Anne sütü de dâhil olmak üzere süt ve süt ürünlerinde laktoz isminde bir karbonhidrat türü bulunuyor. Laktozun sindiriminde laktaz enzimi görev alıyor. Laktoz intoleransı bulunan bebeklerde ise laktozun sindirimini sağlayan laktaz enzimi yeterli miktarda salgılanmıyor.
Bebeğinizde:
- İshal, gaz, karın ağrısı, kramp,
- huzursuzluk,
- iştahsızlık ve kusma gibi belirtilerin varlığı laktoz intoleransının habercisi olabilir.
Bu belirtiler genellikle laktoz içeren besinlerin tüketiminden 30-120 dakika sonra ortaya çıkıyor. Laktoz sindiriminde sorun olup olmadığının kontrolü için bebeğinizin tükettiği süt, yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünlerini beslenmesinden çıkarın ve belirtilerin devam edip etmediği gözlemleyin.
Süt ürünü olmayıp peynir altı suyu gibi laktoz içeren pek çok hazır gıda da laktoz içerebiliyor, bunun için besin etiketlerini okumalısınız ve bu doğrultuda önlem almalısınız.
Laktoz intoleransı bulunan bebeğiniz veya çocuğunuz için yapacağınız market alışverişlerinde ve öğün bileşimlerinde zorlanabilirsiniz. Bu durumda pediatri hekiminizle ve diyetisyeninizle görüşmelisiniz. Sağlıklı günler dilerim.
2 yorum
Ayşe Merve marmara · 13 Nisan 2022 16:21 tarihinde
Hocam 7 aylık erkek bebeğim ek gıdaya geçince kusma ve kokulu kaka çıkarmaya başladı. Laktoz hastalığı olup olmadığını nasıl bilirim
Diyetisyen Beyza Çulha · 14 Nisan 2022 16:21 tarihinde
Bu belirtiler her zaman laktoz intoleransının nedeni olmayabilir, ek gıdaya geçiş sürecinde böyle durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bunu anlamak için ise bebeğinizin beslenmesinden peynir, yoğurt, süt gibi besinleri çıkarın. 2-3 saat sonra yaşadığınız sorunların devam edip etmediğini gözlemleyin. Durumda düzelme görürseniz laktoz intoleransından şüphelenebilir ve hekiminize başvurabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim!