Kamp hem keyifli hem de yorucu bir aktivite olabiliyor. Kampta doğru beslenme, etkinliğin verimli ve eğlenceli geçmesine katkı sağlıyor.

kamp, camping, çadır, doğa, tatil

Kamp için seçeceğiniz besinler; besleyici olmalı, kolay hazırlanmalı, raf ömrü çok kısa olmamalı, az yer kaplamalı ve hafif olmalı… Kampta kullanabileceğiniz dayanıklı 30 besine birlikte göz atalım.

su, içme suyu, temiz kalabak su, hamidiye su, metal su matarası

1 • Su

Kampta tüketmeniz gereken besinlerin başında su yer alıyor. Yaz ya da kış, aralıklı olarak su tüketmeyi ihmal etmeyin ve yanınızda daima fazladan su bulundurun. Kamp yürüyüşlerinden önce 4 bardak su içerek olası su kaybını önleyebilirsiniz.

kamp, camping, çadır, doğa, tatil

2 • Siyah çay ve bitkisel çaylar

Özellikle kış kamplarında siyah çay veya bitkisel çaylar sizi hem soğuktan koruyacak hem de sıvı gereksiniminizin bir kısmını karşılamanıza yardım edecektir.

kamp, camping, çadır, doğa, tatil

3 • Kahve

Uyarıcı etkisi nedeniyle kahve fiziksel ve zihinsel performansı artırıyor. Kampta tercih edebileceğiniz en iyi içeceklerden biri olan kahveyi ara öğünlerinizden önce veya sonra tüketebilirsiniz.

avokado, sanatsal avokado

4 • Muz, portakal ve avokado

Yeşil-ham muz, elma, portakal ve avokado gibi potasyum içeren meyveler enerji dengenizi koruyarak zinde kalmanızı destekleyecektir. Taze meyveler bir süre sonra bozulacağından uzayan kamp seyahatlerinizde bebekler için hazırlanmış meyve pürelerini kullanabilirsiniz. Ayrıca meyveler bekledikçe ürettikleri etilen gazı arttığından meyvelerinizi tek tek paketleyerek daha uzun süre saklayabilirsiniz.

kuru meyve, muz, kurutulmuş meyva, kaju, hurma, goji berry

5 • Kuru incir ve hurma

Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kurt üzümü, yaban mersini kurusu, kuru erik, dut kurusu ve hurma gibi kuru meyveler; küçük hacimlerine oranla iyi birer enerji kaynağıdır.

hıyar, salatalık

6 • Mevsim sebzeleri

Brüksel lahanası, havuç, şalgam, turp, salatalık ve biber gibi sebzeler, kamp seyahatinizin ilk günleri için doğru seçenekler olabilir. Uzun kamp seyahatlerinizde bebekler için hazırlanmış sebze pürelerini kullanabilirsiniz.

konserve, tavuk noodle, market rafı, teneke

7 • Sebze konserveleri

Domates, patlıcan, biber ve mantar konserveleri ile sebze garnitürleri, kampta tüketebileceğiniz sebze kaynakları olabilir. Kamp alanında rastladığınız mantarları ve sebzeleri ise kesinlikle tüketmeyin.

çiğ patates, potato, pişmemiş

8 • Patates

Hem kolayca pişmesi hem de önemli bir karbonhidrat kaynağı olması nedeniyle patates, kampta tüketebileceğiniz besinler arasında başı çekiyor.

ekmeğe sürülmüş yağ, ekmeğine yağ çalmak, tereyağı, doğmuş yağ, ekmek, dilim, porsiyon

9 • Ekmek

Tam tahıl unundan yapılan ekmekler, lif içeren doğru karbonhidrat kaynaklarıdır. Bayatlayan ekmeklerinizi kızartarak veya yumurtalı ekmek yaparak tüketebilirsiniz.

yulaf, yulaf lapası, yulaf ara öğün, tam tahıl, lif, posa

10 • Yulaf ezmesi

Hem kolay taşınabilen hem de doyurucu bir besin olan yulaf ezmesini kahvaltı ve diğer öğünlerinizde kullanabilirsiniz. Eti • Lifalif yulaf ezmesi ürün inceleme içeriğime buradan ulaşabilirsiniz.

kamp, camping, çadır, doğa, tatil

11 • Makarna, erişte ve noodle

Pratik olarak hazırlanması ve doyurucu olması yönüyle makarna, erişte ve noodle; kamptaki öğle ya da akşam öğünlerinizin demirbaşı olacaktır.

obezite, çocuk, obez çocuk, kraker, abur cubur, obezite

12 • Krakerler

Eğer ana öğününüzü henüz hazırlayamadıysanız kolayca taşınabilmesi ve tüketilebilmesi yönüyle krakerler kamptaki kurtarıcınız olabilir.

kamp, camping, çadır, doğa, tatil

13 • Tam tahıllı bisküviler

Tam tahıllı bisküviler, lif içeren karbonhidrat kaynaklarıdır. Kamptaki ara öğünlerinizde tam tahıllı bisküvi kullanabilirsiniz.

kamp, camping, çadır, doğa, tatil

14 • Galeta

Dayanıklı olması nedeniyle galeta ve uzun – ince kıtır ekmek çubuğu olan grissini, kampta tüketebileceğiniz besinler arasında sayılabilir.

peksimet, kuru ekmek, kızarmış ekmek

15 • Etimek ve peksimet

Beypazarı kurusu, peksimet ve etimek, uzun süreli kamp seyahatlerinizde ekmek yerine tüketebileceğiniz dayanıklı besinler olarak karşımıza çıkıyor.

yufka ekmeği, kuru yufka

16 • Yufka ekmeği

Geleneksel bir ekmek olan yufkayı uzun süreli kamp seyahatlerinizde kullanabilirsiniz. Yufka ekmeğini küçük parçalar halinde porsiyonlayarak paketleyebilirsiniz.

leblebi, kavrulmuş nohut, beyazleblebi, sarıleblebi

17 • Leblebi

Beyaz veya sarı leblebi; yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle gereksinim duyulan enerjinin iyi bir kaynağı olabilir.

ceviz, yağlı tohum, kabuklu kuru yemiş, kuruyemişler

18 • Ceviz ve badem

Antep fıstığıceviz, badem, fındık ve tuzsuz fıstık gibi yağlı tohumlar; yüksek enerji içermelerinin yanında uzun süre tok kalmayı destekleyen diyet lifi, bitkisel protein ile çok miktarda vitamin ve mineral içeriyor.

zeytin, siyah zeytin, olive

19 • Zeytin

Kahvaltı öğünlerinin vazgeçilmezi olan zeytin, içerdiği MUFA (tekli doymamış yağ asitleri) nedeniyle kalp-damar hastalıklarına, inflamasyona (enfeksiyon) ve kanser türlerine karşı koruyor. Kamp kahvaltılarınıza 2-3 yemek kaşığı siyah veya yeşil zeytin ekleyebilirsiniz.

peynir, kaşar, eski kaşar, cheese, kaşkaval

20 • Eski kaşar ve tulum peynirleri

Paketlenmiş vakumlu eski kaşar ve tulum peynirleri protein gereksiniminizin büyük bir kısmını karşılayacaktır.

yumurta, avokado, omlet, kahvaltı

21 • Yumurta

Örnek protein kaynağı olan yumurtanın taşınması ve saklanması zordur. Bu nedenle kamp seyahatinizin sadece ilk günlerinde yumurta tüketin.

ton balığı konservesi, tuna

22 • Ton balığı konservesi

Uzun süre dayanabilmesi, hazırlama-pişirme ekipmanına gerek duyulmaması ve az yer kaplaması, ton balığını güçlü bir kamp besini haline getiriyor.

sosis, ateş, kızartma, işlenmiş et ürünleri

23 • Kavurma ve sucuk

Kavurmayı, kurutulmuş eti veya fermente sucuğu şarküteride vakumlatarak porsiyonlanmasını isteyebilirsiniz. Pastırmayı fırında yakmadan kurutarak dayanıklı bir besin haline getirebilirsiniz. İşlenmiş et ürünlerinden salam ise kısa raf ömrü nedeniyle kampta tercih edilmemelidir.

sebze konserve, yeşil fasulye, mısır

24 • Baklagil konserveleri

İçerdikleri bitkisel kaynaklı protein ve fitokimyasallar nedeniyle bezelye, fasulye, barbunya, nohut ve mercimek konserveleri, kampta tüketebileceğiniz sağlıklı besinler olabilir.

süt tozu, beyaz, un, kurutulmuş süt

25 • Süt tozu

Süt yerine süt tozu (kahve beyazlatıcı kimyasal değil) kullanarak çantanızda diğer eşyalarınıza daha fazla yer açabilirsiniz. Ayrıca süt tozunun raf ömrü 3 yıla kadar çıkabiliyor!

kurut, kurutulmuş yoğurt, yoğurt kurusu, kurut peyniri, qurut

26 • Kurut

Yoğurt, ayran veya kefir yerine geleneksel bir lezzet olan kuruta kamp çantanızda yer açın! Kurut hakkında içeriğime buradan ulaşabilirsiniz.

kamp, camping, çadır, doğa, tatil

27 • Tarhana

Kamp seyahatlerinde sıkça kullanılan hazır çorbalar yerine geleneksel besinlerimizden biri olan tarhanayı tercih edebilirsiniz.

sarı, bal, kırnap, yemek fotoğrafçılığı

28 • Ham bal ve pekmez

Yorucu bir kamp seyahatinde ham bal, pekmez ve reçel enerji dengenizi korumanıza yardım edebilir.

çikolata, bitter çikolata, dark chocolate, siyah, tatlı, şeker, beyaz

29 • Bitter çikolata

Bitter çikolata, fıstık ezmesi ve çikolata barları; içerdikleri yüksek enerji nedeniyle kamp çantanızda bulundurabileceğiniz gıdalar arasında yer alıyor. Çok sıcak ve nemli bir ortamda değilseniz sütlü çikolataya kıyasla bitter çikolata, çok daha uzun süre bozulmadan kalacaktır.

beyaz, mum, yatak, yatağa yemek, kahve, çay, sallama çay, kitap, sebze, takviye

30 • Besin takviyeleri

Kamp seyahatinizde ete yer vermek istemiyorsanız veya profesyonel bir sporcuysanız protein takviyesi kullanabilirsiniz. Ayrıca zorlu koşullarda kamp yapıyorsanız multi-vitamin ve mineral takviyesi de alabilirsiniz.

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Fazla miktarda besin taşımak kolay olmasa da kamp seyahatlerinizde yanınızda mutlaka fazladan 1 günlük besin bulundurun. İlk kez karşılaştığınız besinleri tüketmeyin. Son olarak doğayı bulmak istediğiniz gibi bırakın. Keyifli bir kamp seyahati geçirmeniz dileği ile…

1.626 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir