Dokularınızdaki gerginliği ve ağrılarınızı azaltıp kan akışınızı ve eklem hareketliliğinizi artıran manuel terapi yöntemleri yumuşak dokularınızı, eklemlerinizi ve sinirlerinizi mobilize ve manipüle etmek için fizyoterapistler tarafından uygulanıyor.
10 adet manuel terapi tekniğini sizler için derledim. Keyifli okumalar diliyorum.
Graston tekniği
Graston tekniği alet destekli yumuşak doku mobilizasyonunundan oluşuyor. Ağrınız veya yumuşak doku yapılarınızdaki (kaslar, bağlar, tendonlar, fasya) değişikliklerin neden olduğu hareket bozukluğunuzun tedavisine yardımcı oluyor.
Egzersiz
Ağrılarınızı hafifletmek, çekirdek bölge kaslarınızı güçlendirmek ve sizi aktif tutmak için kuvvetlendirme ve germe egzersizleri de manuel terapi içinde yer alıyor.
Strain-counterstrain tekniği
Ağrılı noktalarınızın belirlenip, yumuşak dokunuzu gevşetmek ve ağrınızı azaltmak için 90 saniyeden 3 dakikaya kadar bu pozisyonda tutulması şeklinde uygulanıyor.
Masaj
Masaj ağrılarınızı azaltmak, kan dolaşımınızı artırmak, kaslarınızdaki spazmı azaltmak ve kaslarınızın esnekliğini artırmak için çeşitli tekniklerin tek başına veya kombinasyonu halinde uygulanıyor.
Miyofasyal gevşetme
Miyofasyal gevşetme yönteminde manuel basınç ve germe kullanılarak kısıtlı hareketiniz gevşetiliyor ve ağrınızın azalması sağlanıyor.
Eklem manipülasyonu
Bir ekleminize anatomik limiti dahilinde optimal fonksiyonunuzu sağlamak ve ağrınızı azaltmak amacıyla pasif, yüksek hızlı bir itme olarak uygulanıyor.
Eklem mobilizasyonu
Optimal hareketinizi yeniden sağlamak amacıyla ekleminize uygulanan pasif hareketlerin sürekliliğinden oluşuyor.
Traksiyon ve kayma
Traksiyon eklem aralığınızın bir miktar açılmasını sağlamak için eklem yüzlerinin çekilmesini içeren bir teknikten oluşuyor ve tedavi düzlemine dik olarak yapılıyor. Mobilizasyon kaymaları ise tedavi düzlemine paralel olarak yapılıyor. İki teknik de ağrınızı ve eklem hareket kısıtlılığınızı azaltmak için kullanılıyor.
Sinir germe teknikleri
Sıkışmış bir sinirinizi kılıfı içinden hareket ettirmek için hafif basınç uygulanarak gerçekleştiriliyor. Bu yöntem ağrınızın kaynağını bulmaya ve sinir sisteminizin dengesini düzeltmeye yardımcı oluyor. Sinir mobilizasyonu ayrıca karpal tünel sendromu ve çeşitli kas-iskelet sistemi bozukluklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor.
Kuru iğneleme
İnce ve çeşitli boylarda iğneler ile kaslarınıza uyarı verilerek yapılıyor. Bu şekilde kas-iskelet ağrısı ve hareket bozukluklarına sebep olan ağrılı tetik noktalarınızı tedavi ediyor.
Tedavide bu teknikler tek başlarına kullanılmıyor. Tedavinin etkili olabilmesi için bu uygulamalara ek olarak elektroterapi uygulamaları ve sıcak-soğuk uygulamalar gibi yöntemler de tedavi programına dâhil ediliyor.
Manuel terapinin bazı durumlarda (osteoporoz, kaynamamış kırık gibi) uygulanmaması gerekiyor. Bu yüzden manuel terapi yöntemlerini hekiminize ve fizyoterapistinize danışmadan uygulamayın. Detaylı bilgi almak için yine fizyoterapistinizle görüşün. Sağlıklı günler dilerim.
0 yorum