Organik maddelerin kendilerini oluşturan karbonhidrat, yağ, protein, su ve kül gibi moleküler parçalara ayrılmasını sağlayan çözümleme yöntemleri proksimet analiz olarak isimlendiriliyor.
Wende analiz yöntemi olarak da bilinen bu çözümlemeler şu basamaklarda gerçekleştiriliyor:
- Su tayini: Analizi yapılacak madde (örnek besin) tartılıyor ve kurutuluyor. Besinin kurutulmadan önceki ve sonraki ağırlığı arasındaki fark su miktarını veriyor.
- Yağ tayini: Kuru materyal daha sonra eterden geçirilerek yağ içeriği belirleniyor. Bu yol Soxhelet yöntemi olarak anılıyor.
- Protein tayini: Kalan materyal Kjeldahl yöntemi kullanılarak azot miktarı tayin ediliyor. Elde edilen azot miktarı (süt için 6,38, et için 6,25, genel olarak tahıllar için 5,83 ve buğday unu için 5,70) ile çarpılarak protein miktarı belirleniyor.
- Kül tayini: Kalan son örnek 30 dakika seyreltilmiş sülfürik asit çözeltisinde kaynatılıyor. Suda çözünmeyen rezidü posayı ve külü ifade ediyor. Rezidü (kalıntı) yakılıyor, kalan kısım kül miktarını veriyor. Bu aşamada besin 600°C’ye kadar yakılıyor.
- Posa tayini: Rezidünün yakılmadan önceki ağırlığı ile kül ağırlığı arasındaki fark posayı ifade ediyor.
Besinlerin enerji değerlerini hesaplamak bazen burada görüldüğü kadar zor olabiliyor. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıkla kalın.
0 yorum