Motivasyon (güdülenme) hedefe yönelik davranışlarımızı başlatan, sürdüren ve durduran süreçler olarak tanımlanıyor.

kadın, kitap, yayın, kuram, teori, kaynak, literatür, bilgi, motivasyon, motive

Harekete geçmemizi sağlayan motivasyonu ortaya çıkaran birçok faktör bulunuyor. Bu faktörler kişiye, zamana ve ortama göre değiştiğinden motivasyonumuzu neyin tetiklediği tam olarak açıklanamıyor.

pirinç, rice, pilav, yemek, nohut

Araştırmacılar yine de belirli süreçler üzerinden motivasyonu açıklamaya çalışıyor. Bazıları motivasyonumuzun kaynağının açlık, susuzluk, cinsellik gibi fizyolojik ihtiyaçlarımız olduğunu bu ihtiyaçları gidermek zorunda olduğumuz için harekete geçtiğimizi düşünüyor.

kadın, kitap, yayın, kuram, teori, kaynak, literatür, bilgi, motivasyon, motive

Diğer araştırmacılar ise aidiyet, saygınlık, özerklik gibi sosyal faktörlerin veya bilme, anlama, merak gibi bilişsel faktörlerin bizleri motive ettiğini söylüyor. Kısacası dürtüler, istekler, ihtiyaçlar, düşünceler, duygular, değerler ve zorunluluklar bizim için motivasyon kaynağı olabiliyor.

erkek spor, spor, sporcu, koşu, atlama, egzersiz, antrenman, hız, motivasyon, motive

Bu motivasyon kaynakları ise içsel ve dışsal olarak ikiye ayrılıyor. Kendi tatmin duygumuzla ve arzumuzla harekete geçtiğimizde içsel olarak motive olmuş oluyoruz.

Kendi isteğimizle güzel bir havada koşuya çıkmamız

çalışma, çalışma motivasyonu, motivasyon, bilgisayar, teknoloji, çalışmak, çalışkan, proje, araştırma

Dışsal motivasyonumuz ise diğer kişilere, baskıya veya zorunluluklara bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Hazırlandığımız bir yarış için koşuya çıkmamız

Sınava az bir zaman kala daha hızlı ve odaklanarak çalışmamız

çocuk, obez, obezite, diyet, masa, yemek

Aslında içsel ve dışsal motivasyonu birbirinden ayırmak çok da mümkün görünmüyor. Bu durum bizi gerçekte neyin motive ettiğini belirlemeyi zorlaştırıyor.

Psikolog Cenk UMUR

Psikolog • Cenk UMUR

Zamana ve kişiye göre değişen motivasyonun dinamik bir süreç olduğu ve hepimiz için geçerli bir motivasyon kaynağının olmadığını unutmayın. Sizi motive eden veya harekete geçmenizi engelleyen süreçleri fark etmek için kendinizi gözlemleyebilir veya psikolog desteği alabilirsiniz.

1.794 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam etmektedir. 2014 yılından itibaren Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapmaktadır.

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »