İnsan vücudunun %4-5’ini oluşturan mineraller, organik bileşiklerin oksidasyonu (oksijen ile bileşerek yanma) sonucunda geriye kalan beyaz öge (kül kısmı) olarak tanımlanıyor. Mineraller inorganik maddelerden oluşan besin ögelerini ifade ediyor.

mineral, maden, taş

Makro ve mikro olmak üzere mineraller ikiye ayrılıyor:

Makro mineraller vücut için gereksinimi fazla olan (günlük 250 mg üzerinde) mineralleri ifade ediyorken mikro mineraller gereksinimi daha az miktarda olan (günlük 20 mg altında) mineralleri belirtiyor.

su, soda, maden suyu, zengin mineralli su, kadın, okuma, kitap, akademi

Yeterli ve dengeli beslenen sağlıklı kişilerde mineral yetersizliğine neredeyse hiç rastlanmıyor. Bu nedenle mineralleri besin takviyesi olarak almak yerine besinlerden karşılayın. Ancak demir eksikliği anemisi gibi özel durum söz konusu olduğunda hekiminiz uygun gördüğü sürece mineral takviyesi kullanabilirsiniz.

ilaç, hap, kapsül, antibiyotik, multivitamin, mineral, besin desteği, balık yağı

Görevleri türüne göre değişiklik gösteriyorsa da genel olarak mineraller enzimlerin çalışmasında, su metabolizmasında ve asit baz dengesinde görev alıyor. Bunların yanı sıra:

eritrosit, kırmızı kan hücresi, red blood cells

Alyuvarlar (eritrosit, kırmızı kan hücresi, RBC/red blood cells)

Minerallerden oluşan besin takviyelerini sadece gereken durumlarda kullanmanızı ve detaylı bilgi için diyetisyeninizle görüşmenizi öneriyorum. Sağlıkla kalın.

1.589 kez okundu

Diyetisyen Merve Hilal Güngör

Diyetisyen Merve Hilal Güngör, 2021 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur. Öğrenciliği sırasında çeşitli seminerlere katılan ve iki farklı kurumda staj çalışmalarını başarıyla tamamlayan Merve Hilal Güngör, Eskişehir Şehir Hastanesi'nde hizmet vermeye devam etmektedir.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir