Maya intoleransı bulunan bireylere önerdiğimiz beslenme programı, son dönemde popüler bir diyet haline geldi. Mayasız diyete dair detayları birlikte inceleyelim.
1 • Maya nedir?
Hamurdaki fermente edilebilir şekerleri karbondioksite ve etanole dönüştürerek ekmeğin kabarmasını sağlayan mikroorganizmalara maya deniyor.
Mayaların farklı türleri bulunuyor. Saccharomyces cerevisiae bunlar içinde başı çekiyor. Ekmeğin ve hamurlu besinlerin üretiminde kullanılan bu maya, hamurun boşluklu yapı kazanmasını sağlıyor.
B vitaminlerinin önemli bir kaynağı olan maya aynı zamanda potasyum, çinko ve magnezyum içeriyor.
2 • Hangi besinlerde maya bulunuyor?
- Ekmek çeşitlerinin tamamı
- Simit, poğaça, açma, pizza hamuru,
- Kek, bisküvi, kurabiye, kraker
- Fermente alkollerin tamamı (şarap, bira)
- Malt içecekleri
- Olgunlaşmış peynir
- Yoğurt, kefir
- Turşu
- Sirke, sirkeli salata sosları
- Ketçap, hardal, soya sosu
- Hidrolize edilmiş vejetaryen proteinleri
Pek çok besinde bulunan maya paketli gıdalarda kabartma tozu, hidrolize edilmiş protein veya hidrolize bitkisel protein isimleri ile bulunabiliyor.
3 • Maya yerine hangi besinleri kullanılabilirsiniz?
- Hamur mayası yerine soda ile hazırlanmış ekmek veya mayasız ekmek kullanabilirsiniz.
- Tortilla, pirinç ve yulaflı bisküvi tüketebilirsiniz.
- Diğer peynirler yerine kesik peynirini ve ricottayı tercih edebilirsiniz.
- Sirke yerine limon suyu tüketebilirsiniz.
- Şarap ve bira yerine rakı, cin, viski, votka ve tekila alabilirsiniz.
Kaynamış süte 3-4 damla limon sıkıp kesilmesini sağlayarak kesik peynirini elde edebilirsiniz. Ayrıca maya içeren besinlerin neler olduğunu ve bu besinlerin yerine neleri kullanabileceğiniz konusunda uzman diyetisyeninizden destek alabilirsiniz.
4 • Mayasız diyet ağırlık kaybını destekliyor mu?
Tahıllarda bulunan glüten proteinine karşı vücudun anormal yanıt oluşturması şeklinde tanımladığımız çölyak hastalığının ve glüten intoleransının ülkemizde görülme sıklığı giderek artıyor. Henüz tanı almamış bireylerin mayasız diyet uygulayarak beslenmelerinden unlu mamulleri çıkartmaları, daha az glüten almalarını sağlayarak ağırlık kaybını destekliyor ve mayasız diyetin ağırlık kaybettirdiği yanılgısını oluşturuyor.
5 • Maya intoleransı nedir?
Maya içeren besinleri tükettikten 3-24 saat sonra karın ağrısı, ishal, ciltte kızarma ve kabarma şikayetleri oluşabiliyor. Maya intoleransından şüpheleniyorsanız hekiminizle görüşün.
Maya içermeyen diyet hakkında geniş bilgi için ise uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.
2 yorum
5 maddede mayasız diyet! – Gerçek Diyetisyenler Sitesi · 8 Mayıs 2020 19:17 tarihinde
[…] Maya intoleransı bulunan bireylere önerdiğimiz beslenme programı, son dönemde popüler bir diyet haline geldi. Mayasız diyete dair detayları birlikte inceleyelim. İçeriğin devamı burada yer alıyor. […]
2020 yılının en çok okunan beslenme ve diyet içerikleri! – Momentum · 13 Aralık 2020 15:49 tarihinde
[…] 5 maddede mayasız diyet […]