çocuk, ölüm, kayıp, yas, çocuklarda yas, iskele, martı, deniz, tatil, şapka, güneş, etkinlik, besle

Çocukluk amnezisi

Çocukluk anılarınızı hatırlamaya çalışın. En erken çocukluk anınız nedir ve o anının ne kadarını hatırlayabiliyorsunuz? Büyük olasılıkla tam olarak senaryolaştıramadığınız ve fotoğraf karesi gibi gözünüzün önünde canlanan birkaç anı hatırlıyorsunuzdur. 0-6 yaşlarımız arasında yaşadıklarımızı hatırlayamamamıza çocukluk amnezisi deniyor. Çocukluk amnezisi, yaşadıklarımızı unuttuğumuz için değil bu anıları işleyecek bilişsel yeterliğe sahip Devamı…

bebek, çocuk, bağlanma, bebeklerde bağlanma,güvenli bağlanma, özerk, keşif

Bebeklerde nesne devamlılığı

Bir nesneyi görmediğimiz, işitmediğimiz, koklamadığımız ve ona dokunmadığımız halde o nesnenin var olduğunu bilmemize nesne devamlılığı deniyor. Bebekler yaşamın ilk aylarında nesne devamlılığı algısına sahip olmuyorlar ve bir nesne görüş alanlarından çıktığında o nesne yok olmuş gibi davranıyorlar. Örneğin; bebekler ona bakım veren kişi gözden kaybolduğunda duygusal tepkiler verebiliyorlar. Yakınlarınızdaki Devamı…

çocuklar, yas, yas ve kayıp, çocuklar ve ölüm, ölüm,

6-12 yaşlarındaki çocuklarda kayıp ve yas süreci

Sevdiklerimizin kaybından sonra sakin bir kabulden kriz tepkisine kadar değişen farklı yas tepkileri gösterebiliyoruz. Yas tutma süreci, tedavi edilmesi gereken bir hastalık veya bozukluk değil; doğal ve beklenen bir süreç olarak tanımlanıyor. Yakınları vefat eden çocuklar da yetişkinler gibi yas süreci yaşasa da verdikleri stres tepkileri farklı olabiliyor. 6-12 yaşlarındaki Devamı…

çocuk, ölüm, kayıp, yas, çocuklarda yas, bekle, cam, siyah beyaz,

Okul öncesi dönemdeki çocuklarda kayıp ve yas süreci

Sevdiklerimizin kaybından sonra sakin bir kabulden kriz tepkisine kadar değişen farklı yas tepkileri gösterebiliyoruz. Yas tutma süreci, tedavi edilmesi gereken bir hastalık veya bozukluk değil; doğal ve beklenen bir süreç olarak tanımlanıyor. Yakınları vefat eden çocuklar da yetişkinler gibi yas süreci yaşasa da verdikleri stres tepkileri farklı olabiliyor. Okul öncesi Devamı…

bebek, uyku, yorulma, beyaz

Bebeklerde kayıp ve yas süreci

Sevdiklerimizin kaybından sonra sakin bir kabulden kriz tepkisine kadar değişen farklı yas tepkileri gösterebiliyoruz. Yas tutma süreci, tedavi edilmesi gereken bir hastalık veya bozukluk değil, doğal ve beklenen bir süreçtir. Yakınları vefat eden çocuklar da yetişkinler gibi yas süreci yaşasa da verdikleri stres tepkileri farklı olabiliyor.  Bebeklik dönemindeki (0-2 yaş) Devamı…

çocuk, çocuklar, deniz, duygu, duygu düzenleme, manzara, arkadaş

Afet sonrasında çocuğunuz (3-5 yaş) için neler yapabilirsiniz?

Yaşanan afetler ve zorlu olaylar sonrasında çocuğunuz yaşına göre farklı tepkiler gösterebilir. Bunlar bedenin ve zihnin olağan dışı bir duruma verdiği normal tepkilerdir. Benzer afetlerden sonra her çocuk benzer tepkiler verebiliyor. 3-5 yaşındaki okul öncesi dönemde olan çocuğunuz aşağıdaki stres tepkilerini gösterebilir: Korkma, çaresiz hissetme Olaylarla ilgili tekrar eden sorular Devamı…

büyükanne, nene, sohbet, sosyalleşme, kız, ergen, duygu, duygular

Ergenlikteki çocuğunuzla duygu çalışmak

Çocuğunuzun beyin gelişimi ergenlik döneminde büyük oranda tamamlanmış olsa da çocuğunuz duygularını her zaman sizin gibi ifade edemiyor ve yönetemiyor. Çocuğunuz duygu sözcüklerinin anlamlarını biliyor ancak hissettiği duyguları tanımlamakta zorluk çekebiliyor. Ergen çocuğunuz her ne kadar sizden bağımsızlaşıyor gibi görünse de duygularını düzenlemekle ilgili sizin desteğinize hala ihtiyaç duyuyor. Çocuğunuz Devamı…

duygu, ifade, çocuk, kız, ilan, duyuru, ses, duygu düzeleme

4-8 yaşındaki çocuğunuz için duygu çalışmaları

Çocuğunuzun duygularını fark edebilme ve anlamlandırabilme yeteneği pratik yaparak gelişiyor. Duygu düzenleme pratiklerini; çocuğunuzla oynarken, o rahat olduğunda ve duyguları çok yoğun hale gelmeden yapmanız daha kolay oluyor. Çocuğunuza duygu düzenleme konusunda yardımcı olabileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor: Kitaplardaki ve çizgi filmlerdeki karakterlerin bedensel duygu ifadeleri hakkında konuşabilirsiniz. Duygu hakkındaki çocuk Devamı…

duygular, çocuk, duygu çalışması, minyon, şaşırma

Çocuğunuzla duygu çalışmaları yapın!: 1-3 yaş

Çocuğunuz 1-2 yaşlarından itibaren kendi benliğinin farkına varmaya, daha bağımsız olmaya, bazı duygularını kontrol etmeye, korku, utanç ve kıskançlık gibi duyguları hissetmeye başlıyor. Bunun yanında çocuğunuz öfke nöbetleri yaşayabiliyor ve isteklerinde inatlaşabiliyor. Çocuğunuz anadilinizi aktif şekilde kullanmasa da ne dediğinizi anlayabiliyor. Duyguları kelimelere dökerek tanımlamasa da onları yaşıyor ve deneyimliyor. Devamı…

çocuk, merdiven, basamak, çıkmak, ilerleme, gelişme, duygu, duygu düzenleme

Çocuklarda duygu düzenleme

Duyguları anlayabilme ve yönetebilme yeteneği olan duygu düzenleme zamanla gelişiyor ve çocuğunuzun psikososyal gelişimi için önem arz ediyor. Çocuğunuz duygularını düzenleyebilmek için sizin yardımınıza ihtiyaç duyuyorsa da büyüdükçe kendi duygu düzenleme stratejilerini geliştirebiliyor. Duygularını anlayabilen ve yönetebilen çocuklar diğerlerine göre; duygularını uygun şekilde ve konuşarak ifade edebiliyor, hayal kırıklığı ve Devamı…

ağlayan bebek, anne, beyaz, ağlama

Çocuğunuzun ağlama krizlerini azaltmanın yolları!

Çocuğunuz ve sizin için sıkıntılı bir süreç olan ağlama krizleri gelişim döneminin olağan bir parçası olarak kabul ediliyor. 1 ile 3 yaşları arasında yoğun olarak görülen ağlama krizleri daha büyük yaşlarda da  gözlemlenebiliyor. Çocuğunuz, bu dönemde kendini ağlayarak ifade edebiliyor. Aynı zamanda çocuğunuz bir şeyleri değiştirebildiğini keşfetmeye başladığı dönemden itibaren Devamı…

aile, yemek, yemek hazrlama, sağlıklı beslenme

Çocuğunuzla etkili iletişim kurmanın yolları

Çocuğunuzla kurduğunuz doğru iletişim hem aile içi ilişkilerinizin sağlam olmasına hem de çocuğunuzun hayatla güvenilir bağ kurmasına yardımcı oluyor. Çocuğunuzla etkili iletişim kurmanın belirli yolları bulunuyor. Aşağıda bazı temel iletişim önerilerinden bahsettim. Siz de kendi davranışlarınızı göz önünde bulundurarak okuyabilirsiniz. Çocuğunuzun anlattığı olaylar size sıradan gelebilir ancak çocuğunuz kaç yaşında olursa Devamı…

okul çocuğu, okula gitmek istemeyen çocuk, evden çıkmak isteyen çocuk, sınıfa girmeyen çocuk

Çocuğum okula gitmek istemiyor!

Okula başlayan çocuklarda okula gitme zamanı geldiğinde mide bulantısı, karın ve baş ağrısı, ateş yükselmesi gibi birçok fizyolojik belirti ortaya çıkabiliyor. Bu belirtilere ağlama, korkular ve öfkeli davranışlar eşlik edebiliyor. Çocuklar, daha küçük yaşlarındayken gösterdikleri davranışları tekrar sergileyebiliyor. Okula gitmeyi reddetme sadece okula yeni başlayan çocuklarda değil her yaşta gözlemlenebiliyor Devamı…