Sağ beyin misiniz sol beyin mi?

Sağ beyninizi mi yoksa sol beyninizi mi kullanıyorsunuz? Bu soruya cevap veren içeriklerle ve testlerle karşılaşmış olabilirisiniz. Peki beynimizin işlevleri sağ ve sol olmak üzere kesin şekilde ikiye ayrılabilir mi? Bu ayrım kişisel özelliklerimizi etkiler mi?

beyin, sağ beyin, sol beyin, mantıklı, duygusal, dijital

Beynimizin sağ ve sol yarım kürelerinin işlevleri farklılaşabiliyor. Sol yarım küre sözel ve mantıksal görevlerle ilişkiliyken sağ yarım küre görsel-mekânsal görevlerde ve yaratıcılık gibi işlevlerde daha etkin rol oynuyor.

beyin, araştırmalar, çalışmalar, dijital, yapay zeka, sağ sol beyin

Bazı işlevleri farklılaşsa da beynimizin sağ ve sol yarım küreleri birbirine bağlı çalışıyor. Bu bağlantıyı korpus kallosum adı verilen ince şerit halindeki sinir lifleri sağlıyor. Bu nedenle bir görev sırasında beynimizin her iki bölümü de aktifleşiyor ve aralarında sürekli  bilgi akışı oluyor.

seçenek, yol, ayrım, çatışma, stres, karar, ayak, deniz, kum, yollar

Yazımızın en başında yer alan “sağ beyin mi sol beyin mi?” sorusunun popüler bir mit olduğunu görüyoruz çünkü beynimiz bağımsız şekilde işleyen iki ayrı parçadan oluşmuyor.

beyin, iletişim, konuşma, anlama, düşünme

Söz konusu mite göre sağ beyninizi baskın olarak kullanıyorsanız görsel yeteneklere sahip, sezgisel, duygusal, sanatsal ve yaratıcı biri; sol beyninizi daha çok kullanıyorsanız analitik, mantıklı, gerçekçi ve kendini sözel olarak iyi ifade edebilen bir kişi olduğunuz iddia ediliyor. Bu ayrımın bilimsel açıdan geçerli olmadığını biliyoruz.

beyin, sağ sol beyin, yarım küreler, beynin farklı çalışması
İnsanları, kişilik özelliklerini ve yetenekleri bu şekilde kategorize etmek abartılı ve indirgemeci bir bakış açısı sunuyor. Beyni kabaca ikiye ayırarak onlara kişisel özellikler atfetmek onun karmaşık, esnek ve dinamik yapısını görmezden gelmemize neden oluyor.

beyin, sağ beyin, sol beyin, korpus kallosum

Sağlıklı olduğumuz sürece beynimizin sadece bir yarımküresini kullanmamız, bir yarım küreyi seçerek onu daha güçlü ve etkili hale getirmemiz mümkün değildir. Beynimiz bütün olarak çalıştığı için bizi ve yeteneklerimizi yansıtan şey beynimizin bütüncül potansiyel oluyor.

2.615 kez okundu


Yorumlar

“Sağ beyin misiniz sol beyin mi?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.