İnsanları birbirinden ayıran özelliklerin bütünü olan kişilik bebeklik ve çocukluk dönemlerinden itibaren şekillenmeye başlıyor. Bazı kişiler yaşamlarının bu erken dönemlerinde esnek olmayan, sağlıksız ve uyumsuz düşünme şekli ve davranışlar geliştirebiliyorlar. Bu durum kişilik bozukluğu olarak tanımlanıyor.
Kişilik bozukları çocukluk dönemindeki yaşantılardan kaynaklansa da çoğunlukla ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyor.
Kişilik bozukluğu olan kişiler abartılı ve katı düşünce-davranış şekilleri nedeniyle olan biteni algılamada ve diğerleriyle ilişki kurmada zorlanıyorlar. Böylece sosyal etkinliklerde, çalışma ve eğitim hayatında önemli sorunlar yaşıyorlar.
Kişilik bozukluğu türleri A, B ve C olmak üzere üç temel küme altında ele alınıyor. Bir kişilik bozukluğuna sahip olan kişi diğer kişilik bozukluklarının belirtilerine de sahip olabiliyor.
- A kümesi tuhaf (egzantirik) düşünce ve davranışları içinde barından paranoid, şizoid ve şizotipal kişilik bozukluklarından oluşuyor. Bu bozuklukların belirtileri şizofreni belirtilerine benziyor.
- B kümesi dramatik, aşırı duygusal, değişken öngörülemeyen düşünce ve davranışları içeren sınır (borderline), histriyonik, narsisistik ve antisosyal kişilik bozukluklarını barındırıyor.
- C kümesi endişeli, korkulu düşünce ve davranışla ilişkili belirtilerden oluşan çekingen, bağımlı ve obsesif kompulsif kişilik bozukluklarından oluşuyor.
Kişilik bozukluklarının tanısı ve tedavisi psikiyatri hekimi tarafından planlanıyor. İlaç desteğinin yanında birçok psikoterapi yöntemi de kişilik bozukluklarının tedavisinde kullanılabiliyor. Sağlıklı günler.
0 yorum