Bitkisel yağlardan üretilen işlenmiş bir gıda olan margarin, tereyağını taklit etmek üzere tasarlanmış1 endüstriyel bir ürün (besin değil) olarak biliniyor. Tereyağı esas olarak süt yağından oluşuyorken, margarin tipik olarak bitkisel yağlardan üretiliyor.

tereyağ, tere yağı, tereyağı, yaplar, doğmuş yağ, hakiki yağ

Margarin PUFA (çoklu doymamış yağ asitleri) bakımından zengin bir gıdadır. Araştırmalar, SFA (doymuş yağ asitleri) yerine çoklu doymamış yağ tüketiminin kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini1 gösteriyor.

ekmeğe sürülmüş yağ, ekmeğine yağ çalmak, tereyağı, doğmuş yağ, ekmek, dilim, porsiyon

Bazı margarinler fitosteroller ve stanollerle zenginleştiriliyor. Fitosterol ile zenginleştirilmiş margarinler, kısa vadede total kolesterolü, LDL kolesterolü ve HDL kolesterolü düşürebiliyor. Margarin her ne kadar kalp dostu bir besin gibi görünüyorsa da trans yağ içermesi nedeniyle  kronik sağlık sorunları ile1 ilişkilendiriliyor.

tartı, baskül, kilo alma, obezite, kantar, ölçüm, analiz, sanah, uyanma, günaydın

Margarin, omega-6 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri anti-enflamatuar (iltihap önleyici) olarak kabul ediliyorken omega-6 yağ asitleri, kronik iltihaplanmayı teşvik edebiliyor. Ayrıca gözlemsel çalışmalar, omega-6 yağı alımını obezite, kalp hastalığı ve iltihabi bağırsak hastalıkları (crohn ve ülseratif kolit) ile1 ilişkilendiriyor.

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Kalp hastalıkları riskini artırdığı kadar ağırlık kazanımına da yol açabilen margarini ekmeğinize sürmenizin sağlıksız bir seçim olduğu2 ortadadır. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

1healthline.com/nutrition/butter-vs-margarine
2webmd.com/heart-disease/news/20100830/adding-omega-3-to-margarine-doesnt-help-heart
1.311 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »