Tüketilen besinlerin kusma olmaksızın ağıza geri gelmesi ile ortaya çıkan klinik tabloya regürjitasyon adı veriliyor. Genelde refleks olarak görülüyor olsa da regürjitasyon bazen öğürtü ile de başlayabiliyor.

iğrenme, iğrenç, tiksinme, mide bulantısı, kusma, kadın, elma

Sıklıkla gastroözofageal reflü ve akalazyanın klinik belirtisi olarak görülen regürjitasyonun diğer nedenleri arasında:

Gastroözofageal reflü durumunda görülen regürjitasyonda genellikle mide sularının ve sindirilmemiş besinlerin yemek borusuna ve ağza geri yükseldiği1 söyleniyorken akalazya kaynaklı görülen regürjitasyonda mide asidi veya safrasının bulunmadığı ve kısmen sindirilmiş besinlerin yemek borusundan yükseldiği2 söyleniyor. 

ilaç, ilaçlar, hap, kapsül, takviye, besin desteği, gıda takviyesi, antibiyotik, ilaç etkileşimleri

Gatroözefageal reflüsü olan kişiler için büyük öğünler yemek, egzersiz yapmak veya yemekten sonra eğilmek regürjitasyonu tetikleyen etmenler arasında yer alıyor ve yatar pozisyonda, uyku sırasında, yemek sonrasında regürjitasyon daha sık görülüyor.

depresyon, uyku, yatak, uykusuz, beyaz, kadın, yorgun

Bebeklerde görülen regürjitasyon ise yemek borusunun boyutundan dolayı beslenmenin yan etkisi olarak yaşamın ilk yıllarında normal olarak3 değerlendiriliyor. Regürjitasyonda ek bir semptom görülmüyor bu nedenle eşlik eden semptomlar varsa bu durum ciddi sorunların habercisi olabiliyor.

biberon, bebek, anne, süt

Regürjitasyon durumunda sağlıklı yaşam biçimi değişikliklerini hayatınıza adapte etmenizi öneriyorum. Bunun yanı sıra yemek esnasında stresten uzak durun, yemek sırasında ve sonrasında dik oturmaya özen gösterin. Bebeğinizde regürjitasyon söz konusu ise bebeğinizi aşırı beslemekten kaçının ve yine beslenme sırasında stressiz ortamlar tercih edin. Bebeğinizin beslenmesinden sonra başını kaldırmak da regürjitasyonu azaltabilecek yöntemler arasındadır.

Diyetisyen Merve Hilal GÜNGÖR

Diyetisyen · Merve Hilal GÜNGÖR

Stres yönetiminize destek olması adına Psikolog Cenk UMUR‘un stres ile ilgili içeriklerine göz atabilirsiniz:

Konuya ilişkin geniş bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize başvurun. Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

1guncel.tgv.org.tr/journal/77/pdf/100603.pdf
2ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975977/
3healthline.com/health/gerd/regurgitation
1.286 kez okundu

Diyetisyen Merve Hilal Güngör

Diyetisyen Merve Hilal Güngör, 2021 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur. Öğrenciliği sırasında çeşitli seminerlere katılan ve iki farklı kurumda staj çalışmalarını başarıyla tamamlayan Merve Hilal Güngör, Eskişehir Şehir Hastanesi'nde hizmet vermeye devam etmektedir.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir