Uyma davranışından daha önceki yazımda bahsetmiştim. Şimdi ise günlük hayatımızda neden uyma davranışı gösterdiğimize bakalım.

incele, büyüteç, plan, kalem, anksiyete

1 • Bilgi ve güven

Bilgi edinme ve güven duyma ihtiyacımızla uyum gösterebiliyoruz. Karşımızdaki kişi veya grubun kendimizden daha bilgili olduğunu düşünüyorsak uyma davranışı gösteriyoruz. Gruba karşı güvenimiz arttıkça uyma eğilimimiz de artış gösteriyor.

Kitap, kitaplık, kütüphane, kitap önerileri, okuma tavsiyeleri

2 • Dışlanma korkusu

Uyma davranışı göstermemize neden olan süreçlerden biri de dışlanma korkusu oluyor. Dışlanmaktan korktuğumuz için etkileşimde olduğumuz gruba ve onun değerlerine ters düşmemeye ve uyum sağlamaya çalışıyoruz.

zorbalık-anksiyete-okul-çocuk-siberzorbalık-teknoloji-çocuklar-psikoloji-çocuk psikolojisi-öğretmen

3 • Söz birliği

İçinde bulunduğumuz grupta söz birliği varsa uyma davranışınız devam ediyor çünkü çoğunluğun hemfikir olduğu bir konuda diğerlerinden farklı bir düşünceye sahip olduğumuzda kendimizi baskı altında hissediyoruz.

ergen, ergenli, genç, gençler, insanlar, grup, mutlu

4 • Grubun büyüklüğü

Etkileşimde bulunduğumuz grubun büyüklüğü uyma davranışınızı etkiliyor. Örneğin; on kişilik bir grubun bilgisine güvenmek, iki kişinin bilgisine güvenmekten daha kolaydır. Ayrıca büyük bir grubu karşımıza almak da istemiyoruz.

saygınlık, saygı, iş, işinsanı, kadın, erkek, tartışma, maslow, ihtiyaçlar hiyerarşisi-min

5 • Uzmanlık

Uyma davranışımız, temas halinde olduğumuz grubun ve grup üyelerinin uzmanlığıyla doğru orantılı şekilde artıyor. Grubun fikirlerinin değerli olduğunu düşündüğümüzde daha fazla uyum sağlıyoruz.

düşünme, planlama, değerlendirme, gözlem, not, izleme, anı, hesap, erkek

6 • Özgüven

Kendimize olan güvenimiz ne kadar azsa bir gruba uyma eğilimimiz o kadar artıyor. Bu durum gruba kendimizden daha çok güvendiğimizi gösteriyor.

7 • Grup bağları

Bir grubun üyeleri arasındaki bağı ve ilişki ağı kuvvetliyse o gruba daha bağlı hissediyoruz. Bağlılıkla beraber daha çok uyum sağlıyoruz.

ders çalışma, okuma, araştırma yapma, kitaplar

Uyma davranışını iyi ve kötü bir davranış olarak nitelendiremiyoruz çünkü uyma davranışının avantajlı olup olmaması zaman, içine bulunduğumuz gruba, beklentilerimize ve bağlama göre değişiklik gösteriyor.

2.049 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir