Omuzda meydana gelen hastalıkları ifade eden omuz patolojileri, omuz ve çevresindeki yapıların zarar görmesine neden oluyor.
1 • Omuz patolojilerinin nedenleri nelerdir?
Omuz patolojileri travmaya ve sürekli kullanıma bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
2 • Omuz patolojilerinde tedavi süreci nasıldır?
Omuz patolojilerinin tedavisi cerrahi yöntemlerle veya konservatif tedavi kullanılarak yapılabiliyor. Konservatif tedavi, cerrahi müdahale gerektirmeyen uygulamaları ifade ediyor. Aktivite düzenlenmesi, ilaçlar, enjeksiyonlar, ortezleme, fizyoterapi ve rehabilitasyon konservatif tedavi kapsamında yer alıyor. Hekim kontrolü sonucunda durumunuz cerrahi müdahale gerektirmiyorsa konservatif tedavi uygulamalarından gereken yöntem seçiliyor.
Hekiminiz bu yöntemlerden durumunuzun fizik tedavi almaya uygun olduğunu belirttiyse fizik tedavi programına dahil edilirsiniz. Uygulanan fizik tedavi ile omuz fonksiyonlarınızın arttırılması, ağrınızın azaltılması, ödem varsa kontrol altına alınması sağlanır. Uygulanan rehabilitasyon sonucunda fonksiyonlarınız yetersiz kalıyorsa doktor değerlendirmesi sonucunda cerrahi işlem olup olmayacağınıza karar verilir. Cerrahi müdahaleye karar verildiyse cerrahiden sonra tekrar fizik tedaviye yönlendirilirsiniz.
3 • Cerrahi tedavi sonrasında yeniden fizik tedavi neden gerekiyor?
Yaşadığınız omuz problemi ve geçirdiğiniz cerrahi müdahalenin çeşidine göre omuz hareketlerinde kısıtlılık, kaslarda gerginlik veya kuvvet kaybı gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Cerrahi işlemden sonraki durumunuz çeşitli parametrelerle değerlendirilerek fizik tedavi programına dahil edilirsiniz. Bu program ile cerrahi işlem uygulanan yapıyı koruyarak normal fonksiyonlarınızın geri kazanılması hedeflenir. Cerrahi işlem uygulanan yapıya zarar vermemeniz için belirli haftalarda yapmaktan uzak durmanız gereken hareketlerin size anlatılması önemlidir.
4 • Fizik tedavi programı neler içeriyor?
- Egzersiz çeşitleri
- Pasif omuz egzersizleri (hastanın aktif katılımı olmadan fizyoterapistin hastaya yaptırdığı hareketler)
- Yardımlı omuz egzersizleri (yardımlı egzersizler hastanın aktif olarak harekete katıldığı fakat yardım aldığı egzersizlerdir. Bu yardımı fizyoterapist sağlayabilir ya da hastaya cerrahi işlem geçirmediği kolu ile işlem geçirdiği koluna yardım etmesi öğretilir)
- Aktif omuz egzersizleri
- Dirsek egzersizleri
- El egzersizleri
- Omuz çevresi kaslar için kevvetlendirme egzersizleri
- Germe egzersizleri
- Fizik tedavi modaliteleri; TENS, ultrason, laser, elektrik akımları, sıcak uygulamalar, soğuk uygulamalar
Konu hakkında detaylı bilgi almak, fonksiyonel hareketlerinizi korumak ve geliştirmek için fizyoterapistinizle görüşün.
0 yorum