Keten tohumu, yetiştirilen en eski yağlı tohumlardan biri olarak kabul ediliyor. Tıbbın babası Hipokrat, milattan önce 500 yıllarında keten tohumunun müshil etkisinden söz ediyor.

hipokrat, tıbbın babası

Hipokrat (MÖ 460-370)

1 • Keten tohumunun besin ögesi içeriği

Keten tohumu yağ, diyet lifi ve bitkisel protein içeriyor. Yapısında bulunan ALA (α-linolenik asit) nedeniyle keten tohumu, en zengin bitkisel omega 3 kaynaklarının başında geliyor.

keten tohumu, flax seed

2 • Keten tohumu kalp-damar sağlığını koruyor

Keten tohumu kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Ancak yaygın görüşün aksine HDL (iyi huylu) kolesterolü yükseltmiyor ve trigliserit değerini düşürmüyor.

3 • Keten tohumu antioksidan etkinlik gösteriyor

Kan şekerini hafif düzeyde düşürücü¹ ve anti-inflamuar (iltihap giderici) özellik gösteren keten tohumu ayrıca antioksidan etkinlik gösteriyor.

keten tohumu, flax seed

4 • Keten tohumu kabızlığa karşı kullanılabiliyor

Bağırsak hareketlerini %30 oranında artırdığı² bildirilen keten tohumu, bu işlevini içerdiği diyet liflerinden alıyor.

gebelik, hamiilelik, gebe, hamile, emzirme, beyaz, çift

5 • Gebelik döneminde keten tohumu kullanmayın

Keten tohumunun güvenli alım miktarını gösteren yeterli kanıt düzeyinde bilimsel çalışma³ bulunmuyor. Bu durum keten tohumunun gebelik ve emziklilik dönemlerinde en azından şimdilik kullanılmaması gerektiğini gösteriyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Keten tohumunun yukarıda söz ettiğim etkilerinden yararlanmak adına mutlaka taze öğütülmüş ya da dövülmüş olarak tüketin. Geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı, dengeli ve keyifli günler diliyorum.

¹Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları
²Özata, M. (2017). Hayat kurtaran vitamin ve mineraller, üçüncü baskı, s. 126-127, Hayy Kitap
³National Center for Complementary and Integrative Health (2016). Flaxseed and Flaxseed Oil. nccih.nih.gov/health/flaxseed-and-flaxseed-oil, 01.07.2020
Görsel 1: tr.wikipedia.org/wiki/Hipokrat, 01.07.2020
2.579 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

1 yorum

5 soruda: “Omega 3 yağ asitleri” – Momentum · 3 Aralık 2020 12:05 tarihinde

[…] Keten tohumu, ceviz, kanola yağı, soya fasulyesi, chia […]

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir