Elektromanyetik dalgalar ya da parçacıklar halindeki enerjinin yayılımına ve aktarımına radyasyon (ışınım) adı veriliyor. Radyoaktif maddelerin alfa, beta ve gama gibi ışınları yaymasına da radyasyon deniyor.

radyasyon, ışınım, radyoaktif maddeden korunma, nükleer savaş

radyasyon uyarı işareti

Atom çekirdeğindeki nötron ve proton sayıları arasında ekstrem miktarda farklılık olduğunda bu tür maddeler kararsız bir yapı gösteriyor ve çekirdeklerindeki nötronlar alfa, beta, gama gibi çeşitli ışınlar yayarak parçalanıyor. Çevresine bu şekilde ışın saçarak parçalanan nesneler radyoaktif madde olarak isimlendiriliyor.

geiger sayacı, radyasyon, ışınım, radyoaktif maddeden korunma, nükleer savaş

iyonlaştırıcı radyasyonu tespit etmeye ve ölçmeye yarayan cihaz: Geiger sayacı (Geiger-Müller sayacı)

1896 yılında Henri BECQUEREL’in uranyum tuzunun görünmez ışınlar yaydığını fark ettiği, bu tarihten iki yıl sonra da Marie CURIE ve eşi Pierre CURIE’nin uranyum ile deney yaparken benzer ışınlara rastladıkları belirtiliyor. Yapılan bu deneyde polonyum ve radyum elementlerinin oluştuğu¹ bildiriliyor.

Marie Curie

Marie CURIE

Alfa, beta, gama ve X ışınlarının çok yüksek frekanslara sahip oldukları biliniyor. Bu elektromanyetik parçacıkların kimyasal bağları kırabilecek enerjiye sahip oldukları ve bu bağların kırılması sonucunda iyonlaşma olacağı¹ belirtiliyor. İyonlaşabilen elektromanyetik radyasyonlar, hücrenin genetik materyali olan DNA‘yı parçalayabilecek kadar yüksek enerji taşıyor.

dna, DNA, Deoksiribonükleik asit

DNA (Deoksiribonükleik asit), genetik talimatları taşıyan nükleik asittir.

DNA molekülünün zarar görmesi hücre ve doku hasarına yol açıyor. DNA molekülünde küçük bir zedelenmenin dahi kansere yol açabilecek kalıcı değişikliklere neden olduğu biliniyor.

Çernobil kurbanları

Çernobil kurbanı bir çocuk, independentaustralia.net/life/life-display/chernobyl-cover-up-study-shows-more-than-a-million-deaths-from-radiation,3350

Çernobil reaktöründe oluşan kazada:

  • Doğrudan maruziyet 30’dan fazla insanın ölmesine¹
  • Yüzlerce kişinin hastalanmasına, yaralanmasına ve sakatlanmasına
  • Binlerce insanın genetik materyallerine zarar verdiği biliniyor.

Ayrıca atmosfere karışan radyasyon maddelerinin uzaklara taşınmasıyla ülkemizi de etkilemiş olabileceği düşünülüyor.

sindirim, probiyotik, postbiyotik, prebiyotik, simbiyotik, kabızlık, mide, bağırsak

Radyasyonun zararları nelerdir?

Kullanmadığınız elektronik cihazları kapalı tutarak, yatak odanızda TV ve telefon bulundurmayarak, SAR değeri 1 W/kg’dan az olan  telefonları² tercih ederek ve saç kurutma makinesini uzun süre kullanmayarak radyasyon maruziyetinizi azaltabilirsiniz.

mutfak, mikrodalga, fırın, yemek hazırlama

Bunların yanında davlumbaz ya da aspiratörü en düşük düzeyde kullanmaya ve mikrodalga fırın çalışıyorken bir metre mesafeden daha yakınında olmamaya özen gösterin. Radyasyona maruz bırakılan besinlerin sağlığa etkilerine yönelik bilgiyi buradaki içerikten alabilirsiniz. Konuya ilişkin geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıkla kalın.

¹tr.wikipedia.org/wiki/Radyasyon
²girkum.gazi.edu.tr/view/page/34365
1.148 kez okundu

Momentum Sağlık

Kâr amacı gütmeyen bir internet platformu olan Momentum Sağlık, 2019 yılında Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız ve Uzman Psikolog Cenk Umur tarafından kuruldu. Momentum Sağlık beslenme, psikoloji ve fizyoterapi alanlarına yönelik güncel ve bilimsel verileri etik ilkelere bağlı kalarak paylaşmayı kabul etmiştir. Web sitesinde yer alan içerikleri aktif bağlantı adresi ile beraber paylaşabilirsiniz. Momentum Sağlık’taki içerikler bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi hizmetleri için hekiminize başvurun.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir