur, akşam, yürüyüş, gün batımı, sunset

Nordik diyet: Sağlıklı mı, bu diyeti uygulamalı mısınız?

İsveç, Danimarka, Finlandiya, Norveç, İzlanda, Faroe ve Aland Adaları‘nda yaygın olarak tüketilen besinleri içeren beslenme biçimine Nordik diyet ya da İskandinav diyeti deniyor. Nordik diyetinin 2004 yılında bir grup beslenme uzmanı, bilim insanı ve şef tarafından İskandinav ülkelerinde artan obezite oranlarını ve sürdürülemez çiftçilik uygulamalarını ele almak için oluşturulduğu belirtiliyor. Devamı…

malodor, kötü koku, ağız kokusu, pis kokma

4 soruda Kandida

Vücutta yaşayan en yaygın mantarlardan biri olan Candida; ağız, deri, sindirim sistemi, vajina, rektum ve ayak tırnakları gibi bölgelerde bulunuyor. Besinlerin sindirimine ve emilimine yardımcı olan bu mantar genellikle zararsız olsa da aşırı büyümesi enfeksiyona yol açabiliyor. 1 • Kandida enfeksiyonu nedir? Vücudunuzun çeşitli bölgelerinde yaşayan 150’den fazla Kandida türü Devamı…

sisli beyin, beyin sisi, brain fog, foggy brain, hafıza

3 maddede mind diyeti

Beslenme epidemiyoloğu Martha Clare Morris tarafından geliştirilen mind diyeti (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), Akdeniz ve DASH diyetlerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkıyor. Mind diyetinde demans ve zihinsel gerileme için riskli besinler azaltılıyor. 1 • Mind diyetinde tüketilmesi gereken besinler Koyu yeşil yapraklı sebzeler, diğer tüm sebzeler Kırmızı meyveler, diğer tüm meyveler Devamı…

Canan Karatay, kardiyolog profesör

4 soruda Karatay diyeti! Önemli bilgiler, uygulamalı mısınız?

Karatay diyeti, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu bir iç hastalıkları uzmanı olan Profesör Doktor Canan Karatay’ın kitabı ve bu kitapta yer alan beslenme önerileri olarak biliniyor. Başarılı bir kariyer geçmişi bulunan Karatay’ın beslenme ve diyetetik eğitimi bulunmuyor. Bu durum beslenme ve diyetetik alanına ilişkin söylemlerinin etik açıdan uygun olmadığını gösteriyor. Devamı…

kayısı, apricot, yeşillik, şeftali, meyve

Alkali diyet nedir, gerçekten işe yarıyor mu?

Alkali diyet, hidrojen peroksit, ozon gibi uygulamalarla ve alkali (asit oranı düşük) besinlerin tüketilmesiyle hem vücuda oksijen sağlandığını hem de vücuttaki asit yapıların nötralize olduğunu¹ iddia ediyor. Bununla beraber erime noktası düşük² alkali bir metal olan sezyumun alkali yaşamda önemli bir yer tuttuğu da iddialar arasında… Bir çözeltinin asitlik (ya da Devamı…

hamur işi, hamurişi, açma, poğaça, kurabiye, gluten, maya, ekmek, fırın

5 maddede mayasız diyet

Maya intoleransı bulunan bireylere önerdiğimiz beslenme programı, son dönemde popüler bir diyet haline geldi. Mayasız diyete dair detayları birlikte inceleyelim. 1 • Maya nedir? Maya hamurdaki fermente edilebilir şekerleri karbondioksite ve etanole dönüştürerek ekmeğin kabarmasını sağlayan mikroorganizmalardır. Farklı türleri bulunan mayalardan en bilineni Saccharomyces cerevisiae’dır. Ekmeğin ve hamurlu besinlerin üretiminde Devamı…

Translate »