Kalp, sürekli olarak kasılıp gevşeyerek çalışıyor. Kalbin kan damarlarına uyguladığı güce kalp atım hızı ya da nabız deniyor.

kalp, maket, damar, koroner arter

Kalbin bir dakika içinde kaç defa kasıldığı nabız değerini ifade ediyor. Nabız cinsiyet, yaş, vücut sıcaklığı, fizyolojik değişiklikler, hastalık durumu, fiziksel aktivite düzeyi, duygusal değişiklikler, ilaç kullanımı ve stres nedenleriyle değişebiliyor.

nabız, kalp, ekg

Nabız bireyin kalp atım hızı ve kalbin düzenli çalışıp çalışmadığını göstermesi yanında guatr, sinir sistemi, kalp ve kalp kapağı hastalıkları hakkında bilgi veriyor.

pulse, nabız, kalp atımı, akıllı saat, bileklik, adımsayar

Yetişkin sağlıklı bireylerde dinlenme sırasında kalp atım hızı dakikada 60-80 aralığında değişiyor.

irade, başarı, spor, koşu, egzersiz, merdiven

Nabzını kontrol ederek uygun tempoda egzersiz yapmaya başlayan birey, 20 dakika sonra yağ yakmaya başlıyor. Yağ yakımı gerçekleşmesi için en verimli süre ise 40-45 dakika arasında değişiyor.

bigoreksiya, egzersiz bağımlılığı, dismorfi, fitnes, spor, egzersiz, koşu, koşu bandı, kardiyo

Yürüyüş yaparak, koşarak, bisiklet sürerek, ip atlayarak ya da merdiven inip-çıkarak yağ yakmayı hedefliyorsanız temponuzu nabzınıza göre düzenleyin.

analiz, kontrol, takip, yazı yazma, çalışma, ofis, yağ takibi

Yaşınızı aşağıdaki formüle koyarak antrenman nabzınızı kabaca hesaplayın:

  • Minimum nabız: %60 x [220 – yaş (yıl)]
  • Maksimum nabız: %80 x [220 – yaş (yıl)]

Bu formül doğrultusunda: 20 yaşındaysanız yağ yakmak amacıyla antrenman nabzınız 120-160 atım/dakika aralığında, 30 yaşındaysanız 114-152 atım/dakika aralığında, 40 yaşındaysanız 108-144 atım/dakika aralığında, 50 yaşındaysanız 102-136 atım/dakika aralığında, 60 yaşındaysanız 96-128 atım/dakika aralığında olması gerekiyor.

kadın, spor, koşu, günbatımı, esneklik, dayanıklılık, psikolojik dayanıklılık

Egzersiz sırasında nabzınızı kontrol etmeniz yağ yakmanızı kolaylaştıracaktır. Egzersizinizin ter atabileceğiniz ve yanınızda bulunan biri ile koşabileceğiniz tempoda olması gerektiğini unutmayın.

sonuç, analiz, süreç, takip, kontrol, grafik, yağ takibi

Uzman diyetisyen denetiminde, bireye özgü biçimde oluşturulmuş beslenme planı, bir saatten uzun süren egzersizlerde glikojen depolarının tamamen boşalarak enerjinin kas dokusundan kullanılmasını önlüyor.

Eskişehir ücretsiz Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Konu hakkında geniş bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.

1.951 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

2 yorum

Melike UYSAL · 2 Kasım 2020 11:19 tarihinde

Bende neden zor gidiyor yağ oranım diyorum işime çok yarayacak bilgi bu. Ama 1 saat spor yapıyorum hep bu hesabı yapmak zor olur mu

    Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız · 2 Kasım 2020 11:22 tarihinde

    Melike Hanım merhaba, içeriği beğenmenize çok sevindim. Hesabı bir kere yaparak her yıl revize etmeniz yeterli olacaktır. Spor salonlarındaki koşu bantları ve akıllı bileklikler nabız ölçüyor, hesapladığınız aralık ile bunları karşılaştırmalısınız.

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir