Aklınıza sürekli ve yineleyen şekilde giren düşünceler sebebiyle yoğun sıkıntı yaşıyorsanız; aynı zamanda bu sıkıntıyı uzaklaştırmak için tekrarlayan davranışlar sergiliyorsanız obsesif kompulsif bozukluğa sahip olabilirsiniz.

obsesyon, takıntı, sayma, pencereler, bina, duvar, sayma takıntısı

Saplantı zorlantı bozukluğu olarak da adlandırılan obsesif kompulsif bozukluk (OKB), günlük yaşamda takıntı olarak tanımladığınız düşünceleri ve davranışları içeriyor:

Kapının kilidini, ocağı, pencereleri, uyuyan çocuğunuzun nefesini defalarca kontrol etmeniz;

yoldan geçen araçları, binaların pencerelerini, yerdeki karoları saymanız gibi.

Takıntı ve OKB’nin farkı nedir?

Sıkıntılı hissettiğinizde ortaya çıkan takıntılar günlük işlerinizi yapmanızı engellemiyor ve size zarar vermiyor. Eğer OKB’niz varsa obsesif düşünceleriniz ve kompulsif davranışlarınız günlük işlevselliğinizi azaltıyor.

obsesyon, ızdırap, dert, kaygı, sıkıntı, OKB, adam, erkek, üzülmek

OKB’ye neyin yol açtığı tam olarak bilinmese de travmatik yaşantıların, sosyal öğrenmenin ve genetik faktörlerin OKB’nin gelişmesinde etkili olduğu düşünülüyor.

kitap, yazı, literatür, araştırma, okuma

Kompulsif davranışlar çoğunlukla dışardan gözlenebildiğinden OKB’li insanlar diğerleri tarafından damgalamaya maruz kalabiliyor. OKB’si olanlar, zihinlerine gelen rahatsız edici düşüncelerin ve rahatlamak için yaptıkları davranışların mantıklı olmadığını biliyorlar; delirmiş veya akıllarını yitirmiş değiller.

öfkelenmek

Günlük yaşamı ciddi derecede kısıtlayan ve yaşam kalitesini düşüren OKB kendiliğinden geçmiyor. İlaç ve psikoterapi ile tedavi edilen OKB’nin tanısı psikiyatrist tarafından konuluyor. Psikoterapi desteği almak isteyenler ise OKB tedavisinde etkinliği kanıtlanmış olan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimine sahip psikolog veya psikiyatriste başvurabilirler.

Obsesyon ve kompulsiyon nedir?

2.084 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir