Toz çay anlamına gelen matcha (Camellia sinensis); buğday unundan 10 kat daha ince öğütülmüş yeşil çay ekstraktına deniyor.

matcha, yeşil, kivi

1 • Matcha çayının içinde hangi bileşenler bulunuyor?

Matcha yapısında theanin, kafein ve kateşin gibi biyoaktif bileşenler barındırıyor. Teanin aminoasidi gevşemeyi ve odaklanmayı artırıyor.

kalp, kardiyovasküler sistem, kalp-damar sistemi, kalp maketi

2 • Matcha çayının tıbbi etkileri neler?

  • Antioksidan etkinlik göstermesi nedeniyle matcha, hücrelerin hasar görmesini önlüyor.
  • Matcha çayının insülin direncinde, metabolik sendromda, hipertansiyonda, aterosklerozda (damar sertliğinde), koroner arter hastalığında ve kalp ritim bozukluklarında kullanılabileceği belirtiliyor.
  • Matcha çayının konsantrasyonu geliştirdiği belirtiliyor.

yeşil çay, çay, beyaz çay

3 • Matcha ağırlık kaybını destekliyor mu?

Düzenli olarak matcha tüketmenin metabolik hızı artırabileceği ve enflamasyonu azaltarak ağırlık kaybına yardımcı olabileceği düşünülüyor. Obezite ile yaşayan ya da ağırlık kaybını hedefleyen bireylerin uzman diyetisyenleri ile görüşmelerini öneriyorum.

çay, bitki çayı, demleme çay, porselen çay seti, hangi çay

4 • Matcha nasıl kullanılıyor?

Günde 2 kupa matcha çayı içebilirsiniz. 1 çay kaşığı kurutulmuş matchanın üzerine 150 mL taze kaynatılmış su ilave ederek 3-5 dakika demlemenizi öneriyorum.

Diyetinizde bitkilere yer açın Şenol Yıldız

5 • Kimler matcha kullanmamalı?

Gebeyseniz, emziriyorsanız veya hipoglisemi ile yaşıyorsanız yani kan şekeri düşüklüğünüz varsa matcha çayı içmeyin. Matcha alternatifi için diyetisyeninizle görüşün.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Matcha çayını, etiketli ve ambalajlı olarak güvenilir yerlerden temin etmenizi öneriyorum. Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle, eczacınızla ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.

2.590 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir