Yağda kızartma yöntemiyle hazırlanan besinlerin lezzetli olduğu açık… Bu yönüyle zevkle tüketilen kızartmalara öte yandan temkinli yaklaşmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. O halde bakalım yağda kızartmalar neden zararlı?

hamburger, patates, fast food, diyet kaçamağı, psikodiyet

Kızartmalar fazla miktarda kalori içeriyor

Yağlar en fazla kalori içeren besin ögesidir. Bu durum kızartmaların daha yüksek enerji değerine sahip olduğu anlamına geliyor. Balık, tavuk ya da sebze fark etmiyor. Besinlerin özellikle unlanarak kızartılması yemeğin 20 kata kadar daha fazla yağ çekmesine neden oluyor. Aynı zamanda yanan un akrilamit isimli kanserojen maddenin oluşmasına yol açıyor.

kızartma, French fries, kızarmış patates, patates kızartması, ketçap, ketchup, nugget, nagıt, nuget, kızarmış tavuk

Kızartmalar kolesterolü yükseltiyor

Kızartmalarda genellikle trans yağ asitleri içeren bitkisel yağlar kullanılıyor. Trans yağ asitleri kolesterol düzeylerini artırarak kalp-damar hastalıklarına neden oluyor. Ayrıca bu yağ asitleri tip 2 diyabet riskini artırıyor.

hint yemeği, pakora

Kızartmalar meme kanseri riskini artırıyor

Heterosiklik aminlerin (HCA) kanserojen bileşenler olduğu biliniyor. HCA pişirme sıcaklığı yükseldikçe ve pişirme süresi uzadıkça artıyor. Özellikle çok pişmiş kırmızı etlerde bulunan HCA, meme kanseri riskini artırıyor.

edamame, soya, soya fasulyesi, yeşil soya fasulye, soya ürünleri, vegan besinler,

Kızartmalar parkinson ve Alzheimer riskini artırıyor

Kızarmış besinlerde HCA dışında HNE olarak bilinen trans 4-hidroksi 2-nonenal bileşiği oluşuyor. HNE mısır, soya ve kanola gibi çoklu doymamış yağların okside olmasıyla ortaya çıkıyor. Bu durum parkinson, Alzheimer, kanserkalp-damar, karaciğer ve böbrek hastalıkları riskini artırıyor. Kızartma yağının defalarca kullanılması HNE oluşumunu hızlandırıyor.

Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Restoranlarda satılan kızarmış yiyeceklerden uzak durmanızı, kızartmalarda zeytinyağı ve fındık yağı gibi tekli doymamış yağları tercih etmenizi öneriyorum. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

3.607 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir