Türkçede doğru yemek anlamına gelen ortoreksiya; obsesif şekilde saf, temiz, kaliteli, katkı maddesi içermeyen ve organik besinleri tercih etme olarak tanımlanıyor.

kahvaltı, meyveler, besinler, ağaç, avokado, yeşillik, ortoreksiyaOrtoreksiya nervozası olan bireyler doğru olduğuna inandıkları beslenme şeklini gerçekleştirmek için çok yoğun zihinsel ve davranışsal çaba harcıyorlar. Programlarına uygun beslenemedikleri zaman aşırı suçluluk ve pişmanlık hissediyorlar.

pişmanlık, stres, üzüntü, erkek, masa, yalnız, oturmak, ortoreksiyaZamanlarının çoğunu beslenmelerini planlayarak geçiren ortoreksiyalılar sosyal hayattan giderek uzaklaşıyorlar. Özellikle yeme zamanını ve şeklini etkileyecekse davetlere ve tatillere gitmeyi reddediyorlar.

depresyon, erkek, siyah beyaz, yalnızlık, ortoreksiyaDiğerlerinin beslenme davranışlarını sert şekilde yargılayan ve eleştiren bu bireyler; besinlerin üretim, hazırlanma, ambalajlanma ve pişirilme yöntemlerine yönelik obsesif düşüncelere sahiptir:

Besinlerde kimyasal gübre veya ilaç kullanıldı mı?
Sütünü tüketeceğim hayvan hormonlu yemle mi beslendi?
Hangi besinleri birlikte tüketirsem vücuduna daha az zarar verir?
Besine temas eden ambalaj kanserojen madde içeriyor mu?

etiket okuma, adam, erkek, gıda okuma, market alışverişi, ürün inceleme, ortoreksiyaHenüz bir bozukluk kategorisinde değerlendirilmese de ortoreksiya nervoza ile yaşayanların oranı son zamanlarda artış gösteriyor. Diğer yeme bozuklukları gibi bütüncül şekilde ele alınması gereken ortoreksiya nervozanın tedavisi için hekime başvurduktan sonra diyetisyen ve psikolog desteği almanızı öneririm.

1.842 kez okundu

Uzman Psikolog Cenk Umur

2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olan Cenk Umur, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Psikolog Cenk Umur, doktora eğitimine Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir