Palmiye ağaçlarının etli meyvesinden elde edilen palm yağı, küresel bitkisel yağ üretiminin üçte birini oluşturuyor. Malezya ve Endonezya, palmiye yağı arzının %80’inden fazlasını karşılıyor.

palmiye ağacı, palm

Rafine edilmemiş palm yağı, kırmızımsı-turuncu rengi nedeniyle bazen kırmızı palmiye yağı olarak1 adlandırılıyor.

palm yağı meyvesi-2

1 • Palm yağı, hurma yağı ve Hindistan cevizi yağı aynı mı?

Palm yağı, hurma çekirdeği yağı ve Hindistan cevizi yağlarının birbirlerinden farklı özellikleri bulunuyor. Hurma çekirdeği yağı, meyvenin tohumundan çıkartılıyor. Oda sıcaklığında yarı katı formda bulunan bu yağlardan Hindistan cevizi yağının erime noktası 35°C iken palm yağının erime noktası 24°C’ye karşılık geliyor. Öte yandan bu yağların yağ asidi bileşimleri farklılık gösteriyor.

nutella, ekmek, çikolata, kahvaltı, salata, domates

2 • Palm yağı nerelerde kullanılıyor?

Palm yağı, yüksek dumanlanma noktasına (232°C) sahip olduğundan soteleme ve kızartma işlemlerinde tercih edilebiliyor.

palmiye ağacı, palm

3 • Palm yağının besin bileşimi nasıl?

Tepeleme 1 yemek kaşığı (14 gram) palm yağı 14 g yağ (7 g doymuş yağ, 5 g tekli doymamış yağ:, 1,5 g çoklu doymamış yağ), ß-karotenE vitamini içeriyor ve 114 Kcal enerji veriyor.

yumurta, hamur, un, tarif, mutfak

Ana doymuş yağı, palmitik asit olan palm yağı aynı zamanda oleik asit, linoleik asit ve stearik asit içeriyor.

beyin, nöron, sinir

4 • Palm yağının sağlığa etkileri neler?

Palm yağı, E vitamini içeriği nedeniyle beyin sağlığını destekliyor. Bunun yanında palm yağının kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı1 belirtiliyor.

palmiye ağacı, palm

5 • Palm yağı ile ilgili tartışmalar neler?

Palmiye yağı üretiminin tropikal ormanlar, yaban hayatı ve topluluklar üzerindeki etkileriyle ilgili ahlaki sorunlar bulunuyor. Ormanların ve doğal alanların tahrip edilmesi ekosistemi tehdit ediyor. Habitat kaybı nedeniyle Borneo orangutanlarının1 nesli tükeniyor.

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Ahlaki kaygılar göz önüne alındığında palm yağı yerine zeytinyağı, fındık yağı ve tereyağı gibi diğer yağ kaynaklarını kullanmanızı öneriyorum. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı ve keyifli günler diliyorum.

1healthline.com/nutrition/palm-oil
1.241 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir