Koltuk değneği; yaralanmaların önüne geçilmesi amacıyla ameliyat sonrasında, yürüme bozukluklarında ve bacak yaralanmalarında; bacağa binen yükü azaltmak ve iyileşme süresini kısaltmak için kullanılmaktadır.

Koltuk değneği, bacak yaralanması, diz, fizyoterapi, sakatlanma

Koltuk değneği kullanacak bireye, koltuk değneğinin doğru ve güvenli kullanımı anlatılmalıdır. Koltuk değneğinin kullanımı şöyledir:

  • Koltuk değneğinin boyu, bireyin koltuk altının 3-4 santimetre aşağısında duracak şekilde olmalıdır.
  • Koltuk değneğinin el ile tutulacak kısmı, kalça eklemi hizasında olmalıdır.
  • Koltuk değneği, koltuk altına baskı yapmadan eller ile kullanılmalıdır ve dirsekler hafif bükük olmalıdır.
  • Yürürken, otururken, kalkarken, merdiven inip çıkarken; koltuk değneğinin ne zaman öne atılacağı, yükün nereye verileceği, hangi bacağın öne atılacağı gibi hususlar bireye anlatılmalıdır.
  • Takılıp düşmeyi önlemek için evin içindeki kablo, halı gibi eşyalar düzenlenmelidir.

Koltuk değneği, yürüyüş, deniz kenarıKoltuk değneğini etkili bir şekilde kullanabilmek için kol kuvvetinin, dengenin ve koordinasyonun yeterli olması gereklidir.

Koltuk değneği, amputasyon, ampute, saha, bacak yaralanmasıKoltuk değneğini kullanmak için bireyin yeterli dengesi yoksa birey, koltuk değneklerine göre daha fazla destek sağlayan ve vücut ağırlığını daha fazla taşıyan yürüteçler ile yürütülmeye başlanmalıdır. Birey, dengesi daha iyi olduğunda koltuk değneğine geçiş yapılabilir.

Yürüteç, kanedyen, sakatlık, fiziksel engelBacak yaralanması, yürüme bozukluğu ve koltuk değneğinin doğru kullanımı hakkında daha detaylı bilgi almak için fizyoterapistiniz ile görüşün.

2.030 kez okundu

Fizyoterapist Elif Gizem Avcı

Staj çalışmalarını 9 ayrı kurumda tamamlayarak Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden 2020 yılında mezun olan Fizyoterapist Elif Gizem Avcı, hastalarına yönelik hizmetlerini özel olarak vermektedir.

1 yorum

Mustafa Özer · 30 Ocak 2021 00:00 tarihinde

Harika bir anlatım olmuş gerçekten baya açıklayıcı ve öğreticiydi bu yazı aklıma takılan soruları fizyoterapistime danışıcam kesinlikle ama bilmem gerekenleri öğrendim bu yazı sayesinde yazanın eline sağlık gerçekten

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir