Kokusu karanfil çiçeğine benzediği için bu isimle anılan karanfil (Syzygium aromaticum); ilaç, çay, baharat, esans olarak kullanılan tıbbi ve aromatik bitkidir.
1 • Karanfilin içinde hangi bileşenler bulunuyor?
Karanfil öjenol, kempferol, mirisetin, ß-karyofilen, tanen, kalsiyum, demir, potasyum, sodyum, magnezyum, A, E ve K vitaminleri içeriyor.
2 • Karanfilin hangi kısımları kullanılıyor?
Karanfilin uçucu yağı ve tomurcuğu kullanılıyor.
3 • Karanfilin tıbbi etkileri neler?
- Karanfil, güçlü antioksidan etkinlik gösteriyor.
- Diş çürüklerine neden olan Porphyromonas gingivalis ve Prevotella intermedia mikroorganizmaları üzerindeki etkinliği1 kanıtlanmıştır.
- Lokal anestezik özellik göstermesi nedeniyle diş ağrılarını hafifletmede karanfilin yararlı etkileri2 bulunuyor.
- İçerdiği öjenol sayesinde karanfil, saç dökülmesine ve ayak tırnaklarının kalınlaşmasına neden olabilen dermatofit enfeksiyonlarını1 önlüyor.
- Karanfilin antibiyotik etkinliğini artırabildiği1 belirtiliyor.
- Sabah bulantılarında ve nedeni belli olmayan kusmalarda karanfil kullanılabilir.
4 • Karanfil, ağırlık kaybını destekliyor mu?
Karanfilin ağırlık kaybı üzerindeki etkilerine yönelik yeterli sayıda bilimsel çalışma bulunmuyor. Obezite ile yaşayan ya da ağırlık kaybını hedefleyen bireylerin uzman diyetisyenleri ile görüşmelerini öneriyorum.
5 • Karanfilin kalitesi nasıl saptanıyor?
Suya bırakıldığında suyun dibine inen veya başı kısmı yukarıda olacak şekilde suda asılı kalan karanfil, kaliteli olarak kabul ediliyor.
6 • Karanfil nasıl kullanılıyor?
Karanfilden çay hazırlayarak günde 2 kupa içebilirsiniz. 3-4 adet kurutulmuş karanfilin üzerine 150 mL taze kaynatılmış su ilave ederek 10-15 dakika demlemenizi öneriyorum. Karanfil yağını ise ağızdan kullanmamaya özen gösterin.
7 • Kimler karanfil kullanmamalı?
Gebeler ve emzikliler, günde 4-5 adetten fazla karanfil kullanmamalıdır. Karanfil yağının uzun süre ve yüksek miktarda kullanılması sperm sayısında azalmaya3 neden olabiliyor.
Karanfili etiketli ve ambalajlı olarak güvenilir yerlerden temin etmenizi öneriyorum. Karanfil hakkında geniş bilgi için hekiminizle, eczacınızla ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
1Yeşilada, E. (nd). Bir parça karanfil tomurcuğu ile neler yapabilirsiniz?, erdemyesilada.com, 15.02.2021 2Sert E., Sert A., Kalaycı, M.Z., Sakarya, A.A., Yüksel, Ş.B. (2015). Fitoterapi ve Ağız Sağlığı Integr Tıp Derg 2015;3(2):35-40. 3Yeşilada, E. (nd). Karanfil tomurcuğu erkeklerde cinsel güç üzerinde etkili mi?, erdemyesilada.com, 15.02.2021
0 yorum