Moxibüsyon-ısı terapisi olarak da bilinen moksa terapisi, vücut üzerinde belli bir bölgeye pelin otundan (Artemesia vulgaris) yapılan bir çubuğun yerleştirilmesine dayalı bir teknik olarak tanımlanıyor.

pelin otu kurusu

Pelin otu kurusu

Pelin otunun kurutulmasıyla yapılan moksa çubukları, sigara veya puro görünümünde olacak şekilde sarılıyor. Vücut üzerinde merdiyen adı verilen belli noktalara yerleştirilen çubuklar, cildi yakmayacak kadar bekletiliyor. Bu süre genellikle 5 dakika civarında oluyor.

moksa terapisi, ısı tedavisi, sıcaklık ve bitki tedavisi, pelin otu

1 · Moksa terapisi neyi amaçlıyor?

Geleneksel Çin tıbbında yaşam enerjisi çi olarak isimlendiriliyor. Moksa terapisi, meridyenlerde oluşan tıkanıklıkları çözerek çi’yi uyarmayı ve güçlendirmeyi amaçlıyor. Böylece beden kendi kendini iyileştirme gücünü harekete geçiriyor.

gevşe, rahatla, yoga, lotus, huzur, yeşil, kadın, şükran, dua, siyah

2 · Moksa terapisinin özellikleri nelerdir?

Moksa, çok dar alanlara güçlü ısı transferi sağlıyor. Zaman zaman akupunktur ile birlikte de uygulanabiliyor.

moksa terapisi, ısı tedavisi, sıcaklık ve bitki tedavisi, pelin otu

3 · Moksa terapisinin sağlık üzerindeki etkileri neler?

Moksa terapisinin sıtmanın önleyebildiği, anti-enflamatuvar etkinlik gösterdiği, kan basıncını düşürdüğü, kas spazmlarını azalttığı ve karaciğeri hasarını azalttığı¹ bildiriliyor.

moksa terapisi, ısı tedavisi, sıcaklık ve bitki tedavisi, pelin otu

4 · Moksa terapisinin yan etkileri var mı?

Moksa terapisi, hassas ciltlerde kızarıklığa neden olabiliyor. Solunum sorunları yaşayan bireyler yanan moksa çubuğunun içerdiği pelin otundan rahatsızlık duyabiliyor. Neyse ki bu bireylere yönelik kokusuz moksa çubukları da bulunuyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

20 dakikalık moksa terapi seansları arkasından diyetisyen önderliğinde 30 dakikalık beslenme eğitimleri bel çevresinde ve bel-kalça oranında bir miktar azalma² sağlayabiliyor. Konuya ilişkin geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum.

¹medicalnewstoday.com/articles/what-is-moxibustion
²ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6219029
1.372 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir