Kurban bayramında yüksek miktarda kırmızı et ve şeker tüketimi pek çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor.
Pişirme yöntemlerine bayramda da dikkat ederek porsiyon kontrolüne dikkat etmenizi öneriyorum.
Eti, kurban kesilir kesilmez değil 12-24 saat dinlendirildikten sonra haşlama, fırınlama ya da ızgara yöntemlerinden birini kullanarak içinde kırmızılık kalmayacak şekilde ve yeterli sürede pişirerek tüketin.
Yapısal olarak sert olan taze et dispepsi (hazımsızlık), diyare (ishal) ve konstipasyon (kabızlık) gibi sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Bu durumlarla karşılaşmamak için eti küçük porsiyonlara bölerek ve etkili şekilde çiğneyerek tüketin.
Kırmızı et kişiyi anemiden (kansızlık) koruyarak yorgunluk ve unutkanlığın önüne geçen B12 vitamininin iyi bir kaynağıdır. Etin içerdiği demir, çinko ve magnezyumun vücut tarafından etkili şekilde kullanılabilmesi için eti, taze sebzeler ile birlikte tüketin.
Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, tiroit ve böbrek hastalıklarınız varsa diyetisyeniniz ile görüşerek diyetinizdeki et miktarını düzenleyin.
Ziyaretlerde yarım bıraktığınız ikram tabağınızı bitirmeniz yönünde baskıyla karşılaşmak istemiyorsanız ikramların daha küçük porsiyonlarda getirilmesi yönünde talepte bulunun.
Baklava, şekerpare ve revani gibi şerbetli tatlılar yerine sütlaç, muhallebi veya tavukgöğsü gibi sütlü tatlılar ya da sade dondurma tüketebilirsiniz. Unutmayın ki en sağlıklı tatlı, taze (mevsim) meyveleri ve kuru meyvelerdir.
Şeker hastalığı, insülin direnci ve tiroit hastalıklarınız varsa diyetisyenimiz ile görüşerek diyetinizdeki karbonhidrat miktarını düzenlemelisiniz.
Gerek ziyaretlerdeki tatlı ikramlarının yanında gerekse de kurban eti menülerinde kolalı içecekler ve meşrubat yerine sade maden suyu veya ayran tercih edin.

Kurban bayramınızı kutluyor, sağlıklı ve huzur dolu bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Bir yanıt yazın