Plastik damacana, buzdolabı poşeti, streç film, plastik saklama kabı, naylon poşet, pet şişe, plastik tabak, bardak, çatak ve bıçak… Bu ürünlerdeki kimyasallar her an bedenimize giriyor. Peki bu kimyasallar neler?

  • DEHA (di-etil heksiladipat)
  • DEHP (di-etil heksilfitalat)
  • PVC (poli-vinil klorür)
  • LDPE (düşük yoğunluklu poli-etilen)
  • PFOA (per-fluro oktanoik asit)

Bu kimyasalların kanserojen oldukları açık… Ancak bunların zararlı etkilerinin görülebilmesi için çok yüksek miktarlarda alınmaları aynı zamanda yanıp kül olacak derecede ısıtılmaları gerekiyor.

mutfak, mikrodalga, fırın, yemek hazırlama

Bunlarla beraber plastik materyallerin mikrodalga fırında kullanılmasına ilişkin endişelerin bilimsel temeli¹ bulunmuyor.

vücut analizi, tartı, inbody, jawon, baskül, tartılma

Öte yandan bu plastik materyallerde bulunan fitalat isimli kimyasalın endokrin bozucu olduğu obezite, kanser, infertilite ve nörolojik hasar riskini artırabileceği düşünülüyor.

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ

Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Konuya ilişkin geniş çaplı araştırmalar yapılması gerekiyor. Yine de mutfağınızda plastik yerine cam ve seramik ekipmanlara ağırlık vermeniz olası sağlık risklerini önleyebilir. Sağlıkla kalın.

¹Schwarcz, J. (2013). Günde bir elma: Yediğimiz yiyecekler hakkında efsaneler, yanlış bilinenler ve gerçekler. (Çev. Alpöz, R.), NTV yayınları
2.131 kez okundu

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olan Şenol Yıldız, lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak bilim uzmanı unvanı aldı. Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin takviyeleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Diyetisyen Şenol Yıldız, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet vermeye devam ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir