Ocak ayında sağlıklı beslenmenin yolu daha lezzetli, besin içeriği zengin, zirai ilaçlar ve hormonlardan uzak besinleri seçmekten geçiyor.

greyfurt, altıntop, turunçgil, altın top, turunç, grapefood

Doğal tarım kaynaklarının değişmesi, seracılığın gelişmesi, ithal ürünlerin artması ve besinleri işleme yöntemlerinin gelişmesi; ekolojik tarımı, hangi meyvenin ve sebzenin hangi mevsime ait olduğunu bile ne yazık ki unutturmuş durumda… Günümüz dev marketlerinde neredeyse tüm meyve ve sebzeleri raflarda sağlıksız olduğu kadar lezzetsiz şekilde dört mevsim görüyoruz.

ayva, aralık ayı meyveleri, kış meyvesi

Herhangi bir kronik hastalığınız yoksa ocak ayında besin değeri daha yüksek, daha ucuz, daha lezzetli ve muhtemelen kimyasal içeriği daha düşük aşağıdaki besinleri diyetisyeninize danışarak tüketebilirsiniz.

bal kabağı balkabağı pumpkin, sarı kabak

Ocak ayı meyveleri

Diyabet, insülin direnci ve tiroit hastalıklarınız yoksa ocak ayı dışında da bu meyveleri reçel yaparak tüketebilirsiniz.

karnabahar, karnı bahar, karna bahar, karnıbahar, blumenkohl

Ocak ayı sebzeleri

Bu sebzeleri, mevsiminde dondurmanız koşuluyla ocak ayı dışında da tüketebilirsiniz. Eğer hipertansiyonunuz, tiroit ve böbrek hastalıklarınız yoksa konserve edilmiş şekilde tüketebilirsiniz.

markette meyve, markette sebze, meyve sebze, market manav reyonu, sebzeler

Ocak ayında taze meyve ve sebze seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Marketten veya pazardan sebze ve meyve alırken meyvelerin iri ve gösterişli olanlarını seçmek yerine; küçük ve düzgün görünümlü olanlarını tercih edin. Ayrıca kısmen de olsa çürüksüz, pörsümemiş, sulu, geleneksel şekilde kendine has kokusunu kaybetmemiş olmasına dikkat edin.

Yeni yıl, 2020, çam ağacı, kar, yeşillik, yeni yıl ağacı

Yeşil yapraklı sebzelerin ve otların yaprakları bol ve canlı; patatesin nodüllenmemiş, yeşillenmemiş ve çillenmemiş olanlarını tercih edin.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Ocak ayında uygun miktarda su tüketerek sıvı dengenizi sağlamayı unutmayın. Ocak ayının sağlık, başarı, mutluluk ve huzur getirmesi dileği ile…

3.270 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

6 yorum

hatice eş · 6 Ocak 2020 08:43 tarihinde

sayın hocam patatesin nodüllenmemiş , yeşillenmemiş ve çillenmemiş olmasını tavsiye etmişsiniz . yumru olan patatesi soyup kızartmak zararlı mı teşekür ederim .

    Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız · 10 Haziran 2020 16:54 tarihinde

    Patates güneş ışığına maruz kaldığında klorofil üretimi nedeniyle yeşil renk oluşur. Işığa ilaveten sıcaklıktaki artış, fazla miktarda patates tüketildiğinde zehirlenmeye neden olan solanin üretimini tetikler. Rengi yeşile dönmüş ve filizlenmiş patates tüketilmemenizi öneriyorum.

Begüm Mehmet · 6 Ocak 2020 23:44 tarihinde

Senol bey merhaba. Sizi severek takipediyoruz vizite ücretiniz konusunda bilgi istiyoruz kari koca

    Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız · 10 Haziran 2020 16:48 tarihinde

    Merhaba, web sitemizdeki uzmanlar kısmından görev yaptığım kurumu bularak ve randevu alabilirsiniz. Sağlıklı günler diliyorum.

Begüm Mehmet · 6 Ocak 2020 23:45 tarihinde

İyi yıllar

Ocak ayında hangi meyve ve sebzeleri tüketmelisiniz? – Gerçek Diyetisyenler Sitesi · 27 Aralık 2019 15:10 tarihinde

[…] DAHA FAZLA OKU […]

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir