Kara mantar olarak da bilinen mukormikoz (zigomikoz), Mukor isimli küf mantarının neden olduğu ender görülen tehlikeli1 bir mantar enfeksiyona deniyor.

Liçi, liçi meyvesi, mersin liçisi

Mukor küfü çürüyen sebzelerde ve meyvelerde, bayat yemeklerde, bitkilerde, havada, toprakta, gübrede ve hayvan dışkısında2 bulunuyor.

Mukor küfü, mukormikoz, zigomikoz

Olgunlaşmış Mukor küfü3

Doğada yaygın bulunmasına karşın düşük virülansı nedeniyle mukormikoz, üreme için uygun koşullar gelişmeden hastalık oluşturmuyor. Enfeksiyon geliştiğinde ise paranazal sinüslerden ve elmacık kemiğinden (zigomatik kemik) başlayarak damağa, burna, yüz bölgesine, gözlere ve beyne doğru1 yayılıyor.

koronovirüs, ncov, covid, kovid, virüs, hücre

Beslenme bozuklukları, diyabetik ketoasidoz, hematolojik malignite, kanser, organ nakli ve HIV/AIDS gibi bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda mukormikoz, yaşamı tehdit edici enfeksiyonlara neden1 olabiliyor. Ayrıca geniş spektrumlu antibiyotik kullanan nötropenik (düşük sayıda beyaz kan hücresi) hastalar da risk grubuna giriyor.

koronovirüs, ncov, covid, kovid, virüs, hücre

COVİD-19 tedavisinde kullanılan steroitlerin bağışıklık sistemini baskılaması nedeniyle mukormikozun Hindistan, Mısır ve Irak başta olmak üzere4 toplumda görülme sıklığı artıyor.

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Bayat yemekleri tüketmekten kaçınarak, meyvelerinizi ve sebzelerinizi etkili biçimde yıkayarak, tozlu alanlarda maske takarak ve toprağa temas ederken eldiven giyerek mukormikoz riskini azaltabilirsiniz. Konuya ilişkin geniş bilgi için bir sağlık profesyoneliyle görüşün.

1bbc.com/news/world-asia-india-57027829
2cdc.gov/fungal/diseases/mucormycosis/index.html
3upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Mature_sporangium_of_a_Mucor_sp._fungus.jpg
4trthaber.com/haber/dunya/irakta-siyah-mantar-kaynakli-ilk-olum-585199.html
Kapak görseliwellandgood.com/ate-moldy-bread-by-accident/
1.576 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir