Tatlı sulardan ya da denizlerden elde edilen her türlü besini ifade eden su ürünlerini balıklar, kabuklular ve yumuşakçalar şeklinde üçe ayırarak ele alıyorum.
Suda yaşayan ve vücutlarında kabuğa benzeyen yumuşak koruyucu tabaka bulunan canlılara yumuşakça adı veriliyor. Kum midyesi, yumuşakçalar arasında yer alıyor.
Kum midyesi dışında istiridye, midye ve deniz tarağı gibi yumuşakçalar bulunuyor. Protein ve mineraller açısından zengin olan bu canlılar besin alerjenlerinin en yaygın sebebini oluşturuyor. Tatlı veya tuzlu sularda yaşayabilen yumuşakçalar, ağır metaller içerebiliyor.
Kum midyesi, marketlerde ve restoranlarda kolayca bulunabiliyor. Lezzeti yetiştiği yere ve pişirme yöntemine bağlı olarak değişen kum midyesi, genellikle kaynatıldıktan sonra tüketiliyor.
Kum midyesi, enerji değeri nispeten düşük bir besin olarak kabul ediliyor. 85 gramlık bir porsiyon kum midyesi 10 gram protein, 1,9 gram yağ içeriyor ve 72 Kcal enerji veriyor. Kum midyesi, beyin ve kalp sağlığını geliştiren omega 3 yağ asitleri içeriyor. Bunlarla birlikte kum midyesi yapısında demir, çinko, magnezyum ve B12 vitamini¹ barındırıyor.
Diyetisyeninize danışarak 3 köfte büyüklüğünde balık, tavuk, hindi veya kırmızı et yerine 1 porsiyon (85 gram) kum midyesi tüketebilirsiniz.
Kum midyesi tükettikten sonra mide ağrısı, kramp, kusma, ishal, nefes darlığı, dil, dudak ve boğaz şişmesi gibi sorunlar yaşamaya başladıysanız vakit kaybetmeden acil servise başvurun. Kum midyesi gibi kabuklu deniz ürünlerini yağda kızartmak yerine buharda pişirin veya fırınlayın. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizden destek alın. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.
¹healthline.com/nutrition/shellfish
0 yorum