Son dönemde hem Türk hem de dünya mutfağında yaygınlaşmaya başlayan kakulenin Hindistan’a özgü baharatlardan biri olduğu biliniyor.

Cardamom seeds, kakule

Keskin kokulu, mercimek şeklinde ve büyüklüğünde kırmızıya çalan esmer meyveleri bulunan kakule, yetiştiği yere göre isimlendiriliyor. Seylan kakulesi, Malabar kakulesi ve Siyam kakulesi en popülerlerinden…

Cardamom seeds, kakule

Kakule yapısında hangi besin ögelerini barındırıyor?

Hem meyvesi hem de esansiyel yağı tıbbi amaçla kullanılan kakule demir, magnezyum, selenyum ve çinko içeriyor.

Cardamom seeds, kakule

Kakulenin sağlığa katkıları neler?

  • Kakulenin bakteriler ve virüsler üzerinde etkili olduğu; soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikâyetlerinin hafifletilmesinde yararlı etkilerinin bulunduğu bildiriliyor.
  • Kakule bağışıklık sistemini destekliyor: Enfeksiyon hastalıklarıyla sıkça karşılaşan kişilerde direnç oluşmasına yardımcı oluyor.
  • Ağız ve boğaz yangılarında etkili olan kakule ayrıca ağız kokusunu azaltarak ağız hijyenini destekliyor. Çalışmalar kakule ekstresinin tükürük örneklerindeki bakteri sayısını %54 oranında azaltabiliyor.
  • Kakulenin esansiyel yağı, aerobik egzersiz sırasında vücudun oksijen kullanımını artırıyor.
  • Kakulenin antioksidan, antihipertansif ve diüretik etkinlik gösterdiği belirtiliyor.

İçerdiği sineol sayesinde kakule astım ve sinüzit semptomlarını hafifletiyor.

Cardamom seeds, kakule

Zencefil, tarçın ve kakule içeren karışımın kan şekerini düşürdüğü bildiriliyor. Hem obezitesi hem de prediyabeti bulunan kadınlarda her gün 3 gram toz kakule tüketiminin bel çevresini azalttığı ifade ediliyor.

Cardamom seeds, kakule

3 gramı geçmemesi koşuluyla ikili ya da üçlü kürler hâlinde toz kakuleyi her gün kullanabilirsiniz.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Kakuleyi sadece tıbbi/diyetetik amaçla değil aroma vermesi için de diyetinize ekleyebilirsiniz. Bergamotu andıran özel kokusundan dolayı çayınızı kakuleyle lezzetlendirmek isteyebilirsiniz. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.

792 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir