Bir böcek türü olan karasineklerin (Musca domestica), ortalama 5-8 mm boyunda, koyu gri ve siyah renge sahip olduğu biliniyor. Dünya genelinde insan yerleşimlerinin %90’ını oluşturan bu canlılar tüm iklimlerde bulunabiliyor.
Karasinekler, vücutlarında taşıdıkları hastalık yapıcı mikroplar nedeniyle büyük sağlık tehditleri oluşturuyor. Her 5 dakikada bir dışkı bırakmaları, kolera, diyare ve diğer hastalıkların yayılmasına yol açıyor.
Üreme süreci son derece hızlı olan dişi karasinekler, uygun koşullarda günde 1000’e kadar yumurta bırakabiliyor. Haltere adı verilen denge organları sayesinde bir hayli gelişmiş uçma yeteneklerine sahip olan bu canlıların reflekslerinin insanınkinden 10 kat daha hızlı olduğu belirtiliyor.
Beslenme alışkanlıkları, dışkı ve çöp gibi organik maddeleri kullanarak mikropları yaymalarına olanak tanıyor. Yaşam süreleri genellikle 2-3 hafta arasında olan bu canlılar uygun koşullarda 250 milyar yeni nesil oluşturabiliyor.
Karasineklerin yayılmasını önlemek için özellikle yaz aylarında temizliğe özen gösterin ve organik atıklarınızı doğru bir şekilde bertaraf edin.
Bir yanıt yazın