Karatay diyeti, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu bir iç hastalıkları uzmanı olan Profesör Doktor Canan Karatay’ın kitabı ve bu kitapta yer alan beslenme önerileri olarak biliniyor.
Başarılı bir kariyer geçmişi bulunan Karatay’ın beslenme ve diyetetik eğitimi bulunmuyor. Bu durum beslenme ve diyetetik alanına ilişkin söylemlerinin etik açıdan uygun olmadığını gösteriyor. Kendisinin 2011 yılından bu yana çıkarttığı popüler beslenme kitapları ise şöyle: Karatay Diyeti, Karatay Mutfağı, Karatay Diyeti ile Obezite ve Diyabete Çözüm Var, Karatay Diyeti’yle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi, Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık, Anne Adayları ve Hamileler İçin Karatay Diyeti, Karatay Sözü
Yüz binlerce kişi ağırlık kaybetmek ve daha sağlıklı olmak için Karatay diyeti uyguluyor. Peki bu diyeti beslenme ve diyetetik bilimi açısından nasıl değerlendiriyorum?
1 • Karatay diyetinde yer alan, benim de desteklediğim bilimsel gerçekler var mı?
Evet var. Karatay diyeti şekeri ve şekerli içecekleri yasaklıyor. Karatay şekeri her ne kadar en tatlı zehir olarak tanımlıyorsa da herhangi bir kronik hastalığınız yoksa enerji değeri açısından diyetinizin onda birini aşmadan şeker kullanabilirsiniz.
2 • Et yiyerek zayıflamayı beklemek sağlıklı mı?
Karatay diyetinde önerildiği şekilde et tüketimi ağırlık kaybetmeyi kolaylaştırıyor. Özellikle de karbonhidratlar azaltılarak protein alımı artırıldığında ağırlık kaybının gerçekleşeceği ortadadır. Ancak yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine aykırı olan bu beslenme stili diyet posası eksikliğine bağlı kabızlığa, ketozis nedeniyle ağız kokusuna, baş ağrısına ve saç dökülmesine neden olacaktır. Ayrıca bu beslenme stili böbrek taşı riskini artıracak, kolesterolü yükseltecek, gut hastalığı riskini artıracak ve vitamin-mineral yetersizliklerine yol açabilecektir.
3 • Her gün iki yumurta bazı hastalıklar için riskli değil mi?
Fazla miktarda tüketilen yumurtanın inflamasyon riskini, alerjileri, astımı ve romatizmal hastalık riskini artırdığı biliniyor.
4 • Günde bir adet meyve yiyin demenin bilimsel açıdan temeli bulunmuyor mu?
Karatay diyeti, meyve tüketiminin kısıtlanması gerektiğini şöyle öne sürüyor:
Bir elma yedikten sonra midenizin ezilmesi bundandır.
Yeterli ve dengeli miktarda meyve tüketiminin yararlarını gösteren çok sayıda bilimsel çalışma bulunuyor.
Beslenme alanına ilişkin her türlü kitabı okumanızı öneriyorum. Okuyun ama eleştirerek, insan bilmediğinin düşmanıdır. Hekim kontrollerinizi aksatmayın. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme ve hastalıklarda beslenme tedavisi için diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
0 yorum