filtre kahve, french press, kadın, butik kafe

Kafein orucu: Sağlıklı yaşam için bir adım daha atın

Kafein orucu, kafein içeren ürünleri tüketmeyi bırakma veya azaltma pratiği anlamına geliyor. Kahve, siyah çay, bazı bitki çayları, enerji içecekleri, kola, kakao içeren ürünler yapılarında kafein barındırıyor. Uyarıcı bir madde olan kafein uzun süre kullanıldığında tolerans gelişimine, uyku sorunlarına, çarpıntıya, anksiyeteye, baş ağrılarına ve kemik yoğunluğunda azalmaya neden olabiliyor. Kafein Devamı…

gıda etiketi, kovid, alışveriş, pandemi, raf, market, eldiven

Tüm yönleriyle temiz beslenme

Klinik bir tanımı bulunmamakla birlikte temiz beslenme bir besinin nasıl üretildiğini ifade ediyor. Bu, ürünün başlangıç noktasından tabağınıza geldiği yolu kapsıyor ve bu yolda daha fazla adım atan besinlerin genellikle daha az temiz olduğu kabul ediliyor.  Temiz beslenme sağlıksız yiyecekleri beslenmemizden çıkardığımız bunun yerine besleyiciliği yoğun, sağlıklı yiyecekleri tüketmeyi tercih Devamı…

birlik, beraberlik, topluluk, çerve, doğa, ekolojik, ekoanksiyete

5 maddede gezegensel beslenme: Lancet diyeti nedir?

Nüfus artışı, açlık, aşırı beslenme ve çevre sağlığının bozulması, çağdaş yaşamın en önemli sorunları olarak görülüyor. The Lancet diyeti, gezegensel beslenme, gezegen diyeti gibi isimlerle anılan Lancet diyeti hem insan sağlığını hem de çevresel sürdürülebilirliği göz önünde bulunduruyor. 1 • Bu diyetin ismi neden “Lancet” The Lancet dünya genelinde saygın Devamı…

armut, üzüm, meyve, kişniş, kishnish, aşotu, aş otu, maydonoza benzeyen ot, kişniş baharatı

4 soruda sirtfood diyeti

Beslenme Uzmanı Glen Matten ve Eczacı Aidan Goggins tarafından 2016 yılında ortaya konulan SirtFood diyeti popüler beslenme akımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. 1 • SirtFood diyeti neyi amaçlıyor? SirtFood diyeti sirtuin proteinini etkinleştiren besinlerin tüketilmesi ve enerji kısıtlaması yoluyla ağırlık kaybını amaçlıyor. 2 • Sirtuin nedir? Sirtuin proteininin metabolizma, DNA Devamı…

yemek, öğün, limon, maydonoz, lime, beyaz, turp

Tüm yönleriyle ketojenik diyet

İlk kez 1920’li yıllarda epileptik nöbetlerin azaltılması amacıyla kullanılmaya başlanan ketojenik diyet, günümüzde kronik hastalıkların yönetimini kolaylaştırmak ve ağırlık kaybını desteklemek için de kullanılıyor. Ketojenik diyet az miktarda karbonhidrat, makul miktarda protein ve çok yüksek miktarda yağ içeren bir beslenme modelini ifade ediyor. Enerji elde etmek amacıyla vücut öncelikle karbonhidratları, Devamı…

baskül, tartı, kilo ölçme, tartılma, yağ ölçüm cihazı, vücut analizi

Set point teorisi nedir?

Vücut ağırlığının kalıtsal materyale kodlandığını¹ ve ağırlığın iç kontrol mekanizmaları tarafından korunduğunu öne süren bilimsel kurama set point (ayar noktası) teorisi deniyor. Set point teorisine göre vücut ağırlığı hipotalamusun lateral bölgesince düzenleniyor. Bu bölge çevresel değişiklikler sonucunda vücut ağırlığında gerçekleşen değişiklikleri etkisiz kılmak ve yağ dokusunu tekrar oluşturmak amacıyla geri bildirim Devamı…

bitki çayı, demleme

1 ayda 8 kilo verdiren tilya kürü!

Tilya (tilia, mahkeme ağacı); ıhlamur bitkisinin haziran, temmuz ve ağustos aylarında açan beyaz ve sarı renkteki çiçeklerine deniliyor. Tilya kürü, kurutulmuş ıhlamur çiçeğinin veya çiçekli ıhlamurun, kuşburnunun ve altın otunun suya eklenmesiyle elde ediliyor. Tilya kürünün 1 ay boyunca günde 2 veya 3 kez uygulanması durumunda, ayda 1-1,5 kg (bu Devamı…

paleo diyeti, taş devri diyeti

Keto rehberi

Düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı bir beslenme biçimi olan ketojenik diyet, vücudun ketozis adı verilen bir metabolik duruma girmesine neden oluyor. Bu durumda vücut yağ depolarını enerji olarak kullanmaya başlıyor. İşte ketojenik diyet hakkında rehber niteliğinde bilgiler: Özellikle ağırlık kaybı için tercih edilen ketojenik diyet, vücut ketozis durumundayken yağ depolarının Devamı…

paleo diyeti, taş devri diyeti

Paleo diyeti, aslında nedir?

Taş devri diyeti olarak da isimlendirilen paleo diyeti, beslenme biçimi açısından modern insanın atalarına dönmesi fikrine dayanıyor. Bu diyet rafine gıdalar, şekerler ve genetiği değiştirilmiş tahıllar gibi modern gıdaları keserek avcı ve toplayıcı biçimde yaşayan ataların tükettiği doğal besinlerle beslenmeyi amaçlıyor. Kırmızı et, balık, tavuk, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar Devamı…

çilek, tatlı, pasta, kırmızı meyveler, şeker, kaçamak, atıştırma, beyaz

FODMAP rehberi! FODMAP diyetini uygulamalı mısınız?

Bir grup karbonhidratı ifade eden FODMAP, fermente edilemeyen oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve poliol isimli sindirilmesi zor şekerlerden oluşuyor. Şimdi FODMAP içeren besinleri ayrı ayrı ele alalım. Buğday, arpa, soğan, pırasa, sarımsak, kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye gibi besinler oligasakkarit içeriyor. Süt, yoğurt, dondurma disakkarit içeriyorken bal, karpuz, elma, armut, kayısı, şeftali, nektarin, Devamı…

avrupa birliği, harita, ab

Akdeniz diyetini nasıl uygulayabilirim?

Akdeniz diyeti, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Orta Doğu’nun bazı bölgeleri dahil olmak üzere Akdeniz kıyılarındaki ülkelerde yaşayan bireylerin beslenme düzenini tanımlamak için kullanılıyor. Bu beslenme modelinin temelinde bitkisel besinler, tahıllar, meyve ve sebzeler, baklagiller, yağlı tohumlar yer alıyorken kırmızı etin sınırlı tüketimi ve orta düzeyde balık, deniz ürünleri ve süt Devamı…

sofra, öğün, yemek, sahur, et, tavuk

Akdeniz diyeti

Adını İspanya, İtalya, Türkiye, Fransa, Hırvatistan ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinin beslenme biçimlerinden alan Akdeniz diyeti; tahıl, meyve, sebze, baklagil ve yağlı tohum tüketimine dayanıyor. Dengeli miktarlarda kırmızı et ve alkol içeren bu diyette su ürünlerine geniş yer veriliyor. Yüksek oranlarda antioksidan bileşen ve posa, düşük miktarda kalori ve doymuş Devamı…

dondurulmuş tavuk, hindi, et

Helal gıda ve helal diyet kavramlarına göz atalım

İnanç sistemleri, günlük yaşamı düzenlemeye yönelik kurallar koyuyor. Bu kurallar içinde beslenme önemli bir yer tutuyor. İslam dininde tüketilmesine izin verilen besinler helal gıda adıyla anılıyor. Helal gıda, çiftlikten veya tarladan sofraya kadar tüm aşamalarda, İslami kurallara uygun olarak gelen besinleri ifade ediyor. İslam ilkelerine dayanan beslenme modeli olarak tanımlanan Devamı…