Üzüm, dut, hurma, kuşburnu, incir, keçiboynuzu, elma, karpuz, şeker pancarı ya da ardıç meyvesi gibi besinlerin ezilerek kaynatılması ile üretilen yoğun ve tatlı şuruba pekmez adı veriliyor.

üzüm, salkım, grape

Katı pekmez ise pekmez şurubuna yumurta akı veya bal eklenmesiyle ya da pekmez şurubunun mayalanmasıyla elde ediliyor. Beyaz, sarı veya kahverengi olabilen katı pekmezin Belen (kömür çukuru pekmezi), Zile (beyaz katı pekmez) ve Külek gibi çeşitleri bulunuyor.

katı pekmez, karışık katı pekmez, üzüm pekmezi

Katı pekmezin besin değerleri üretildiği meyvenin türüne, üretim koşullarına ve işleme yöntemlerine göre farklılık gösteriyor. Kalsiyum, potasyum, demir, B1, B2 vitaminleri ve elzem aminoasitler içeren katı pekmezin %70’i karbonhidratlardan oluşuyor. Bu durum katı pekmezin yüksek enerji değerine sahip olmasına neden oluyor. Basit karbonhidrat kaynakları olan fruktoz ve glikoz içermeleri bu durumu açıklıyor.

spor, adam, egzersiz, fitness, spor salonu, vücut geliştirme, dinlenme

Lezzetli ve kolay tüketilebilen bir enerji kaynağı olması nedeniyle katı pekmezi büyüme-gelişme çağındaki çocuklara, profesyonel sporculara ve ağır işlerde çalışan beden işçilerine öneriyorum.

Eskişehir Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Diyabet veya tiroit hastalıklarınız varsa, gebeemzikliyseniz veya ofis çalışanıysanız katı pekmeze sofranızda daha az yer vermelisiniz. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

Mustafa karakaya & Nevzat Artık, dergipark.org.tr/en/pub/gida/issue/6905/92300
Ali Batu, researchgate.net/profile/Ali-Batu-2/publication/260365531_Klasik_Ve_Modern_Yonteme_Gore_Sivi_Ve_Beyaz_Kati_Uzum_Pekmezi_Zile_Pekmezi_Uretimi/links/00b7d530e7cb2d73d7000000/Klasik-Ve-Modern-Yoenteme-Goere-Sivi-Ve-Beyaz-Kati-Uezuem-Pekmezi-Zile-Pekmezi-Ueretimi.pdf
İdil Karaca, abakus.inonu.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11616/1022/236650.pdf?sequence=1&isAllowed=y
2.043 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir