Maltodekstrin, gıda katkı maddesi olarak kullanılan polisakkarit yapısında bir karbonhidrattır. Kolaylıkla sindirilebilen ve glikoz kadar hızlı emilen maltodekstrin mısır, pirinç, patates nişastası veya buğdaydan1 üretilebiliyor.
1 • Maltodekstrin güvenli bir katkı mı?
FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) maltodekstrini güvenli bir gıda katkı maddesi1 olarak onayladıysa da bu bileşeni günlük almanız gereken karbonhidrat miktarından düşerek küçük miktarlarda tüketmenizi öneriyorum.
2 • Maltodekstrin hangi amaçla kullanılıyor?
Maltodekstrin işlenmiş gıdaların raf ömürlerini uzatmak, topaklanmalarını önlemek, hacimlerini artırmak, dolgunlaşmalarını ve koyulaşmalarını sağlamak amaçlarıyla kullanılıyor. Bunlarla beraber maltodekstrin, karbonhidrat takviyesi olarak kullanılıyor.
3 • Maltodekstrinin besin bileşimi nasıldır?
Kısa zincirli bir nişasta şekeri olan maltodekstrin, besin ögelerinden yalnızca karbonhidrat içeriyor. Maltodekstrin, gram başına 4 Kcal enerji veriyor.
4 • Maltodekstrin glüten içeriyor mu?
Adında malt bulunduğu için maltodekstrin, glüten içeren bir besin zannedilebiliyor. Daha önce de belirtildiği gibi maltodekstrin sadece karbonhidrat içeriyor. Bu nedenle maltodekstrinin yapısında glüten proteini bulunmuyor.
5 • Maltodekstrin GDO’lu bir bileşen mi?
Maltodekstrin çoğunlukla genetiği değiştirilmiş (GDO) mısırdan üreterek1 ucuz bir koyulaştırıcı ve dolgu maddesi olarak kullanılıyor.
6 • Maltodekstrin hangi ürünlerde kullanılıyor?
- tatlılar
- hazır pudingler
- toz içecekler
- jelatinler
- salata sosları
- konserve meyveler
Maltodekstrin gıdaları tatlandırmak amacıyla genellikle yapay tatlandırıcılarla birlikte kullanılıyor.
7 • Maltodekstrinin glisemik indeksi yüksek mi?
Maltodekstrinin glisemik indeksi 106-136 arasında1 değişiyor. Bu durum sofra şekerinden daha yüksek glisemik indekse (Gİ) sahip olduğunu gösteriyor. Maltodekstrin kan şekerini çok hızlı yükseltiyor.
8 • Maltodekstrini kimler kullanmamalı?
- Kan şekerinde hızlı artışlara neden olabileceğinden maltodekstrini diyabeti veya insülin direnci olan bireyler tüketmemelidir.
- Maltodekstrin bağırsaklardaki bakteri kompozisyonunu değiştirebiliyor. Bağışıklık sistemi işlevi için gerekli olan probiyotiklerin büyümesini1 baskılayabiliyor. Bu nedenle bağışıklık sistemi baskılanan ve sindirim sistemi hastalığı bulunan bireyler, maltodekstrin kullanmamalıdır.
Ayrıca maltodekstrinin bağırsak iltihabını şiddetlendirebileceğini gösteren hayvan çalışmaları2 bulunuyor.
9 • Maltodekstrin ağırlık kaybını engelliyor mu?
İçerdiği yüksek glisemik indeksli karbonhidrat nedeniyle obezite ile yaşayan ya da ağırlık kaybetmeyi hedefleyen bireyler maltodekstrin tüketmemelidir.
10 • Maltodekstrinin yararlı etkileri var mı?
- Hızlı sindirilen bir karbonhidrat olması nedeniyle maltodekstrin sporcu içeceklerinde ve atıştırmalıklarında kullanılıyor.
- Vücut geliştiriciler ve ağırlık kazanmayı hedefleyen sporcular, egzersiz sırasında veya sonrasında hızlı bir kalori kaynağı olarak maltodekstrin tercih edebiliyor.
- Bazı araştırmalar egzersiz sırasında alınan maltodekstrin takviyelerinin anaerobik gücü korumada yardımcı olabileceğini1 gösteriyor.
- Maltodekstrinin kan şekerlerini hızlıca toparlayabilmesi nedeniyle kronik hipoglisemili bireyler beslenme tedavilerinin bir parçası olarak maltodekstrin kullanabiliyor.
11 • Maltodekstrin yerine neler tüketilebilir?
- ham bal
- pekmez
- ev yapımı reçel
- püre haline getirilmiş kuru meyveler
- taze sıkılmış meyve suları veya meyve konsantreleri
Endüstriyel bir koruyucu olan maltodekstrin yerine yukarıdaki besinleri tüketebilirsiniz. Peki siz neler tercih ediyorsunuz? Aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.
Eğer elit sporcu değilseniz maltodekstrin takviyesi kullanmayın. Hatta maltodekstrin içeren işlenmiş gıdaları da tüketmeyin. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
1healthline.com/health/food-nutrition/is-maltodextrin-bad-for-me
2sciencedirect.com/science/article/pii/S2352345X18301218
0 yorum