Antik zamanlarda birçok uygarlık rüyaları gelecek hakkında bilgi edinmek için kullanmıştır. Alınacak kararlarda, rüyalardaki mesajları yorumlayan rüya tabircilerinin söylediklerine öncelik verilmiştir.
Modern çağda insana dair bakış açısı değiştiğinden rüyalar daha farklı ele alınmıştır. Rüyaların kehanet veya mesaj içermesi değil insan zihni için ne anlama geldiği merak edilmeye başlanmıştır. Bu nedenle birçok kuram ortaya atılmıştır.
Sigmund Freud: “Rüya, bilinçdışına açılan kral kapısıdır.”
Modern çağ kuramcılarından Freud’a göre rüyaların işlevi, bastırılmış bilinçdışı arzularımızın ve korkularımızın biçim değiştirerek, sansürlü ve sembolik şekilde açığa çıkarılmasıdır.
Bazı psikoloji kuramcılarına göre gerçek hayatta yaşadığımız olayların etkisiyle ortaya çıkan rüyalarımızın amacı günlük yaşamımızdaki sorunlara dikkat çekmektir.
Beyin araştırmaları ne diyor?
Beyin çalışmalarına göre rüyalarımız, uyku sırasındaki beyin aktivitelerimiz sonucu ortaya çıkmaktadır. Beynimiz, rüyalarımızdaki görselleri bir araya getirerek senaryolaştırdığı için onların anlamlı olduğunu düşünürüz.
Rüyalarımızın, edindiğimiz bilgilerin uzun süreli belleğimize depolanmasına yardımcı olduğunu düşünen araştırmacılar da vardır.
Birçok çalışma yapılmış ve birçok kuram ortaya atılmış olsa da rüyalarımızın nasıl oluştuğu ve ne işe yaradığı tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle rüyalarımızın;
- gelecekten haber getirdiğine,
- bilinçdışı arzularımızın ifadesinin bir yolu olduğuna,
- günlük yaşamımızın yansıması olduğuna
- bellek süreçlerimize yardım ettiğine
dair bilimsel kanıtlar henüz bulunmamıştır.
2 yorum
2020 yılında en çok okunan psikoloji yazıları – Momentum · 13 Aralık 2020 20:28 tarihinde
[…] Rüyaların işlevi nedir? […]
2020 yılında en çok okunan psikoloji yazıları – Momentum Sağlık · 8 Ocak 2021 22:49 tarihinde
[…] Rüyaların işlevi nedir? […]