Dengeyi ve uyumu vurgulayan bir yaşam tarzı sunduğu iddiasıyla ortaya çıkan makrobiyotik beslenme, sıkı bir diyet planını, hafif egzersizleri ve davranış değişikliklerini içeriyor.

kadın, beslenme eğitimi, diyet ofisi, mutfak, yemek hazırlama, diyet eğitimi, avokado, domates

Doğal ve sakin bir yaşam biçimi elde etmeye yönelik tavsiyeler içeren bu diyet doğal ve organik besinlere odaklanıyor. Bu nedenle de temizlik ve hijyen ürünleri de dâhil olmak üzere kimyasalların ve yapay bileşenlerin tamamen ortadan kaldırılmasını savunuyor.

kadın, beslenme eğitimi, diyet ofisi, mutfak, yemek hazırlama, diyet eğitimi, pırasa

Makrobiyotik diyet bulgur, karabuğday, esmer pirinç, kinoa, yabani pirinç, tam tahıllı makarna ve tam buğday ekmeklerini içeriyor.

ekmek, yaş mayadan ekmek, yaş maya ekmeği

Lahana, karnabahar, brokoli, kabak, soğan, turp, havuç ve maydanoz gibi sebzeler ile turşu, fasulye ve deniz yosunu içeriyor.

kale sebzesi, kale bitkisi, kale yaprağı, kale lahanası, kale sebzesi, kale yeşilliği

Makrobiyotik diyette patates, biber, domates, ananas, mango, kafeinli veya alkollü içecekler, beyaz ekmek ve işlenmiş tüm gıdalar yasaklanıyor.

filtre kahve, french press, kadın, butik kafe

Televizyon, bilgisayar ve telefon gibi dikkat dağıtıcılar olmadan odaklanarak besin tüketmeyi öneren makrobiyotik beslenme düzeninde besinler sadece açlığı gidermek amacıyla tavsiye ediliyor.

etik, steteskop, muayene, doktor, hekim, kalp, kalp damar, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi

Genellikle diyabet ve kalp hastalıkları ile yaşayan ya da meme kanseri riski bulunan bireyler tarafından takip edilen makrobiyotik diyet şu sağlık yararlarına odaklanıyor:

  • Büyük ölçüde vejetaryen bir beslenme düzeni olan makrobiyotik diyette hayvansal yağlar önemli ölçüde sınırlanıyor. Bu nedenle yüksek kolesterol ve kalp hastalıkları bulunan bireyler için bu diyet yararlı olabilir.
  • Sebze yoğunluklu bir beslenme stili olması diyette fitoöstrojen alımının artmasını sağlayabilir. Fitoöstrojenler, kadınlarda östrojen düzeylerini düşürmeye yardımcı olarak meme kanseri riskini¹ azaltabiliyor.
  • 2014 yılında yapılan bir çalışma, makrobiyotik diyetin diyabetle yaşayan bireyler için standart bir diyetten daha yararlı olduğunu¹ gösteriyor.

Makrobiyotik beslenme hakkında ifade edilen sağlık iddialarının daha güçlü bilimsel kanıtlarla desteklenmesi gerekiyor. Öte yandan bu diyet protein, kalsiyum, magnezyum, demir ve B12 vitamini eksikliğine neden olabiliyor. Ayrıca hipertansiyon ve böbrek hastalıklarıyla yaşayan bireyler için uygun görünmüyor. Bu nedenlerle makrobiyotik diyeti uygulamanızı tavsiye etmiyorum.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Sağlıklı, yeterli-dengeli beslenme ve hastalıklarda beslenme tedavileri için uzman diyetisyeninizle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.

¹healthline.com/health/food-nutrition/macrobioticdiet
484 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir